JOI, 14 MARTIE
JURNALISTA ȘI SCRIITOAREA STELIANA DULIU-BAJDECHI, DEBUT ÎN CENACLUL LITERAR "MIHAIL SADOVEANU"
Un eveniment cultural deosebit va avea loc, zilele acestea, la malul mării: jurnalista și scriitoarea constănțeană Steliana Duliu-Bajdechi își va face debutul în Cenaclul Literar "Mihail Sadoveanu", la Secțiunea "Proză", cu lansarea cărții sale "Timpul regăsirii - Fiii Avdellei". Manifestarea este programată să se desfășoare joi, 14 martie 2019, ora 17.00, la Hotelul Militar C2 cu sediul în B-dul Mamaia nr. 92. Prezentarea cărții îi aparține lui Anaid Tavitian.
Cu o carieră remarcabilă în mass-media, în calitate de publicist comentator la Radio Constanța și de realizator de emisiuni, iată că Steliana Duliu-Bajdechi a reușit să-și surprindă plăcut publicul fidel, colegii și apropiații într-o nouă ipostază: aceea de scriitoare. Recent, la finele anului trecut, cunoscuta jurnalistă din Constanța s-a bucurat de un succes notabil în cadrul Târgului Internațional de Carte Gaudeamus, de la Romexpo București, unde a lansat primul său roman, cu titlul “Timpul Regăsirii. Fiii Avdellei”, apărut la Editura Eikon.
Despre acest roman, care are deja recenzii favorabile, Steliana Duliu-Bajdechi dezvăluia: “Într-o zi de toamnă ca aceasta, în anul 2016, la Freiburg, vizitam biblioteca românească din localitate. Descopeream acolo unul dintre volumele marelui Ioan Caragiani, despre armatolii din Imperiul Otoman. Printre ei am găsit și numele unui străbun: Ianuli al Douli. Așa s-a născut romanul de dragoste, pe care l-am scris cu o mare bucurie”.
Referitor la “Timpul Regăsirii. Fiii Avdellei”, scriitoarea mai spunea: “Este un roman de dragoste, acțiunea se petrece în perioada 1803-1835, este o perioadă puțin cunoscută, din Imperiul Otoman, în zonele locuite de vlahi, în Munții Pind. De fapt, acesta este elementul de originalitate și cred că aici va fi surpriza. Încerc să redau o atmosferă puțin cunoscută și de cititorii români, și de cei aromâni și nu numai, pentru că nu au fost informații despre această perioadă. Cred că am citit și analizat peste 400 de lucrări despre perioada respectivă și am încercat să alcătuiesc un puzzle din aceste cărți și reviste, pentru că sunt informații puține despre armatolii din Imperiul Otoman, adică cei care păstrau ordinea în zonele administrative, se ocupau de siguranța satelor, a vămilor etc.. Deci este vorba despre armatolii de acolo și poveștile lor din munți”.
Debutul literar al Stelianei Duliu-Bajdechi s-a făcut în anul 2009, cu lansarea volumului de jurnalism istoric „Drumuri sub cenuşă. România şi Grecia între anii 1944-1949”, eveniment care a avut loc la Biblioteca Județeană “Ioan N. Roman” și s-a bucurat de mare succes.