Credincioșii constănțeni se pot închina, timp de trei zile, la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, „Odighitria”, de la Mănăstirea Baytali din Ucraina. Aceasta este adusă spre închinare la Biserica „Sfântul Mare Mucenic Mina”, din Parcul Tăbăcărie din Constanța, începând de astăzi, 2 septembrie, de la ora 9.00. Icoana va rămâne la biserică până vineri seara, 4 septembrie. Potrivit informațiilor apărute pe pagina de Facebook a Bisericii „Sfântul Mina”, se va oficia zilnic Sfânta Liturghie, iar miercuri și vineri seara, Sfânta Taină a Maslului.
Povestea icoanei făcătoare de minuni de la Mănăstirea Baytali Ridicată în jurul anului 1700, Mănăstirea Baytali, denumită după satul ucrainean cu același nume, situat la 200 de km de Odessa, adăpostea peste 300 de călugări. Din păcate, lăcașul de cult nu a scăpat de cruzimea otomană care a dus la nimicirea ei. În mod miraculos, însă, Icoana Maicii Domnului „Odighitria” a fost salvată de la distrugere, fiind ascunsă de călugări și credincioși timp de două secole. În anul 2005, icoana s-a întors acasă, după o îndelungată pribegie, fiind adusă de călugării de la Mănăstirea „Sfântul Pantelimon” (Odessa), unde a fost adăpostită în ultima perioadă. Însă, din chipul Maicii Domnului se mai puteau vedea doar ochii, restul picturii fiind înnegrită de trecerea timpului. Încercarea de restaurare cu ajutorul unui pictor a eșuat.
Iată care este povestea icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului, prezentată într-un text apărut pe pagina de Facebook a Bisericii „Sfântul Mina”: „Prima minune săvârșită după întoarcerea acasă a icoanei a fost aceea că, în mod minunat, fără intervenția mâinii omenești, culorile au devenit din nou vizibile, redând frumusețea și strălucirea icoanei de odinioară. Din acest moment, minunile săvârșite de această icoană sunt nenumărate, mai ales vindecările de diferite boli de care sufereau cei care veneau să se închine în fața Maicii Domnului. În semn de mulțumire, mulți dintre cei vindecați au prins de icoană diferite podoabe sau daruri, care sunt păstrate, și astăzi, ca mărturie a milostivirii și bunătății lui Dumnezeu”.