Șeful Muzeului „Callatis” din cadrul Complexului Cultural din Mangalia, cercetătorul științific dr. Sorin Marcel Colesniuc, o prezență activă în spațiul cultural de la malul mării, cu numeroase participări la evenimente de specialitate, conferințe, lansări editoriale, cu articole și studii publicate, revine în atenție cu noul său proiect. Este vorba despre o nouă carte care îi poartă semnătura, a șasea publicată în mai puțin de doi ani și apărută la Editura Ex Ponto: „Ionășeni - satul meu natal”,
Așa cum spune și autorul, volumul prezintă satul și oamenii din satul Ionășeni, dar, mai ales, evenimentul „Fiii satului”, manifestare culturală ce s-a desfășurat, pentru prima dată în această localitate, în ziua de 11 mai 2014. Numeroasele materiale incluse în volum, în care și-au exprimat gândurile locuitori ai satului, dar și invitați la întâlnirea „Fiii satului”, reflectă realitățile sociale, economice, politice și culturale ale Ionășeniului, în veacul trecut.
„În volum sunt incluse numeroase mărturii ale ionășenenilor, astfel că, din descrierile realizate de fiii satului, se poate reconstitui o mare parte din istoria Ionășeniului, în veacul al XX-lea, ba chiar, în mică parte, și istoria satului din secolul al XIX-lea. Discursurile rostite la Căminul cultural, în ziua de 11 mai 2014, precum și materialele trimise pentru a fi publicate în această carte, cuprind multe informații despre școala și învățătorii din sat, despre cele trei biserici și preoții care au slujit în Ionășeni, despre muncile câmpului și activitățile din gospodării, specifice fiecărui anotimp”, dezvăluie dr. Sorin Marcel Colesniuc.
Prefața cărții, semnată de Mihai Camilar, fiul lui Eusebiu Camilar Prefața lucrării este semnată de Mihai Camilar, fiul renumitului scriitor Eusebiu Camilar, acesta vorbind despre frumusețea satului Ionășeni. În primul capitol, preotul Neculai Șalaru a realizat un scurt istoric al localității. Capitolul al II-lea cuprinde pregătirea evenimentului „Fiii satului”. Aici sunt descrise, în cele mai mici detalii, toate activitățile desfășurate pentru organizarea întâlnirii și zecile de persoane care au participat la numeroasele activități. Fiecare capitol al cărții descrie momente de neuitat din viața satului botoșănean, constituite într-o adevărată frescă, de la istoricul Bisericii „Sf. Dumitru”, până la amintiri și întâmplări din viața familiilor preoților din Ionășeni.
La final, au fost adăugate și 40 de fotografii realizate pe parcursul derulării activităților din ziua de 11 mai 2014 și mai multe anexe, unde se pot vedea o parte dintre documentele întocmite pentru buna organizare și desfășurare a evenimentului menționat.
Lansarea cărții la Ionășeni a avut loc pe 17 mai, la cea de-a doua ediție a întâlnirii „Fiii satului”. Printre cei care au participat la eveniment s-au numărat: prefectul județului Botoșani, Costică Macaleți, vicepreședintele Consiliului Județean, Vasile Cristian Achiței, primarul comunei Trușești, Mihai Puruhniuc și consilieri locali ai comunei Trușești, Consiliul Sătenilor Ionășeni, preoți, profesori, învățători și numeroși cetățeni ai satului.
În acest context, dr. Sorin Marcel Colesniuc a primit titlul de „Cetățean de Onoare” al comunei Trușești, pentru merite deosebite și contribuția adusă la viața socială și culturală a satului Ionășeni, comuna Trușești, județul Botoșani.
„Ionășeni este satul în care s-au născut, au trăit și au trecut în lumea celor drepți bunicii mei, Elisaveta și Gheorghe Gavril și străbunica mea, Ileana. Ionășeni este satul în care s-a născut și a trăit și mama mea, Rodica, timp de peste două decenii. În acest sat am locuit și eu, împreună cu bunicii, până la vârsta la care a trebuit să merg la școală, după care am revenit an de an, în fiecare vacanță de vară, atâta timp cât bunicii mei au fost în viață. Prin lecturarea acestui volum, se pot afla o mulțime de detalii referitoare la viețile și activitățile ionășenenilor. Pentru cine este străin de aceste locuri, dar mai ales pentru cei din mediul urban, informațiile pot fi chiar interesante. Lucrarea fiind, în mare parte, una memorialistică, în unele situații, pentru un mai mare farmec stilistic, am păstrat regionalismele și am lăsat unele expresii și fraze exact așa cum au fost formulate de autori. „Ionășeni - satul meu natal. Întâlnirea Fiii satului 11 mai 2014”, este a șasea carte pe care o public în mai puțin de doi ani de la apariția primului meu volum. Această a șasea carte am publicat-o împreună cu Consiliul Sătenilor din Ionășeni, al cărui președinte este domnul Dumitru Cernescu, cel fără de care apariția acestui volum nu ar fi fost posibilă”, a menționat coordonatorul volumului, cercet. șt. dr. Sorin Marcel Colesniuc.