Marti, 26 Noiembrie 2024
Constanţa, 4-12° C Cer în general noros | alte locaţii
Curs valutar
€ 4.9640 $ 4.6302
Căutam colaboratori

Căutam colaboratori!

Și tu poți fi reporter pe 101știri.ro. Trimite-ne ce ai auzit sau văzut interesant, foto, text sau video ori scrie un articol, două, zece și poți să fii reporter pentru o zi. Sau de ce nu... chiar mai mult! Aviz studenților la Jurnalism și tuturor celor care au ceva de spus. Contactați-ne pe office@101stiri.ro

Înlocuiţi zahӑrul cu îndulcitorii naturali!

Articol publicat Marti, 28 Iulie 2015

de Elena VERENCA (elena.verenca@101stiri.ro)

în Hot news, Nutriţie & Sănătate

Sursa foto: www.101stiri.ro-nutritie.bio

Sursa foto: www.101stiri.ro-nutritie.bio

Sursa foto: www.101stiri.ro-impenetrabil.ro

Sursa foto: www.101stiri.ro-impenetrabil.ro
Sursa foto: www.101stiri.ro-nutritie.bio

Sursa foto: www.101stiri.ro-nutritie.bio

Alimentele procesate, lipsite de valoare nutriţionalӑ, perturbӑ echilibrul natural, pot „şoca” stomacul şi pancreasul şi pot goli organismul de minerale. Din aceastӑ categorie de alimente fac parte zahӑrul, îndulcitorii artificiali şi toate dulciurile şi produsele de cofetӑrie ce folosesc aceste ingrediente. Pe de altӑ parte, gustul dulce nu trebuie respins, întrucât prezintӑ foarte multe beneficii. Alimentele dulci, bogate în substanţe nutritive, hrӑnesc, întӑresc şi calmeazӑ muşchii, nervii şi creierul, asigurând energie pentru toate funcţiile corporale.

Fructele În special fructele organice reprezintӑ o alegere idealӑ pentru gustul dulce.

Curmalele Recomandate sunt curmalele Medjool, care pot fi folosite în deserturi şi sunt bogate în fibre şi potasiu, dar şi în vitamina B6 şi în alte minerale, precum cupru, mangan şi magneziu.

Mierea Aceasta reprezintӑ o sursӑ de vitamina B6 şi de vitamina C şi are proprietӑţi antialergice şi antimicrobiene. O alegere foarte bunӑ o reprezintӑ mierea nepasteurizatӑ.

Siropul organic de arţar, de grad B Siropul de arţar conţine 54 de componente benefice pentru sӑnӑtate, inclusiv unele cu proprietӑţi anticancerigene, antiinflamatorii şi anti-diabet. Siropul de arţar este preparat din seva copacului cu acelaşi nume şi este foarte puţin procesat. Este o sursӑ excelentӑ de antioxidanţi şi de minerale, iar cea mai mare cantitate de minerale o conţine siropul de arţar organic de grad B.

Melase organice închise la culoare şi fӑrӑ sulf Melasele sunt produşi secundari ai procesului de preparare a zahӑrului, dupӑ extragerea zaharozei din sucul trestiei de zahӑr. Melasele sunt bogate în fier, magneziu, potasiu, mangan, zinc şi calciu.

Lo han guo Siraitia grosvenorii sau lo han guo mai este numit şi fructul lui Buddha, fructul cӑlugӑrului sau fructul longevitӑţii. Acesta are o formӑ sfericӑ, verde-maronie şi provine din China sau Thailanda. Este de 200 de ori mai dulce decât zahӑrul şi nu conţine calorii. Varianta cea mai puţin procesatӑ de lo han guo este cea uscatӑ, ce poate fi mӑcinatӑ sau infuzatӑ în apӑ fierbinte.

Ștevia Nu are nicio legӑturӑ cu ştevia cunoscutӑ de noi. Este o plantӑ cu frunze dulci, dar lipsite de calorii, este de 200-300 de ori mai dulce decât zahӑrul, conţine antioxidanţi şi aduce beneficii sistemului imunitar. Cele mai recomandate sunt frunzele uscate de ștevie, pentru a vӑ îndulci ceaiurile şi sosurile. Se poate mӑcina, iar pulberea rezultatӑ o puteţi adӑuga la diferite dulciuri. De asemenea, puteţi încerca formele cele mai pure de lichid de ștevie existente pe piaţӑ. Ţineţi cont, însӑ, cӑ existӑ oameni care afirmӑ cӑ suferӑ de efecte adverse asupra glicemiei sau cӑ le creşte apetitul în urma consumului de ștevie.

Xylitolul sau erythritolul Acestea sunt douӑ alcooluri obţinute din zahӑr şi sunt mai sӑrace în calorii decât zahӑrul şi nu ridicӑ brusc glicemia. Unii oameni preferӑ aceşti îndulcitori deoarece au un gust destul de asemӑnӑtor cu zahӑrul. Alţi oameni constatӑ cӑ aceste substanţe le amӑgesc glicemia şi le cresc pofta de mâncare. Unul din principalele efecte adverse ale acestor îndulcitori este cel asupra sistemului gastrointestinal. Dacӑ poftiţi dupӑ mai multe dulciuri, aveţi simptome adverse sau vӑ dezechilibreazӑ glicemia, renunţaţi la aceşti îndulcitori.

Bibliografie:

„Bucurӑ-te de o stare de sӑnӑtate perfectӑ cultivând iubirea de sine”, de Louise Hay, Ahlea Khadro şi Heather Dane