Marti, 26 Noiembrie 2024
Constanţa, 4-12° C Cer în general noros | alte locaţii
Curs valutar
€ 4.9640 $ 4.6302
Căutam colaboratori

Căutam colaboratori!

Și tu poți fi reporter pe 101știri.ro. Trimite-ne ce ai auzit sau văzut interesant, foto, text sau video ori scrie un articol, două, zece și poți să fii reporter pentru o zi. Sau de ce nu... chiar mai mult! Aviz studenților la Jurnalism și tuturor celor care au ceva de spus. Contactați-ne pe office@101stiri.ro

În Doors

Folk și poezie... „Dincolo de cuvinte”

Articol publicat Luni, 11 Mai 2015

de Grațiela GHEORGHE CARAGICU (gratiela.caragicu@101stiri.ro)

în Culturale

Sursa foto: Facebook/ Foto credit Lucia TARASE

Sursa foto: Facebook/ Foto credit Lucia TARASE
Sursa foto: Facebook/ Foto credit Lucia TARASE

Sursa foto: Facebook/ Foto credit Lucia TARASE

Un eveniment special... „Dincolo de cuvinte” se anunță, pentru această joi, 14 mai, de la ora 20.00, în clubul constănțean Doors. Protagoniștii manifestării sunt câțiva artiști îndrăgiți de la malul mării - folkiști și creatori de versuri. Astfel, protagoniștii evenimentului sunt interpreții de folk Daniel Iancu şi Vali Petcu (folk) și poeții Amelia Stănescu şi Eduard Zalle.

Daniel Iancu Născut la Ploiești, în anul 1962, dar „adoptat” de Constanța, de ani buni, Daniel Iancu s-a lansat cu piesa „Vine valu’, îmi ia calul”, care a fost pe val şi la propriu, şi la figurat. Le-a plăcut oamenilor, însă s-a nimerit să fie la modă tocmai în momentul în care România trecea prin grele încercări din cauza inundațiilor… Cântecul a fost scris pe la sfârşitul verii lui 2004, artistul fiind inspirat de Ştirile ProTV, unde a fost prezentat un material despre o viitură din munţii Vrancei, fără victime omeneşti. Nu a compus piesa, însă, chiar atunci, ci după o altă ştire prezentată în mod bombastic tot de ProTV - o ploaie de vreo 24 de ore, care a adus foarte multă apă în Constanţa şi în împrejurimi… Ulterior, artistul Daniel Iancu a căpătat o mare popularitate, fiind recompensat cu premii la diferite festivaluri de profil din țară.

Vali Petcu Constănțean 100%, născut „în faţa Cazinoului” - după cum îi place să spună -, în anul 1964, Vali Petcu este interpret de folk încă din anii ’80, unde activa în Cenaclul „Eveniment”, condus de Eugen Doinaru-Căpăţână. Și-a întrerupt activitatea, însă, pentru a se îmbarca, în 1989. Pasiunea pentru muzică a rămas, determinându-l să-şi poarte chitara pe vapoare, prin porturi şi pe oceanele lumii. La un moment dat, a decis să se debarce definitiv, pentru a se dedica folk-ului, obținând premii la diverse festivaluri și susținând, în prezent, recitaluri.

Amelia Stănescu Născută pe 22 iunie 1974, în Constanţa, Amelia Stănescu este licenţiată în Filologie (1997) şi în Drept (2007). Din anul 2006, este doctor în domeniul Filologie. Este membră a Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Dobrogea (2000), Filiala Bucureşti, Secţia Poezie (din nov. 2013). Pasionată de poezie, Amelia Stănescu promovează literatura contemporană prin spectacole inedite, în care poemele se îmbină armonios cu instrumentele muzicale - pian, contrabas, chitară, saxofon, tobe. A urcat pe scenă alături de nume importante ale muzicii din România. Amelia Stănescu este organizator şi promotor de evenimente cultural-artistice. Este autoarea mai multor volume de versuri.

Eduard Zalle Născut pe 6 iulie 1961, la Giurgiu, poetul Eduard Zalle a locuit în Tulcea, vreme de opt ani, iar din 1971, trăiește la Constanţa. Absolvent de jurnalism, acesta a publicat mai multe volume de poezii și a colaborat, de-a lungul timpului, cu diferite formații căroa la scris versurile la piese. Este un împătimit al muzicii rock, folk, blues, jazz şi clasice şi admirator declarat al mişcării Hippie, al curentului Flower Power, făcând parte din generaţia anilor '80, generaţia în blue-jeans. Are colaborări cu muzicieni precum: Daniel Iancu, Maria Gheorghiu, Mariana Butnaru, Cezar Petrovici, Marius Matache (Make), Walter Ghicolescu, Valeriu Petcu, Lică Stamate, Dan Manciulea, trupa folk Poze cu Sunet.