Eveniment organizat de Forumul Cultural Austriac Constănțenii prezenți, ieri după-amiază, la Biblioteca Județeană (BJ) „Ioan N. Roman”, au făcut o incursiune în istoria de jumătate de secol a muncitorilor imigranți turci în Austria. Manifestarea multiculturală „Avusturya! Austria!” a oferit publicului din orașul de la malul Mării Negre, unde există, de asemenea, o importantă și veche comunitate de turco-tătari, o imagine de ansamblu a experiențelor de viață ale imigranților turci într-o țară occidentală, cu un stil de viață și un model cultural-religios total diferite. Publicul de toate vârstele prezent la manifestarea organizată în premieră la Constanța, de Forumul Cultural Austriac, în colaborare cu Biblioteca Judeţeană şi Cityplex - Tomis Mall, și-a manifestat interesul pentru poveștile de viață ale primei generații de turci care a dorit să se integreze în Austria, o țară vestică în plină dezvoltare, în căutarea unei vieți mai bune. Nu a fost, desigur, ușor, iar unele dintre experiențele lor amare, dar și realizările acestora au fost imortalizate pe panouri mari, expuse în holul bibliotecii.
Exodul muncitorilor turci, o pagină din istoria contemporană a Austriei Citate, impresii, mărturisiri emoționante, povești culese din biografiile reprezentanților primei generații de imigranți turci în Austria, au oferit o imagine de ansamblu convingătoare asupra exodului din anii ‘60. Primele permise de muncă ale turcilor imigranți, fotografii de la locurile de muncă și din diversele medii sociale în care s-au integrat, panourile înalte pe care sunt întipărite poveștile speciale ale unor imigranți turci și expuse, acum, la Biblioteca din Constanța, constituie o pagină demnă de interes din istoria contemporană a Austriei.
Portret de imigrant Deosebit de interesante sunt cele 12 portrete ale unor imigranți turci, expuse pe panouri, care se prezintă expunându-și amintirile și experiențele prin fotografii și documente personale. Potrivit organizatorilor, încă din 2012, angajații Asociației JUKUS investighează și intervievează prima generație a imigranților turci și kurzi, fiind realizate peste 30 de interviuri la Viena, dar și în landurile Austria Inferioară, Austria Superioară, Tirol, Styria și Vorarlberg. Materialul realizat a fost pus la dispoziția publicului constănțean în cadrul expoziției „Avusturya! Austria!”.
Integrare, discriminare, prejudecăți, realizări Tinerii constănțeni, care au fost majoritari la acest eveniment, au privit cu multă atenție și curiozitate toate aceste mărturii ale unei generații care a trebuit să lupte pentru a-și împlini visele. Obstacolele întâmpinate au fost de tot felul, de la cele de limbă, religie, cultură, la cele de integrare în țara respectivă, la locul de muncă și până la prejudecăți sau chiar discriminare. Astăzi, copiii și nepoții lor cunosc perfect limba germană și se simt străini în țara de origine, Turcia... O spun chiar inițiatorii și organizatorii manifestării.
Organizatori, invitați și gazde Vernisajul s-a desfășurat în prezența directorului Forumului Cultural Austriac, Elisabeth Marinkovic, atașat cultural al Ambasadei Austriei și principal organizator, a coordonatorului de proiect, Ali Özbaş, a PR-lui evenimentului, Oana Stupariu, precum și a gazdei, Corina Apostoleanu, șeful Serviciului de prelucrare, dezvoltare colecții, informare bibliografică și comunitară din cadrul Bibliotecii Județene. De asemenea, printre cei care au asistat la eveniment s-a numărat și Aidun Curt-Mola, consilier superior în cadrul Departamentului pentru Relații Interetnice - Serviciul asistență financiară, relații regionale și coordonare a Consiliului Minorităților Naționale.
Impresii „Este o expoziție itinerantă, din Austria direct la Constanța. În Austria este un mare eveniment împlinirea a 50 de ani de la formarea comunității turce și s-a găsit de cuviință să se celebreze acest moment aniversar. Dacă noi, la Constanța, suntem obișnuiți cu o existență multietnică și multiculturală, în Austria, prezența imigranților turci a fost chiar un mic șoc, apropo de diversitatea culturală și religioasă pe care acești oameni au adus-o țării. Expoziția este grupată în mai multe capitole care vorbesc despre experiențele de viață ale acestor oameni, contextul în care au părăsit Turcia și de ce au fost împinși să o facă, ce au găsit în Austria, cum s-au integrat, dacă au fost discriminați, ce probleme au avut. Iar filmele pe care noi le propunem deja merg mai departe, în sensul că regizorii sunt copiii acelor imigranți... Cei tineri sunt, astăzi, cetățeni austrieci, care nu cunosc altă realitate decât Austria”, a declarat pentru www.101stiri.ro PR-ul evenimentului, Oana Stupariu.
