Miercuri, 27 Noiembrie 2024
Constanţa, 4-12° C Cer în general noros | alte locaţii
Curs valutar
€ 4.9640 $ 4.6302
Căutam colaboratori

Căutam colaboratori!

Și tu poți fi reporter pe 101știri.ro. Trimite-ne ce ai auzit sau văzut interesant, foto, text sau video ori scrie un articol, două, zece și poți să fii reporter pentru o zi. Sau de ce nu... chiar mai mult! Aviz studenților la Jurnalism și tuturor celor care au ceva de spus. Contactați-ne pe office@101stiri.ro

Sub egida Asociației „Saladin Agiacai” și a hotelului Aurora din Mamaia

Întâlnire emoționantă, la Constanța, cu scriitoarea Angela Baciu

În turneu literar cu volumul „Despre cum nu am ratat o literatură grozavă”

Articol publicat Miercuri, 27 Mai 2015

de Grațiela GHEORGHE CARAGICU (gratiela.caragicu@101stiri.ro)

în Culturale

Sursa foto: www.101stiri.ro/ Mery Mambet, organizatoarea evenimentului, alături de buna sa prietenă, scriitoarea Angela Baciu

Sursa foto: www.101stiri.ro/ Mery Mambet, organizatoarea evenimentului, alături de buna sa prietenă, scriitoarea Angela Baciu
Sursa foto: www.101stiri.ro/ Mery Mambet, organizatoarea evenimentului, alături de buna sa prietenă, scriitoarea Angela Baciu

Sursa foto: www.101stiri.ro/ Mery Mambet, organizatoarea evenimentului, alături de buna sa prietenă, scriitoarea Angela Baciu

Angela Baciu este, fără îndoială, numele unei femei de succes: poetă, scriitoare, promotor cultural și manager de proiecte cultural-educaționale, multe dintre ele cu scop caritabil, jurnalist. Are la activ zeci de premii care îi recompensează bogata activitate literară. Membră a Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Iași, Angela Baciu este o prezență activă și constantă pe scena literară românească, încă de la debutul său din revista „Amfiteatru”, din București, în anul 1986. Parcursul său literar a fost răsplătit cu numeroase distincții, diplome și premii.

Iată că „Femeia Anului 2011”, după cum a fost desemnată de revista Avantaje, pentru implicarea sa socială și culturală, a ajuns, în 2015, și la Constanța, într-un amplu turneu național cu cea de-a 18-a carte pe care o semnează. Întâlnirea cu cititorii de la malul mării s-a petrecut ieri, 26 mai, în spațiul intim și cald oferit de Prăvălia cu cărți. Fire care emană energie, pozitivism, încredere și dragoste pentru semeni, Angela Baciu a reușit să transmită constănțenilor gândurile sale bune și mesajul cărții sale de interviuri pe care o promovează în mai multe orașe ale țării: „Despre cum nu am ratat o literatură grozavă”. Autoarea a fost invitată la Constanța, dar și la hotelul Aurora din Mamaia, de către buna sa prietenă, Mery Mambet, fiica regretatului Saladin Agiacai, fost preşedinte al Uniunii Democrate a Tătarilor Turco-Musulmani din România, în perioada 2004 - 2008, un susţinător înfocat al promovării şi păstrării identităţii tătarilor. Dealtfel, evenimentul literar în centrul căreia s-a aflat Angela Baciu a fost organizat sub egida Asociației „Saladin Agiacai”, împreună cu Prăvălia cu cărți și hotelul Aurora din Mamaia.

De asemenea, aceiași organizatori propun celor interesați, astăzi, 27 mai, de la ora 11.00, la hotelul Aurora din stațiunea Mamaia, o nouă întâlnire cu scriitoarea Angela Baciu. Din programul evenimentului face parte o sesiune de lectură publică, precum și conferința „Rolul femeii-artist în societatea contemporană”, urmată de autografe. Moderatorul și gazda manifestării va fi Mery Mambet.

Lansare editorială la Prăvălia cu cărți Revenind la lansarea cărții de interviuri a Angelei Baciu, intitulată „Despre cum nu am ratat o literatură grozavă”, aceasta a atras, la Prăvălia cu cărți, un public iubitor de literatură de toate vârstele, însă au predominat tinerii. Prezentarea cărții sale de interviuri a fost urmată de o sesiune de lectură publică, autoarea citind pasaje reprezentative din volumul apărut la editura Junimea, în condiții grafice deosebite. Cei prezenți au fost încântați și convinși rapid că această carte-document, cu interviuri acordate Angelei Baciu de unii dintre cei mai mari scriitori ai României, își merită un loc pe rafturile bibliotecii lor.

