Joi, 14 Noiembrie 2024
Constanţa, 4-12° C Cer în general noros | alte locaţii
Curs valutar
€ 4.9640 $ 4.6302
Căutam colaboratori

Căutam colaboratori!

Și tu poți fi reporter pe 101știri.ro. Trimite-ne ce ai auzit sau văzut interesant, foto, text sau video ori scrie un articol, două, zece și poți să fii reporter pentru o zi. Sau de ce nu... chiar mai mult! Aviz studenților la Jurnalism și tuturor celor care au ceva de spus. Contactați-ne pe office@101stiri.ro

ION CODRESCU, scriitorul și graficianul dobrogean pasionat de cultura niponă, lansează „PAGINI DE HAIBUN”, la Muzeul de Artă Constanța

Articol publicat Marti, 22 Octombrie 2024

de Grațiela GHEORGHE CARAGICU (gratiela.caragicu@101stiri.ro)

în Hot news, Actualitate, Culturale

Scriitorul constănțean Ion Codrescu, poet, eseist, editor și artist plastic, membru al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Dobrogea, recunoscut și apreciat în țară, dar și peste hotare, pentru volumele sale de versuri și proză de inspirație niponă, premiate, de-a lungul timpului, la festivaluri și concursuri naționale și internaționale, se pregătește de lansarea unui nou volum. Autorul dobrogean pasionat de cultura japoneză va lansa, miercuri, 23 octombrie 2024, ora 16:00, la Muzeul de Artă din Constanța, în prezența iubitorilor de artă și literatură de la malul mării, cartea sa de proză scurtă, intitulată „Pagini de haibun” (”Haibun Pages” - ediție în română și engleză).  

Invitați la evenimentul de lansare a cărții „Pagini de haibun”, apărută la Editura Eikon, sunt scriitoarea Diana Dobrița Bîlea, dr. Evelina Cîrligeanu, profesoară la Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” și vicepreședintele Uniunii Scriitorilor din România, prof. univ. dr. habil. Angelo Mitchievici, scriitor și critic literar. Intrarea este liberă!

Cartea este însoțită de o INTRODUCERE ÎN ESTETICA SPECIEI LITERARE HAIBUN (Drumul meu spre haibun) scrisă de autor, de o PREFAȚĂ a unui critic literar american, specialist în haibun (Rich Youmans), de un CUVÂNT ÎNAINTE redactat de un profesor de literatură japoneză de la Universitatea AICHI, Japonia (Ito Isao) și o POSTFAȚĂ scrisă de prof. univ. dr. habil. Liviu Franga (Universitatea București).

Profesorii universitari Gabriela Creția și Mihai Zamfir, alături de vicepreședintele Uniunii Scriitorilor din România, Angelo Mitchievici, Joan Prefontaine (SUA), Vladimir Devide (Croația) și James Kirkup (Marea Britanie), au foarte scurte comentarii pe coperta a IV-a și pe clapetele volumului.

Cuprinsul volumului include 25 de haibunuri (o parte dintre ele premiate în Japonia, Marea Britanie și Franța) și 25 de compoziții de pictură în tuș, cu teme mai mult sau mai puțin apropiate de subiectele din haibun. Tema recurentă a textelor este căutarea frumuseții din natură, oameni și lucruri.

 „Având o pregătire universitară în domeniul vizual, ca absolvent al unei facultăți de arte plastice (în 1973) și al unei facultăți de istoria artei (muzeologie, în 1982), la Universitatea Națională de Arte din București, precum și un doctorat în arte vizuale, cu teza „Imagine și text în pictura haiga din Japonia și din Occident” (în 2007), întotdeauna mi-a plăcut să realizez coperțile și ilustrațiile celor 21 de cărți pe care le-am publicat în România, Franța, Marea Britanie, Olanda, Germania, Slovenia, Suedia, SUA și Japonia”, precizează autorul Ion Codrescu.

 Scriitorul și artistul născut în satul Viișoara, județul Constanța, mărturisește că a fost inspirat, în realizarea acestui volum, și de locurile natale. Unitatea și armonia celor 25 de compoziții de grafică din cartea „Pagini de haibun” (Editura Eikon, 2024) sunt obținute de autorul scriitor și artist prin tehnica pe care o folosește. Este vorba de o tehnică mixtă prin care tușul este combinat cu diferite cantități de apă, pentru a se obține o scară valorică destul de bogată în tonalități, de la cea mai deschisă până la cea mai închisă, aproape de negru profund. Varietatea acestor compoziții apare din temele și subiectele celor 25 de textele din carte. Astfel, unele compoziții ne înfățișează colinele molcome din jurul satului natal (Viișoara, jud. Constanța), copacii solitari și pădurile din zonă, munții pe care îi străbate scriitorul și locurile pe care le vizitează artistul. Răsfoind cartea, privirea cititorului este atrasă de peisaje de la șes sau de la mare, din zona lagunară a Veneției, din America de Nord sau din Japonia. 

Potrivit autorului, „în cele mai multe dintre compoziții, atenția este îndreptată spre anumite fragmente, care ies în evidență printr-o anumită focalizare, ca în tehnica cinematografică, atunci când camera de filmat pleacă de la cadrul general și se oprește asupra unui detaliu, pentru a evoca o anumită idee. Într-un anumit fel, această modalitate de a pendula între planul general și cel particular face legătura dintre textul de largă respirație din proza fiecărui haibun și concentrarea atenției din poemele haiku inserate în osatura textului scris”.

Volumul „Pagini de haibun” are 270 de pagini, pe un format generos (24 cm x 17 cm). Cartea se poate comanda fie pe site-ul Editurii EIKON, fie la adresa de e-mail a scriitorului, codrescuion@gmail.com.