De asemenea, gazda manifestării, Corina Apostoleanu, ne-a declarat: „Evenimentul pe care îl găzduiește Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” și care este organizat de Forumul Cultural Austriac înseamnă foarte mult pentru municipiul Constanța. În primul rând, pentru că aici este o importantă comunitate turco-tătară și care este, desigur, interesată de acest eveniment. 50 de ani de existență a unei comunități într-o țară înseamnă ceva, înseamnă deja o istorie. Important este faptul că tot ceea ce se vede pe panourile care sunt prezente în expoziție sunt povești de viață, povești reale, ale unor familii care au plecat în diferite etape către Austria și care au căutat să se integreze acolo cât mai bine. Desigur, acest proces de integrare nu a fost unul foarte ușor, trebuie să ne gândim că a fost vorba de întâlnirea a două modele culturale foarte diferite, unul din vestul Europei, cu un anumit specific și unul din partea orientală, dar și europeană a Turciei, drept pentru care toate aceste povești surprind exact acest fenomen, această integrare. Unii dintre ei povestesc istorii de viață destul de complicate, cu ani în care au trebuit - nu neapărat să învețe limba - ci să învețe să trăiască într-o țară cu un alt specific. Alte povești vorbesc despre faptul că ei și-au păstrat în continuare obiceiurile de viață, tradițiile care trebuiau păstrate astfel încât integrarea aceasta, produsă lent, să le permită să ajungă să trăiască în această țară vestică cu împletirea obiceiurilor cu care au venit din Turcia natală. Expoziția va rămâne la noi la bibliotecă până pe 30 iunie, iar faptul că avem utilizatorii noștri înseamnă că va fi vizitată de foarte multă lume și asta ne bucură foarte mult. Ea este însoțită și de proiecția unor filme în aula BJ. Alegerea BJ Constanța între partenerii de organizare a acestui eveniment e foarte importantă pentru noi. Forumul Cultural Austriac a mulțumit BJ Constanța, de fapt singura instituție de profil alături de care a organizat un astfel de eveniment”.
Iată ce a spus și coordonatorul de proiect, Ali Özbaş: „Expoziția se bazează pe experiențele acumulate de cei care, în urmă cu 50 de ani, în urma visurilor, speranțelor și dorințelor de viață avute, au emigrat fără să știe limba țării respective, au plecat... orbește, fără a ști exact unde, sperând că li se vor îndeplini acele visuri. Temerile și prejudecățile pe care le-au avut la început au dispărut cu timpul, iar Austria a devenit centrul existenței lor, al copiilor și al nepoților. În zilele noastre, acei imigranți s-au integrat atât de bine încât Austria a devenit centrul existenței lor, iar copiii și nepoții lor se simt străini în Turcia, țara de orgine”.
La rândul său, din partea invitaților, consilierul superior în cadrul Departamentului pentru Relații Interetnice, Aidun Curt-Mola, a declarat pentru www.101stiri.ro: „În mod categoric, tot ce înseamnă interferența culturilor, religiilor diferite se manifestă, mai mult sau mai puțin, în aceeași măsură sau în aceeași formă. La fel cum pe motive de forțe de muncă, în anii ’64, s-a făcut această imixtiune și iată că funcționează deja la a treia generație, la fel cred că imixtiunea de aici, de la Constanța, funcționează - eu sunt convins că mult mai bine - de multe sute de ani. Da, această expoziție vernisată la Constanța are legătură și cu faptul că aici este o comunitate concentrată de tătari, de turci. Mai mult ca sigur, noi putem fi un exemplu de urmat, pentru că, dacă în acele zone, ei stau împreună în anumite cartiere sau se duc la anumite școli, deci mai au această tendință de a fi strânși într-un grup, la noi acest lucru a dispărut demult. De multe ori am spus că asta ne-a ajutat foarte mult, dialogul și interacțiunea, cunoașterea de mic copil. Dau cu mândrie exemplul când mă alăturam și eu prietenilor mei, de sărbătorile creștine, când mergeau cu colindul, iar de sărbătorile noastre musulmane, casa era plină - și este în continuare - cu colegi din alte religii sau din populația majoritară. Poate că ei au venit cu această expoziție ca să ne arate și o altă fațetă, nu cred că neapărat legat de fenomenul de imigrație, care începe și la noi să fie destul de prezent, ci mai mult de a exprima o altă formă de înțelegere umană, de armonie”.
Proiecții de filme, și astăzi, la Cityplex Vernisajul a fost urmat de proiecția filmului „Deine Schönheit ist nichts wert...” / „Frumuseţea ta nu valorează nimic...”, în regia lui Hüseyin Tabak, care a avut loc în aula bibliotecii.
Ziua de astăzi, 10 iunie, îi este dedicată regizorului Umut Dag, când vor rula „Kuma /A doua soție” - la Biblioteca Județeană, de la ora 18.30 și „Risse im Beton” / Fisuri în beton”, la Cityplex din cadrul Tomis Mall, de la ora 19.30.
Cei doi regizori, Hüseyin Tabak și Umut Dag, reprezintă minoritatea turcă din Austria, formată odată cu integrarea în societatea civilă a ţării de adopţie.