Astăzi, 21 mai, Biserica Ortodoxă sărbătoreşte Înălţarea Domnului. Potrivit site-ului creştinortodox.ro, prin hotărârile Sfântului Sinod din anii 1999 şi 2001, sărbătoarea Înălţării Domnului a fost proclamată ca Zi a Eroilor şi sărbătoare naţională bisericească. Aşadar, în toate bisericile, catedralele şi mănăstirile se face pomenirea eroilor căzuţi pe câmpul de luptă pentru dreptate, credinţă, libertate şi apărarea neamului.
Conform site-ului creştinortodox.ro, Hristos i-a dus pe ucenicii Săi în Betania şi acolo Şi-a ridicat mâinile, i-a binecuvântat, iar apoi s-a înălţat la Cer (Luca 24,50-51). Aceste cuvinte nu au fost ultimul act al lui Hristos în lume. Înălţarea Domnului nu semnifică retragerea Sa din creaţie. El continuă să lucreze prin Duhul Sfânt
Obiceiuri de Inălţarea Domnului
Se spune că, odată cu Înălţarea lui Hristos, se înalţă şi sufletele celor adormiţi de la Săptămâna Luminată încoace. Sufletele fără linişte rătăceau, deveneau strigoi şi provocau probleme oamenilor şi animalelor.
De aceea în această zi se practicau ritualuri magice de apărare: erau culese şi sfinţite plante despre care se crede că au proprietăţi apotropaice (leuştean, alun, paltin), se dădea mâncare de pomană pentru cei morţi şi oamenii se încingeau peste brâu cu ramuri de leuştean.
Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena
Sfântul Constantina fost fiul împăratului Constantius Chlorus şi al Elenei. S-a născut în anul 272, în cetatea Naissus (Serbia). După decesul tatălui, din 304, a fost proclamat împărat. În anul 312, intră în conflict cu Maxenţiu, fiul împăratului Maximian, pentru că acesta dorea să-i ocupe funcţia. Potrivit creştinortodox. ro, cu o zi înainte de luptă,Constantin a văzut pe cer o cruce luminoasă şi un mesaj: In hoc signum vinces (prin acest semn vei birui). Noaptea, în vis, i s-a arătat Hristos si l-a îndemnat să pună semnul sfintei cruci pe toate steagurile armatei sale. Constantin a ieşit biruitor din luptă, iar în anul 313, a dat un decret prin care a oprit prigonirea creştinilor şi astfel, creştinismul a devenit religie permisă în imperiu. Religia creştină a devenit religie de stat, în vremea împăratului Teodosie cel Mare (379-395). Împăratul Constantin a murit în anul 337, la zece ani după decesul mamei sale.
Conform creştinortodox.ro, Împărăteasa Elena, mama sfântului Constantin, este cea care a descoperit, pe dealul Golgotei, crucea pe care a fost răstignit Hristos. A zidit Biserica Sfântului Mormânt, Biserica din Bethleem şi multe alte sfinte locaşuri.
Astăzi, la București, în ziua pomenirii Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, după săvârşirea Sfintei Liturghii în Altarul de vară al Catedralei Patriarhale, de la ora 15.00, va avea loc o procesiune religioasă cu moaştele Sfântului Martir Constantin Brâncoveanu.