HAIDEȚI LA DEGUSTARE DE ZACUSCĂ: O EXPERIENȚĂ DELICIOASĂ ÎN MAGAZINELE "ȚĂRANII DOBROGENI"
Ioana Moroșanu, inițiator al platformei online Țăranii Dobrogeni, va fi gazdă a evenimentului de joi, alături de Claudiu Moroșanu, cel care se ocupă de bunul mers al magazinelor
Ioana Moroșanu, inițiator al platformei online Țăranii Dobrogeni, va fi gazdă a evenimentului de joi, alături de Claudiu Moroșanu, cel care se ocupă de bunul mers al magazinelor
Constănțenii, dar și turiștii care se află, în luna august, la malul mării, se pot bucura de o experiență culinară delicioasă, purtând binecunoscuta marcă a Țăranilor Dobrogeni. Astfel, gurmanzii de toate vârstele sunt așteptați, joi, 13 august 2020, între orele 11:00 - 18:00, în cele două magazine Țăranii Dobrogeni din Bd. I.C.Bratianu, nr. 138 și din zona Delfinariu, Bd. Mamaia, nr. 226, la o prezentare și degustare de zacuscă. Denumit sugestiv “Zacusca, o experiență cu țărani dobrogeni”, evenimentul este organizat de Experiențe Dobrogene și Magazinul Țăranilor și îi îmbie pe pofticioși să deguste și să savureze diverse tipuri de zacuscă, de vinete, dovlecei, cu pește, la ceaun și foc de lemne, provenită din Dobrogea sau alte regiuni ale țării.
Gazdele evenimentului de joi, care se va desfășura în ambele locații ale Țăranilor Dobrogeni din Constanța, sunt Ioana Moroșanu, inițiator al platformei online Țăranii Dobrogeni și Claudiu Moroșanu, cel care se ocupă de bunul mers al magazinelor.
Iată ce spune dr. în istorie Laura Stroe, cunoscută organizatoare de evenimente și inițiator al proiectului Experiențe Dobrogene: “Mergând pe firul istoriei, zacusca este de origine slavă (закуска, zakuska), având înțelesul de "gustare" sau "aperitiv", rădăcina slavă a cuvântului (кус, kus) însemnând gustos, delicios sau a mușca. Desi zacusca este specifică bucătăriei românești, și în bucătăria balcanică se găsesc numeroase variante ale sale, astfel, sârbii pregătesc Ajvar, ce conține și usturoi și uneori, și ardei iuți, bulgarii, pe de altă parte, fac Ljutenica, o zacuscă îndulcita cu zahăr, iar turcii folosesc „Biber salcası”, o variantă mai fină și mai păstoasă a zacuștii, pentru a condimenta mâncărurile. Fie că e post sau nu, zacusca a devenit o regină a cămării, iar diversitatea ei nu face decât să bucure iubitorii acestui produs”.
Așadar, gurmanzii sunt invitați nu doar să deguste din zacusca delicioasă, ci și să își procure câteva borcane de pus bine în cămară, pentru la iarnă, evenimentul de joi, organizat în magazinele Țăranii Dobrogeni, fiind ocazia perfectă de a găsi un preparat tradițional, poaspăt și realizat din ingrediente naturale.
De menționat este faptul că un eveniment de acest gen, dedicat… zacuștii și iubitorilor mâncărurilor balcanice a fost organizat de Experiențe Dobrogene, și în anul 2018, în incinta Facultății de Științe ale Naturii și Științe Agricole a Universității “Ovidius” Constanța, bucurându-se de aprecierea gurmanzilor - și nu numai.