„Welcome to My Mind”, prima sa expoziție personală în România Artistul plastic Adrian Mihai Raceanu a vernisat, vineri, 26 iunie, la Tomis Mall, etajul I, prima sa expoziție personală din România. Deși aproape necunoscut constănțenilor, pictorul din Năvodari are sute de lucrări vândute în străinătate, de-a lungul unui deceniu, fiind un artist apreciat pe plan internațional. Vernisajul ineditei sale expoziții, „Welcome to My Mind”, care cuprinde 21 de lucrări de mari dimensiuni - din care 10 sunt deja vândute și vor intra în colecția unui iubitor de artă din Statele Unite ale Americii - a strâns numeroși pasionați de artă, oameni de cultură, artiști și jurnaliști. Demersul expozițional a fost realizat cu susținerea lui Zetu Harry, promoterul evenimentului și a Șeilei Rațiu, cea căreia i-a revenit rolul de curator. Aceștia au mulțumit, la deschiderea oficială a expoziției, celor care au făcut posibil acest eveniment: Tomis Mall, Kool Media, ALIRA Vinul, familiei Sturdza, Hotelului Cherica prin Ștefan Gogota, Activ4You (grafică și afișe), prin managerul Marian Dedeu.
Impact vizual, contrast coloristic, simboluri onirice Cei prezenți la vernisaj au făcut o adevărată incursiune în universul creației lui Adrian Raceanu, în ale cărui lucrări se simte, în mod evident, influența marelui pictor suprarealist Salvador Dali, dar și amprenta originală a autorului. Picturile sale, în special de mari dimensiuni, creează un puternic impact vizual asupra privitorilor, prin contrastul coloristic și naturalețea cu care autorul „se joacă”, parcă, cu temele diferite abordate în aceeași lucrare. Uimește și fluiditatea cu care artistul reușește să îmbine teme diverse într-un singur tablou, maniera originală și libertatea de expresie a acestui maestru al penelului, lucrările sale fiind încărcate de simboluri arhetipale și semne ce transmit privitorilor mesaje gata de descifrat. Cu siguranță, Adrian Raceanu merită un loc în colecția oricărui iubitor de artă.
Un pictor cvasi-necunoscut în România vinde sute de lucrări peste hotare Deși artistul se vinde foarte bine în Statele Unite și, în curând, va intra și pe piața de artă din China, în România a fost, până la vernisajul de la Constanța, un pictor cvasi-necunoscut. Susținut la vernisaj și de familie, soția sa, Claudia și fiica Dalia (nume special ales în semn de tribut față de pictorul care l-a inspirat, Salvador Dali), Adrian Raceanu a explicat, franc, situația, pentru www.101stiri.ro: „Sunt cunoscut în SUA, și nu în România, pentru că aici nu s-a interesat nimeni de arta mea. Tot ce am făcut a fost pe internet, pentru publicul american și mai nou, în China. În România, deocamdată, nu se caută stilul meu de lucru, lumea preferă stilul abstract, eterna vază cu flori sau „Carul cu boi”. În SUA, un colecționar de artă (n.r. dr. Mathew Moshirfar) mi-a văzut lucrările pe ebay și mi-a propus o colaborare care durează deja de 10 ani. Până acum, mi-a cumpărat 200 de lucrări și continuă să îmi cumpere”.
Acesta ne-a mai spus că pentru un artist necunoscut, șansele de afirmare în România sunt nule, dacă nu cunoaște pe cineva în domeniu. „Până acum, nu m-a cunoscut nimeni în România. Eu am avut susținere aici de curând, datorită Șeilei Rațiu. A fost o întâmplare ca aceasta să îmi vadă lucrările pe internet, apoi să mă abordeze și să îmi propună o colaborare. În rest, mă axez, ca și până acum, pe plan extern”.
Deși nu a avut nici prea mulți cumpărători români - mai exact, unul singur, în urmă cu șase ani, care a luat patru lucrări - Adrian Raceanu spune că nu se simte dezamăgit, ci... obișnuit cu ceea ce se întâmplă în viața culturală autohtonă.
Așa cum simbolurile onirice sunt mijlocul de expresie, dar și de evadare pentru pictorul suprarealist, și în cazul lui Adrian Raceanu, visul dintr-o noapte îi poate schița deja lucrarea de a doua zi. Dar iată ce îl inspiră pe artist: „Este de ajuns să aud o melodie, un titlu de film, de poem, că imediat îmi vine în minte tabloul. Mi s-a întâmplat, de multe ori, să visez noaptea tabloul și a doua zi mă trezeam și făceam schița...”.
Prețul lucrărilor, între 1000 și 5000 de euro Iubitorii de artă constănțeni - și nu doar ei - pot afla mai multe despre talentatul plastician Mihai-Adrian Raceanu de pe pagina și contul de Facebook, dar și direct, având șansa de a admira sau chiar cumpăra, în acest weekend, lucrările expuse la Tomis Mall. Din cele 21 de creații ale artistului au mai rămas 11 nevândute, iar prețurile pornesc de la 1000 de euro și ajung la 5000 de euro, în funcție de complexitate și de dimensiuni.
Până când publicul pasionat de artă din România va decide să își îndrepte atenția și către lucrările sale, Adrian Raceanu spune că va vinde, în continuare, pentru iubitorii și colecționarii de artă din afară, pe internet, unde este extrem de solicitat. Acesta are și o recomandare: „Publicul să aprecieze mai mult frumosul, nu neapărat lucrările mele, ci arta, în general!”.
Iată ce spune și susținătorul lui Adrian Raceanu în realizarea acestui vernsiaj, Zetu Harry: „Sincer, eu nu știam de el până acum o lună. Șeila Rațiu mi-a spus de acest artist. Mi-au plăcut lucrările lui foarte mult și astfel m-am implicat în organizarea evenimentului. Sunt iubitor și colecționar de artă plastică și chiar îmi plac lucrările lui, sunt foarte reușite, moderne. De fiecare dată când mai strânge lucrări, vom mai organiza o expoziție. Eu cred că el nu are nevoie de ajutor, are expunere în SUA, acum și în China, deci e un artist recunoscut pe plan internațional. Expoziția este cu vânzare, sunt 21 de lucrări în total și 10 au fost deja achiziționate, pleacă în SUA, restul de 11 cine dorește să le achiziționeze.. este binevenit”.
„L-am descoperit pe Adrian Raceanu pe Facebook, unde i-am admirat lucrările. Mi s-a părut un artist genial”, ne-a spus Șeila Rațiu, curatorul expoziției. „Îmi place cum combină cel puțin patru subiecte într-un singur tablou și le îmbină într-un mod natural. Trece fluid de la un subiect la altul, pur și simplu, nu remarci nimic artificial, totul este îmbinat natural, sunt cel puțin patru teme... asta mi-a plăcut cel mai mult. Vreau să fie cunoscut și în România, nu doar în SUA, pentru că lucrările lui prezintă și elemente din cultura și tradițiile noastre, pe care le promovează, practic, în străinătate”.
Fotografii oficiali ai expoziției „Welcome to My Mind” au fost Lucia Tarase și Cristina Mioara Nagit. Lucrările artistului pot fi admirate de public în acest weekend, până duminică, la ora 20.00, la etajul I al Tomis Mall.