Marti, 26 Noiembrie 2024
Constanţa, 4-12° C Cer în general noros | alte locaţii
Curs valutar
€ 4.9640 $ 4.6302
Căutam colaboratori

Căutam colaboratori!

Și tu poți fi reporter pe 101știri.ro. Trimite-ne ce ai auzit sau văzut interesant, foto, text sau video ori scrie un articol, două, zece și poți să fii reporter pentru o zi. Sau de ce nu... chiar mai mult! Aviz studenților la Jurnalism și tuturor celor care au ceva de spus. Contactați-ne pe office@101stiri.ro

Psihologul Mihaela Nicolaev

„Infidelitatea are un preț psihologic extrem de mare!”

Articol publicat Miercuri, 23 Septembrie 2015

de Mihaela SĂNDULOIU (office@101stiri.ro)

în Hot news, Sex in the City

Sursa foto: www.101stiri.ro

Sursa foto: www.101stiri.ro
Sursa foto: www.101stiri.ro

Sursa foto: www.101stiri.ro

Infidelitatea este definită de specialişti ca fiind lipsa de credință în partenerul de viață, nestatornicia în iubire, în general, încălcarea credinței conjugale, trădarea, violarea încrederii, etc. În limbajul modern, pentru această „boală cronică”, justificată de persoanele infidele prin teoria evoluţiei sau cea biologică, folosim expresii cum ar fi: „a călcat strâmb”, „i-a pus coarne” sau „a înșelat”. Transformată într-un blestem crunt, monogamia devine o „cruce” greu de purtat pentru omul modern, bombardat zilnic cu exemple de infidelitate, integrate cu nonşalanţă în normalitate. Infidelul îmbrăţişează statutul de victimă, pentru a-şi argumenta alegerea făcută şi, în cele mai multe cazuri, rămâne ancorat în ambele relaţii până când este prins în fapt.

Infidelitatea provoacă depresie „Infidelitatea, de regulă, este asociată cu căsătoria, deși sunt multe situațiile în care se poate manifesta și în relațiile stabile, care nu au ajuns la maturitatea căsătoriei. Când vorbim de infidelitate, ne punem o întrebare de bază: Ce îi determină pe oameni - femei sau bărbaţi - să fie infideli? Cauzele pentru care oamenii înșală sunt dintre cele mai diverse: dorința de „nou”, plictiseala, apatia, stilul deficitar de comunicare dintre parteneri, căutarea elementelor „surpriză”, preocupări diferite ale partenerilor de viață, activităţile zilnice ce pot produce înstrăinarea faţă de partener, frica de intimitate, lipsa activității sexuale, mai ales după ce apar copiii (în multe situații, mamele dorm cu copiii, iar tatăl, separat), imaturitatea emoțională (confuzii între atracție și dragoste) sau poate, căsătoriile aranjate, realizate la vârste timpurii”, a declarat, pentru www.101stiri.ro, psihologul Mihaela Nicolaev.

Aventura are consecinţe devastatoare Psihologul Mihaela Nicolaev a mai precizat: „Aventura, ca și relație secretă, crește starea emoțională a celor implicați, iar alchimia sexuală pare a fi una completă. Simplul fapt de a te gândi la el sau la ea crește dorința sexuală la maximum. Imaginația produce, cu o viteză uimitoare, stări emoționale, care par de necontrolat! Păstrarea secretului face ca totul să devină palpitant, totul pare a fi un „joc de-a v-ați ascunselea”. Dincolo de aceasta, infidelitatea are un preț psihologic extrem de mare! Ea afectează sentimentul de încredere în partenerul de viață infidel, iar stima de sine a celui înșelat (rănit) se reduce drastic. Acesta își pune fel de fel de întrebări devalorizante: „Ce am făcut să merit asta?”, „De ce mi se întâmplă tocmai mie?”, „Cu ce am greșit?”, „Pot să mai am încredere?”. Deodată nu mai știe cine este, cum este și care este sensul vieții lui. În unele situații, este nevoie de câțiva ani și multe ședințe de psihoterapie, pentru a-și putea reveni din starea de depresie provocată de o „lovitură” atât de mare! Să nu uităm, însă, că infidelitatea este traumatizantă și pentru partenerul de viață infidel, mai ales dacă „a înșela” este o excepție pentru el. Nici acesta nu se simte confortabil, știind că și-a rănit partenerul de viață. Partea bună a lucrurilor este că, deși este o „lecție de viață” dureroasă, fiecare dintre parteneri are de învățat ceva și, în unele cazuri, chiar își pot consolida relația.Totul, cu condiția de a mai da o șansă iubirii, încrederii, respectului și prieteniei”.