Termenul de carismă provine din grecescul charisma, care înseamnă graţie, savoare, binefacere și este o trăsătură a unei persoane căreia i se recunoaște un har sau o capacitate ieșită din comun. În ultimii ani, termenul de carismă se folosește în limbaj uzual din ce în ce mai mult. Se spune că profesorul „X” are o anume carismă, datorită căreia înveți lecția chiar din clasă, de plăcere. Acest profesor îți menține atenția întreaga oră și ești fascinat de ceea ce auzi! El este model, mentor, „coach” pentru elevii săi care, peste ani și ani, își vor aduce aminte cu plăcere de persoana care le-a schimbat viața.
Care sunt acele trăsături şi aptitudini pe care le are o persoană carismatică?„ O persoană carismatică se remarcă prin următoarele trăsături: este atractivă fizic - emană frumusețe și putere; are o atitudine energică și pasională; transmite emoții pozitive celor din jur - este deschisă și empatică (se transpune cu ușurintă în postura celuilalt); este o prezență plăcută, care stabilește relații cu ușurință; este optimistă și îi încurajează și pe ceilalți; se exprimă elegant din punct de vedere lingvistic, are un limbaj adaptat situațiilor; are capacități intelectuale foarte dezvoltate; este atractiv prin stilul de relaționare - îi captează pe cei din jurul său; este un adevărat lider al mulțimilor. O persoană carismatică are o imagine de sine pozitivă, din toate punctele de vedere (fizic, emoțional, social) și o stimă de sine foarte bună: se iubește și se acceptă așa cum este ea, cu bune și cu rele”, a declarat psihologul Mihaela Nicolaev.
Care este formula ideală care oferă garanţia unui efect carismatic de succes? „Nu există o formulă magică care să garanteze că putem deveni carismatici. O teorie foarte interesantă este aceea că fiecare dintre noi dispune de un potențial carismatic, pe care îl poate dezvolta. Esențial este să ne descoperim pe noi înșine, să aflăm ce calități fizice și psihologice avem, ce ne place să facem, ce reușim să facem cu succes, ce vrem de la viață, care este misiunea noastră în această viață?! Diferența dintre oamenii care au carismă și cei fără o face atitudinea față de sine, față de alții și față de viață, în general. A fi „cu atitudine” sau nu, „aceasta este întrebarea!” Încrederea și respectul față de sine, încrederea și respectul față de semeni, reprezintă punctul de pornire în dezvoltarea personalității armonioase și carismatice”, a adăugat psihologul Mihaela Nicolaev.
Tiparele persoanelor carismatice Conform psihologului Mihaela Nicolaev, există câteva tipare ale persoanelor carismatice. Primul tipar al persoanelor carismatice este autoritarul, acel tip de personalitate care pune accent pe realizarea unor obiective, prin exercitarea autorităţii personale asupra celorlalţi, deci e un tip pragmatic, axat pe obiective. Cel de-al doilea este entuziastul, care îşi manifestă propriul efect carismatic prin capacitatea de a stabili rapid legături emoţionale cu alte persoane. Al treilea este misteriosul, personalitatea care cucereşte prin intermediul aurei de mister pe care şi-o construieşte în jurul său şi are capacitatea înnăscută de a-şi formula propriile idei şi opinii (nu comunică excesiv cu cei din jur), lucru care face ca opiniile lui să fie foarte influente. Un alt tipar al persoanelor carismatice este celebrul. Acţiunile acestei personalităţi carismatice se concentrează în jurul obţinerii respectului şi faimei. Capacitatea lui de a atrage se constituie în jurul simbolurilor de valoare pe care le acumulează permanent: avere, status social, performanţe atinse. Efectul carismatic al personalităţii rebele vine din atitudinea sa rebelă, mereu diferită în comparaţie cu cei din jur. Este personalitatea care crează noi atitudini şi stiluri de viaţă la care aderă mulțimile de oameni.