Miercuri, 27 Noiembrie 2024
Constanţa, 4-12° C Cer în general noros | alte locaţii
Curs valutar
€ 4.9640 $ 4.6302
Căutam colaboratori

Căutam colaboratori!

Și tu poți fi reporter pe 101știri.ro. Trimite-ne ce ai auzit sau văzut interesant, foto, text sau video ori scrie un articol, două, zece și poți să fii reporter pentru o zi. Sau de ce nu... chiar mai mult! Aviz studenților la Jurnalism și tuturor celor care au ceva de spus. Contactați-ne pe office@101stiri.ro

În prag de sărbători, surpriză pentru copiii constănțeni și nu numai

Jucării de epocă romană, expuse, de astăzi, la Muzeul de Istorie

Articol publicat Luni, 07 Decembrie 2015

de Grațiela GHEORGHE CARAGICU (gratiela.caragicu@101stiri.ro)

în Hot news, Culturale

Sursa foto: www.101stiri.ro-Daniel TITIRICĂ

Sursa foto: www.101stiri.ro-Daniel TITIRICĂ
Sursa foto: www.101stiri.ro-Daniel TITIRICĂ

Sursa foto: www.101stiri.ro-Daniel TITIRICĂ

Copiii, în mod special, cât și toți pasionații de istorie vor avea parte de o surpriză de proporții, la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC). Începând de astăzi, 7 decembrie, MINAC pe propune vizitatorilor, pe tot parcursul lunii decembrie, în cadrul seriei „Exponatul lunii”, cinci exemple de jucării romane. Ineditul grup de exponate este dedicat, în pragul sărbătorilor de iarnă, mai ales copiilor.

„Imaginația copiilor era stimulată și în antichitate prin practicarea unor jocuri sau prin utilizarea unor jucării similare cu cele mai îndrăgite de copiii zilelor noastre. Precursoarele jucăriilor moderne erau confecționate manual din lut, piele, lemn, paie sau diferite alte materii organice. Unele se puteau face chiar acasă, altele erau opera unor meșteri specializați și se adresau cu precădere copiilor din familiile înstărite. Piesele selecționate sunt: trei zornăitoare simple (un cățel, un cocoș și o piesă cu reprezentare antropomorfă), o zornăitoare mobilă (în formă de căluț), prevăzută cu două roți, care prin tracțiune producea zgomotul specific și un soldățel cu picioare mobile. Toate piesele sunt din ceramică și pot fi încadrate cronologic între secolele II - III p.Chr”, se menționează într-un comunicat transmis www.101stiri.ro de instituția muzeală de la malul mării.

Exponatele vor putea fi admirate la MINAC începând de astăzi, 7 decembrie, de la ora 13.00.