Cu toţii ştim cât de grea este povara resentimentelor atunci când nu suntem pregӑtiţi sӑ-i iertӑm pe cei care ne-au rӑnit, uneori fӑrӑ ca ei sӑ ştie mӑcar cӑ au fӑcut acest lucru. Ne înfuriem şi lӑsӑm mânia sӑ se acumuleze în noi pânӑ se transformӑ în resentimente, iar acestea cultivate mult timp pot duce la dezechilibre, uneori la boli grave. Nu ne facem nici o favoare, ba chiar ne facem mult rӑu nouӑ înşine. Uneori, este foarte greu sӑ-i iertӑm pe cei care ne-au fӑcut rӑu, dar iertarea nu are nimic de-a face cu acceptarea faptelor celuilalt. Iertarea nu înseamnӑ sӑ aprobӑm comportamentul celuilalt, ci este doar o detaşare, o eliberare de ceea ce s-a întâmplat; iertarea se produce doar în mintea noastrӑ şi ne ajutӑ sӑ ne bucurӑm pe deplin de viaţӑ.
Trecutul nu-l mai putem schimba, ce a fost a fost. În acelaşi timp, persoana care ne-a rӑnit a fӑcut ce a ştiut ea mai bine la momentul respectiv, în funcţie de înţelegerea, cunoaşterea şi luciditatea de care dispunea atunci. De multe ori îi învinovӑţim pe cei din jurul nostru pentru ceea ce ni se întâmplӑ nouӑ, cedându-le lor astfel puterea noastrӑ personalӑ. Îi facem responsabili pe ceilalţi pentru experienţele noastre, pentru viaţa noastrӑ, chiar când noi suntem singurii responsabili pentru toate acestea.
Acest lucru nu trebuie sӑ ne sperie, ci din contrӑ, sӑ ne facӑ sӑ ne simţim bine, pentru cӑ noi suntem singurii care putem gândi cu mintea noastrӑ, noi suntem singurii care putem alege pentru noi, putem lua propriile decizii, putem fi noi înşine, putem fi ceea ce ne dorim, nu ceea ce îşi doresc ceilalţi sӑ fim. Noi trӑim pentru noi, nu pentru ceilalţi.
Este foarte important sӑ nu ne lӑsӑm abuzaţi şi manipulaţi de cӑtre ceilalţi şi sӑ renunţӑm la convingerea negativӑ cӑ nu suntem suficient de buni. Toţi oamenii sunt buni şi meritӑ tot ce este mai bun în viaţӑ. Trebuie sӑ învӑţӑm sӑ ne iubim pe noi înşine mai presus de orice. Aceasta este cheia multor probleme. Atunci când ne iubim şi ne acceptӑm pe noi înşine exact aşa cum suntem, ne putem bucura de o sӑnӑtate mai bunӑ şi de o viaţӑ mai bunӑ în general.
Gândirea pozitivӑ vindecӑ aproape orice boalӑ Gândurile pozitive atrag experienţe pozitive în viaţa noastrӑ, pe când gândurile negative atrag experienţe negative. Atunci când ne lamentӑm, când bârfim, când rӑspândim veştile rele, atragem în viaţa noastrӑ noi motive pentru a ne victimiza. Pe de altӑ parte, atunci când rostim numai cuvinte pozitive, pline de bucurie şi de iubire, în viaţa noastrӑ apar numai experienţe pozitive. Atunci când ne iubim şi ne acceptӑm necondiţionat pe noi înşine, ne este uşor sӑ-i iubim şi sӑ-i acceptӑm şi pe ceilalţi oameni exact aşa cum sunt.
