Miercuri, 27 Noiembrie 2024
Constanţa, 4-12° C Cer în general noros | alte locaţii
Curs valutar
€ 4.9640 $ 4.6302
Căutam colaboratori

Căutam colaboratori!

Și tu poți fi reporter pe 101știri.ro. Trimite-ne ce ai auzit sau văzut interesant, foto, text sau video ori scrie un articol, două, zece și poți să fii reporter pentru o zi. Sau de ce nu... chiar mai mult! Aviz studenților la Jurnalism și tuturor celor care au ceva de spus. Contactați-ne pe office@101stiri.ro

Înălţarea Sfintei Cruci, sărbătorită pe 14 septembrie

Articol publicat Luni, 14 Septembrie 2015

de Mihaela SĂNDULOIU (office@101stiri.ro)

în Hot news, Calendar religios

Sursa foto: comuniuneortodoxa.ro

Sursa foto: comuniuneortodoxa.ro
Sursa foto: comuniuneortodoxa.ro

Sursa foto: comuniuneortodoxa.ro

Biserica Ortodoxă prăznuieşte astăzi, 14 septembrie, Înălțarea Sfintei Cruci, cea mai veche sărbătoare închinată cinstirii lemnului sfânt. Potrivit crestinortodox.ro, în această zi sfântă sărbătorim amintirea a două evenimente importante din istoria Sfintei Cruci. Este vorba, pe de o parte, despre aflarea Crucii pe care a fost răstignit Mântuitorul și înălțarea ei solemnă în fața poporului de către episcopul Macarie al Ierusalimului, în ziua de 14 septembrie din anul 335. Pe de altă parte, sărbătorim şi aducerea Sfintei Cruci de la perșii păgâni, în anul 629, în vremea împăratului bizantin Heraclius, care a depus-o cu mare cinste în biserica Sfântului Mormânt (a Sfintei Cruci) din Ierusalim.

Cum a fost descoperită Sfânta Cruce Conform crestinortodox.ro, Sfânta Cruce a fost descoperită din porunca Sfintei împărătese Elena, mama Sfântului împărat Constantin cel Mare. Datorită acesteia s-au găsit, pe Golgota, trei cruci. Pentru a afla care a fost crucea pe care a fost răstignit Iisus Hristos și care sunt crucile tâlharilor răstigniți odată cu El, patriarhul Macarie le-a spus să atingă pe rând crucile de o femeie moartă. Femeia a înviat în momentul în care a fost atinsă de cea de-a treia cruce, cea pe care a fost răstignit Hristos. După această minune, Patriarhul a poruncit înălțarea Sfintei Cruci la un loc înalt, de unde să o poată vedea tot poporul. 

Creștinii țin post În momentul în care împăratul persan Hosroe a cucerit Ierusalimul, a luat cu el Crucea Domnului în Persia. Sfânta Cruce a rămas acolo timp de 14 ani, până când Hosroe a fost învins de împăratul Heraclie, care a adus sfânta cruce în Ierusalim. Creştinii serbează Înălţarea Sfintei Cruci prin post, pentru că ea le aduce aminte de patimile și moartea Mântuitorului. 

Astăzi, 14 septembrie, îi cinstim şi pe: Sfinţii Părinţi care au participat la Sinodul al VI-lea Ecumenic, Sfântul Mucenic Papa, Sfântul Mucenic Teoclit, Sfântul Valerian, pruncul, Sfântul Cuvios Mucenic Macarie de la Mănăstirea Dionisiu (Muntele Athos). Astăzi se face și pomenirea Adormirii în Domnul a Sfântului Ioan Gură de Aur, arhiepiscopul Constantinopolului, precum şi a împărătesei Plachila.