Fericire în Suedia, dezamăgire totală în România, sâmbătă noapte, după anunțarea rezultatelor finale la Eurovision Song Contest 2015. Suedia a fost declarată marea câștigătoare a competiției de anul acesta și, totodată, gazda Eurovisionului 2016, în timp ce, previzibil, putem spune, România și-a găsit din nou locul spre coada clasamentului, abia pe poziția 15. Putem spune orice și invoca iarăși motive: votarea s-a făcut pe criterii politice, România este mereu defavorizată, nimeni nu ne ia în seamă, vecinii ne urăsc, Europa nu ne vrea... Dar parcă, totuși, anul acesta - cei care au urmărit Eurovisionul cu cele două semifinale și finala pot confirma - a câștigat chiar cel mai bun! Chiar dacă au fost și alte țări cu reprezentanți de luat în seamă, suedezul Måns Zelmerlöw, cunoscut cântăreț pop din țara de origine, a convins 100%: un timbru vocal și o piesă care îți rămân întipărite în minte și după ce spectacolul s-a încheiat, show energic, multiple efecte speciale. Sau folosind expresia unuia dintre cântăreții români cu cele mai notabile succese internaționale, inclusiv la Eurovision, Mihai Trăistariu, apariția scenică a suedezului „a luat ochii” audienței. A cântat în aplauzele celor 10.000 de persoane, de la Wiener Stadthalle din capitala Austriei și a fost votat de mulți dintre cei peste 195 de milioane de telespectatori din 40 de țări.
Noi... și noi am cântat bine, corect, după note. Cam atât. Nimic greșit, nimic deosebit... Și probabil că nu asta este rețeta succesului la Eurovision, dacă ne uităm în jos, către coada clasamentului, unde ne aflăm acum, pe o nedorită poziție 15. Dar să-i lăsăm pe cei mai avizați să comenteze.
Mihai Trăistariu: „La Eurovision contează să iei ochii” „Mi s-a părut cel mai bun spectacol, ca spectacol în sine, de zece ani încoace, cu voci bune, nimic kitsch, cum au fost alte ediţii. În privinţa României, nu am ce să le reproşez, au cântat impecabil, fără greşeală, dar nu asta contează la Eurovision. Contează să iei ochii", este de părere Mihai Trăistariu. Artistul a mai adăugat: „Piesa în limba română nu m-a încântat. Au tot spus de mesaj, dar mesajul pentru cine era? Că votau tot românii din diaspora, nu cei din ţară”. Mihai Trăistariu a mai spus: „Show-ul nu mi s-a părut show", referindu-se la nuanţele de alb-negru care au marcat reprezentaţia Voltaj pe scena Eurovision 2015.
„De la capăt” și în... 2016, cu o nouă semifinală Artistul a mai afirmat că era previzibil că Suedia va câştiga finala, mai ales că a organizat din timp selecția națională pentru Eurovision, în luna octombrie și a fost timp suficient pentru promovarea piesei lui Måns Zelmerlöw, „Heroes". În cazul României, selecția națională a fost organizată în februarie-martie, fiind prea târziu pentru promovarea melodiei Voltaj, „De la capăt”. Dealtfel, artistul a dezvăluit că și-ar dori să mai participe la Eurovision, dar dacă se va face selecţie naţională atât de târziu, se va înscrie în altă ţară.
Întristat, ca toată lumea din țară, dealtfel, Călin Goia de la Voltaj a declarat: „Ne pare foarte rău că nu am putut să aducem mai multă bucurie românilor, dar ne bucurăm că am făcut cunoscută campania noastră (n.r. „De la capăt”).
Până una alta... și nouă nu ne rămâne decât să o luăm „De la capăt”, cu Eurovisionul, în 2016, unde ne va aștepta o nouă semifinală. Poate că, cine știe, nu-s artiștii mai vinovați pentru insuccesele României la Eurovision, în ultimii ani, decât publicul care votează în selecția națională piesa care să se califice la concurs. În definitiv, Voltaj a cântat cum a putut mai bine pe scenă... Și poate este și o lecție pentru noi, despre cum și pe ce criterii ar trebui să votăm, anul viitor, piesa și artistul care să ne reprezinte țara la Eurovision!