Ghimbirul sau ginger este o plantă mai puțin utililizată la noi, însă, poate, cel mai surprinzător condiment, potrivit Wikipedia. În lume, mai ales în Asia, este folosit în toate tipurile de preparate, precum sosuri, supe și feluri principale, deserturi și băuturi. În Thailanda este nelipsit din pastele de curry, iar indonezienii marinează carnea cu această mirodenie. Se regăsește și în bucătăria japoneză, murat, servit alături de sushi, iar în America de Nord există un soi de bere, nefermentată, obținută din zahăr, extract de plante și apă, numită „Ginger ale”. În Europa, ghimbirul este folosit, mai ales, în bucătăria tradițională ungurească. Turta dulce este un desert care are în compoziție ghimbir și zahăr pur, un deliciu pentru toate vârstele.
Calități terapeutice Însă, pe lângă aceste utilizări, ghimbirul este o adevărată comoară pentru sănătatea omului. Calitățile sale terapeutice au intrat în atenția cercetătorilor abia la începutul anilor ‘80. S-a dovedit că această legumă, deloc apetisantă, poate face minuni în prevenirea și tratarea anumitor afecțiuni.
Astfel, indigestia poate fi tratată dacă mâncăm câteva bucățele de tulpină de ghimbir proaspăt. Acesta este calmant pentru durerile abdominale și ajută digestia. De asemenea, elimină gazele și dă poftă de mâncare. Planta miraculoasă neutralizează toxinele, iar o cană de suc de ghimbir ne scapă de un sughiț supărător, de greață, vomăsau de o toxiinfecție alimentară.
În cazul unei răceli, ghimbirul acționează asupra plămânilor, stomacului și splinei. Un ceai obținut din rădăcina acestei plante are efecte extraordinare în tratarea edemelor și a tusei, inducând, în același timp,o senzație puternică de încălzire a corpului,
Mai mult, injectarea unei soluții de suc de ghimbir în zonele afectate, poate trata durerile reumatice, potrivit specialiștilor chinezi
Ghimbirul este folosit, deseori, ca antidot în caz de rău de mare. Este întrebuințat, de asemenea, pentru combaterea răului de altitudine, de mașină, de mișcare de rotație.
În China, sucul de ghimbir și morcovi este folosit ca remediu împotriva astmului, de peste 3000 de ani. De asemenea, înlătură durerile de cap grețurile și voma la femeile însărcinate, tratează, cu succes, frigiditatea și cataracta.
Folosit și în industria cosmetică Mai mult, ghimbirul este folosit la fabricarea parfumurilor și a produselor cosmetice. Uleiul esențial obținut din această plantă lasă în urmă o undă de lămâie piperată, care dă o notă de personalitate celor care îl folosesc.
Ghimbirul acționează și asupra sistemului nervos, având proprietăți afrodiziace și stimulative.
Un aliat de încredere în menținerea sănătății, această plantă este la îndemâna noastră, ușor de procurat și de utilizat.