La fel ca iubirea, gelozia este foarte greu de definit, având în vedere varietatea manifestărilor comportamentale ale celor care suferă din această cauză. Gelozia, acel sentiment chinuitor şi obsedant, apare din teama de a fi trădat de către persoana iubită sau din convingerea că aceasta preferă pe altcineva. Această formă de dependenţă emoţională se poate manifesta printr-o simplă gelozie nefondată, până la delirul de gelozie, veritabilă psihoză pasională!
Efectele nocive ale geloziei „Persoana geloasă trăiește emoții negative profunde: tristețe, neliniște, însingurare, excludere, lipsa de speranță, vulnerabilitate, are o teamă permanentă că va pierde iubirea celuilalt, că va fi înșelată și apoi părăsită, are o nevoie de contact constant cu „obiectul” propriei posesii. Complexul geloziei exprimă, de fapt, lipsa de încredere în sine, în propriile calități, autodevalorizarea, complexe de inferioritate privind feminitatea sau masculinitatea, egocentrismul, imaturitatea afectivă, incapacitatea de a „dărui” și de a primi iubire. Gelozia este un sentiment profund, care poate întuneca orizontul gândirii celor afectați. Aceștia își pun în mod frecvent întrebări despre partenerul lor - „Ce face? Unde este? Cu cine? A găsit pe altcineva? Mă minte? Mă înșală?”, a declarat pentru www.101stiri.ro psihologul Mihaela Nicolaev.
Aceasta a adăugat: „Se pune în mod frecvent întrebarea dacă gelozia poate fi „vindecată”?! Este dificil să dau un răspuns pozitiv sau unul negativ, gelozia este un fenomen„ nuanțat”. O „doză” ușoară de gelozie poate fi binevenită, dacă sudează relația de cuplu - în această situație, ea poate avea o valoare adaptativă! Sentimentele puternice de gelozie, în schimb, pot fi distructive pentru relație, iar în cazuri extreme, pot conduce chiar la violență fizică și la punerea în pericol a vieții partenerului. Atunci când sentimentul de gelozie devine chinuitor, este bine ca cei doi parteneri de viață să apeleze la ajutorul unui psiholog sau psihoterapeut, care să îi ajute să-și clarifice sentimentele, dorințele și valorile”.
Psihoterapia de cuplu vindecă rănile partenerilor Psihoterapia de cuplu pune accent pe dezvoltarea capacității de autocunoaștere și înțelegere a emoțiilor celor doi parteneri, pe identificarea problemelor reale care agravează starea de „insecuritate” pe care o dă acest sentiment, pe negocierea sau renegocierea rolurilor, pe realizarea unui echilibru între sentimentul de libertate și cel de securizare a relației.