Chlamydia trachomatis este o bacterie care se transmite prin contact sexual neprotejat. La fel ca în cazul altor boli cu transmitere sexuală, Chlamydia se găseşte în colul uterin şi uretră, dar poate trăi şi la nivelul ochilor sau la nivelul rectului. În unele cazuri, această boală se manifestă la bărbaţi prin inflamarea uretrei şi scurgeri. La femei, poate apărea cervicita (inflamaţia colului uterin) sau salpingita (inflamaţia trompelor), manifestându-se prin dureri abdominale şi pelvine, febră, scurgeri albicioase şi chiar hemoragii. La bărbaţi, în majoritatea cazurilor, nu există niciun simptom, iar la unele femei, simptomele apar târziu sau sunt minore (iritaţie a organului genital, arsuri la micţiune), nefiind observate.
Femeile care folosesc anticoncepţionale pe cale orală iau boala mai uşor Potrivit medicilor, femeile care folosesc anticoncepţionale pe cale orală iau boala mai uşor decât cele care folosesc alt tip de contraceptive. Bolnavii trebuie să se prezinte de urgenţă la medic, întrucât această boală poate avea consecinte grave precum: infecţii ale epididimului la bărbaţi, sterilitate, naştere prematură şi infecţia trompelor lui Fallope la femei.
Cum scăpăm de această bacterie? Putem scăpa de infecţia cu Chlamydia cu ajutorul antibioticelor. Dacă este tratată la timp, această boală nu determină afectare pe termen lung. Este extrem de importantă evitarea contactelor sexuale timp de șapte zile după încheierea tratamentului pentru Chlamydia. De reţinut: în cazul în care partenerul sexual nu este tratat concomitent, se produce reinfecţia. De asemenea, se recomandă folosirea prezervativelor pentru a scădea şansele reinfecţiei.