Dacӑ am încerca sӑ aflӑm mai multe lucruri despre copilӑria celor care ne-au rӑnit (fie cӑ este vorba despre un strӑin, un prieten sau chiar despre proprii noştri pӑrinţi), atunci ne va fi mult mai uşor sӑ-i înţelegem. Cu toţii ne aflӑm pe aceastӑ planetӑ pentru a învӑţa anumite lecţii de viaţӑ. Fiecare om îşi învaţӑ lecţiile în ritmul lui, atunci când este pregӑtit sӑ le înveţe, la momentul potrivit pentru el, nu atunci când considerӑ cei din jurul lui cӑ trebuie sӑ le înveţe. Fiecare om este unic. Nu existӑ doi oameni identici din toate punctele de vedere pe acest pӑmânt. Fiecare om este diferit de ceilalţi, are calitӑţile lui, dorinţele lui, emoţiile lui. Nu este un lucru constructiv sӑ ne comparӑm unul cu celӑlalt, pentru cӑ suntem diferiţi. Trebuie sӑ avem rӑbdare cu noi înşine atunci când învӑţӑm un lucru nou, sӑ ne încurajӑm şi sӑ avem încredere în noi. În timp, exersând, vom obţine rezultatele dorite. Unii dintre noi sunt mai buni la matematicӑ, alţii au talent artistic.
Cele mai importante lecţii de viaţӑ pe care le avem cu toţii de învӑţat sunt iertarea şi iubirea necondiţionatӑ. Resentimentele, autocritica excesivӑ şi tendinţa de a-i critica pe ceilalţi, teama, vinovӑţia, ruşinea ne distrug. Toate aceste emoţii negative pot duce, în timp, la boli grave. Se spune cӑ 90% dintre bolile fizice ni le provocӑm singuri, prin reiterarea la infinit a aceloraşi gânduri, convingeri negative. Convingerile negative sunt, de fapt, nişte gânduri, iar gândurile pot fi schimbate și momentul cel mai potrivit pentru a face acest lucru este prezentul. Trecutul nu-l mai putem schimba, iar în viitor nu ştim ce va fi, deci dacӑ vrem sӑ schimbӑm ceva, dacӑ vrem o viaţӑ mai bunӑ, acum este momentul potrivit, nu ieri şi nu mâine.
Este foarte important sӑ vӑ lasaţi sentimentele sӑ iasӑ la suprafaţӑ pentru a putea fi vindecate. Lӑsaţi fiecare emoţie negativӑ sӑ iasӑ la suprafaţa conştiinţei voastre şi apoi detaşaţi-vӑ de ea. Puteţi sӑ-i spuneţi celui care v-a rӑnit ceea ce simţiţi, dacӑ este posibil, dar faceţi acest lucru într-o manierӑ pozitivӑ, constructivӑ, faceţi acest lucru cu blândeţe, fӑrӑ sӑ-l rӑniţi pe el sau pe voi înşivӑ. Mânia este o emoţie naturalӑ şi normalӑ. Este bine, însӑ, sӑ vӑ eliberaţi de ea fӑrӑ sӑ rӑniţi pe cineva. Puteţi face sport, puteţi alerga, puteţi juca tenis, puteţi lovi o pernӑ pentru a vӑ elibera de furie. Puteţi apela, de asemenea, la meditaţie sau la rugӑciune, pentru a vӑ elibera. Relaxaţi-vӑ şi inspiraţi profund de câteva ori şi vӑ veţi simţi mult mai bine.
Primim cu toţii exact ceea ce oferim Începeţi sӑ cultivaţi gândirea pozitivӑ şi în timp, vor începe sӑ aparӑ miracole în viaţa voastrӑ. Primul pas este iertarea şi iubirea de sine. Iubirea de sine nu are nicio legӑturӑ cu egoismul. Iubirea de sine înseamnӑ preţuire de sine, înseamnӑ respect de sine. Atunci când vӑ iubiţi pe voi înşivӑ şi aveţi grijӑ de voi, atunci când voi sunteţi bine, puteţi sӑ vӑ ocupaţi şi de cei din jurul vostru. Trebuie sӑ existe un echilibru, pentru cӑ primim cu toţii exact ceea ce oferim.
Imaginaţi-vӑ cum ar fi lumea dacӑ toţi oamenii ar învӑţa aceste douӑ lecţii preţioase. Cu siguranţӑ, nu ar mai exista conflicte, rӑzboaie, penitenciare şi toţi oamenii ar fi fericiţi şi s-ar simţi în siguranţӑ. Începeţi schimbarea cu voi înşivӑ şi totul va fi bine!