Sursa foto: Facebook/ Text de Corina Apostoleanu, șeful Serviciului prelucrare, dezvoltare, colecții, informare bibliografică și comunitară din cadrul Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” Constanța
Sursa foto: Facebook/ Text de Corina Apostoleanu, șeful Serviciului prelucrare, dezvoltare, colecții, informare bibliografică și comunitară din cadrul Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” Constanța
De ceva timp se află în circulaţie pe Internet o glumă care nu poate trece neobservată. În limba engleză, sună astfel: Biggest joke of the century: Computers and mobiles were Invented to save our Time şi în româneşte: Gluma secolului: Computerele şi telefoanele mobile au fost inventate pentru a ne economisi timpul. În primele momente, când am citit-o, m-am amuzat, dar ulterior, am rămas pe gânduri, căci exprima un paradox pe care îl trăim zilnic, conştient sau nu. Nu cred că mai trebuie subliniat ce avantaje ne-a adus prezenţa computerului sau a telefoniei mobile, în varii domenii ale vieţii cotidiene, cu atât mai mult, cu cât le utilizăm din plin. Nici gândurile acestea, pe care le veţi citi tot pe ecranul unui computer, nu ar fi ajuns atât de repede la dumneavoastră. Şi am fi cu totul ipocriţi să spunem că ne mai putem lipsi de aceste două născociri extraordinare ale minţii umane. Le acceptăm, au intrat în casa noastră, în existenţele noastre şi încet, încet... „ne-au intrat sub piele”, astfel că avem tendinţa de a dezvolta relaţii afective cu ele. Ne iubim computerele, ne mândrim cu noile achiziţii, ne plac telefoanele cu un grad de inteligenţă ridicat, le cumpărăm huse noi, frumoase şi ne uităm la ele, ca la nişte lucruri foarte preţioase. Din tot acest comportament, o idee se desprinde: ne-am găsit, spre finalul secolului XXI, noi căi de a ne exprima, de a comunica, de fi tot permanent în contact cu cineva sau ceva. Gândul nostru se prelungeşte continuu, spre alte zări, spre alţi oameni, pe reţele invizibile de comunicare, abstracte, dar atât de concrete în imaginaţia noastră. Momente în care se mai întâmplă să uităm de realitate şi chiar de timp.
Se spune că omenirea se află într-o situaţie periculoasă, apropo de resursele de toate felurile; strategii, elaborate în multe ore de neodihnă, vorbesc de economisirea energiei, de conştienizarea importanţei pe care trebuie să o dăm apei potabile, de modul în care putem uşura un pic respiraţia, în aerul poluat pe care îl respirăm. Şi toate sunt foarte importante pentru omenire.
Mai rămâne o resursă, despre care nu ştim mai nimic... dar a cărei lipsă e pe buzele tuturor; şi brusc, gluma secolului: computerele au fost inventate... ne aminteşte că, da, astăzi, cu greu ne-am desprins de computer şi de telefonul mobil.