„Constanța merită să fie mereu în atenția scriitorilor. Angela Baciu a transformat scriitorii și poeții români în personaje. Eu sunt prietenă cu Angela Baciu datorită revistei „Avantaje”, care s-a hotărât să scrie și să se dedice femeilor, indiferent de ocupație și de preocupări. Prin această revistă, care a unit femei de succes din mai multe domenii, eu am ajuns să o cunosc pe Angela, să o apreciez, de aceea am invitat-o și la Constanța, ca să împărtășească cu cititorii și iubitorii de literatură din experiența și din munca ei”, a declarat Mery Mambet, organizatoarea manifestării.

La rândul său, scriitoarea Angela Baciu, le-a vorbit celor prezenți despre noua sa carte, cât și despre relația cu publicul. „Aceasta este a 18-a carte a mea, însă, în ultima vreme, ce ne doare pe noi, scriitorii, este lipsa dialogului cu publicul. Avem aici și alți colegi scriitori și cred că împărtășesc aceeași opinie. Rar se întâmplă să ne vedem cu cititorii, cu oamenii și nu se întâmplă asta acasă, dacă stăm în sufragerie. Se petrece, e adevărat, și pe rețelele de socializare, dar avem nevoie de... viu, de om, să-l avem în față, să ne cunoaștem și practic, de aici, să deschidem noi prietenii”, a spus Angela Baciu. Aceasta a adăugat: „Cu mândrie și cu onoare spun „Despre cum nu am ratat o literatură grozavă”. Am avut șansa, debutând la vârsta de 16 ani, în revista „Amfiteatru” din București, în 1986, să cunosc mari scriitori români. Credeți-mă, avem o literatură valoroasă, frumoasă și merită să o ducem mai departe, generațiilor viitoare, pentru că avem această moștenire. Mă bucur că, în această după-amiază (n.r. ieri, 27 mai), la Prăvălia cu cărți, sunt foarte mulți tineri”.

„Interviuri la cafea” Cei care vor fi curioși să descopere ce conțin cele aproape 500 de file ale cărții vor vedea, în primul rând, că volumul a apărut în Editura Junimea, în condiții grafice deosebite. Apoi, autoarea explică: „În primul capitol, sunt „Interviuri la cafea”. Le-am denumit atât de simplu pentru că sunt interviuri firești, nu sunt pretențioase, sunt realizate în majoritatea lor la târguri de carte, festivaluri, dar ce e mai important, pentru mine, cel puțin, sunt interviuri realizate la acești scriitori acasă. Mi-am dorit foarte mult să-i vedeți pe acești scriitori, acești oameni în locul lor, acolo unde trăiesc, unde le poți vedea biblioteca, papucii de casă, o bunică intrând pe ușă, o bucătărie sau mașina de scris. Sunt interviuri firești, naturale. Este o carte-document, tema principală fiind prietenia literară”.

„Îți mai aduci aminte, doamnă” În primul capitol, cititorii vor găsi interviuri cu mari scriitori printre care: Nora Iuga, Norman Manea, Constantin Abăluță, Ana Blandiana, Leo Butnaru. În capitolul al II-lea, intitulat „Îți mai aduci aminte, doamnă”, sunt doar câteva din interviurile de suflet ale autoarei, cu scriitori care au plecat în neștiut, precum Nina Cassian, George Astaloș, Constantin Ciopraga, Dan Alexandru Condeescu, Emil Iordache, Cezar Ivănescu, Emil Manu, Fănuș Neagu, Mircea Sântimbreanu, Laurențiu Ulici și mulți alții.

„Așa cum i-am cunoscut” „În capitolul al III-lea, intitulat „Așa cum i-am cunoscut”, sunt doar câteva povestioare, proză, despre scriitori exact așa cum i-am cunoscut eu, povestioare ce vor continua în următoarea mea carte, „Ninge la Iasnaia Poliana - întâmplări cu scriitori”. Cărțile mele... nu le termin niciodată. Este o promisiune față de cititori, e un pariu al meu cu mine, cu viața, cu tinerețea, cu dorința și bucuria de a oferi”, a conchis scriitoarea Angela Baciu.

Prezentarea de carte, urmată de sesiunea de lectură și de autografe, s-a încheiat în aplauzele celor prezenți. După întâlnirea și conferința de astăzi, „Rolul femeii-artist în societatea contemporană”, programată de la ora 11.00, la hotelul Aurora din Mamaia, Angela Baciu va porni din nou la drum, prin țară, pentru a face cunoscut noul său volum de interviuri.