Gustările între mese înseamnă, adesea, un surplus de calorii care dăunează siluetei, atunci când optăm să ronțăim sticks-uri, biscuiți, ciocolată, covrigi și lista poate continua... la nesfârșit. Sunt, însă, și gustări pe cât de delicioase, sănătoase și hrănitoare, pe atât de inofensive pentru greutatea noastră corporală. Cotidianul spaniol El Pais, citat de agerpres, a făcut un clasament al gustărilor care nu ne vor afecta silueta chiar dacă le vom consuma după pofta inimii.
Castraveciori în oțet Keri Glassman, expert format în Regatul Unit, cu propria ei școală de nutriție, recomandă consumul de castraveciori în oțet mai ales după un antrenament dur. „Dacă transpirăm mult, sarea ne ajută să ne refacem”, explică aceasta. Atenție în cazul hipertensivilor: acest aperitiv este ideal pentru evitarea creșterii în greutate, dar nu pentru persoanele care trebuie să-și țină sub control consumul de sare. Trei castraveciori au, însă, numai 24 de calorii.
Somon afumat și brânză, anșoa sau scoici Se întâmplă frecvent ca seara să avem o poftă nestăpânită de a lua hidrați de carbon. Potrivit agerpres, motivul este că scade acțiunea unui hormon, cortizolul, și a unui neurotransmițător, serotonina. Iar dacă nu avem o rezervă suficientă de carbohidrați, corpul nostru îi va cere. Graciela Moreira, expert în nutriție al multinaționalei specializate în pierderea greutății PronoKal Group, recomandă consumul de alimente bogate în hidrați complecși la micul dejun și până la prânz (pâine, cereale, fructe uscate), iar apoi, după-amiaza și seara, să se opteze pentru proteine. Potrivit acesteia, un rulou de somon afumat umplut cu brânză proaspătă cu 0% grăsime este ușor și se pot consumamai multe porții (zece porții ar însemna 800 de calorii). Medicul María José Crispín pledează și pentru gustări ca anșoa fără pâine, midii sau creveți fierți.
Roșii cherry O sută de grame (zece roșii cherry) aredoar 18 calorii. Conform nutriționiștilor, aceste roșioare sunt bogate în vitamina C, zinc și licopen, care, potrivit Societății Americane împotriva Cancerului, este eficient în combaterea anumitor boli.
Măr liofilizat Procesul de liofilizare a mărului păstrează calitățile organoleptice ale acestuia și nu aduce calorii (un măr are doar 35 de calorii). Un studiu al Cell Press a ajuns la concluzia că doze ridicate de magneziu „îmbunătățesc capacitatea de învățare și memoria” (mărul are 5 miligrame la fiecare 100).
Felioare de morcov cu lămâie și ardei iute de Cayenne Felioarele de morcov sunt recomandabile și apetisante. Conținutul mare de apă ne va înviora. „Adăugând câteva picături de suc de lămâie sau oțet, câțiva fulgi de sare de mare și puțin ardei iute de Cayenne, ne vom bucura de cel mai bun aperitiv', spune Blanca Galofré, nutriționist.
Alge Aperitivele pe bază de alge potolesc pofta de a consuma ceva sărat și aduc foarte puține calorii (1 porție: 25 de calorii), dar furnizează și minerale precum magneziul și calciul, spune Keri Glassman. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă consumul unor varietăți ca spirulina. „Conținutul lor de iod stimulează metabolismul, îmbunătățind funcția tiroidei', spune Dana James, specialist în nutriție clinică. Algele nu îngrașă, ba chiar ajută la slăbit. Adaosul de ulei de măsline aduce o doză de grăsimi corpului care cere chipsuri. În plus, se vând în același format (prăjite, în pungă), dar și deshidratate.
Ceai preparat în casă, cu multă gheață În zilele de vară, ceaiul rece este băutura cea mai indicată, dar cu o condiție: să fie făcut în casă, fără zahăr și cu multă gheață. Dat fiind conținutul ridicat de cafeină (50 mg la o ceașcă), nu trebuie să se depășească șapte căni pe zi.