Începe Festivalul Antic Tomis La Constanța s-a dat oficial startul Săptămânii Antice, în cadrul tradiționalului Festival Antic Tomis, de la malul mării, organizat de Asociația Litoral - Delta Dunării (ALDD), cu sprijinul Primăriei Municipiului Constanţa. Cea de-a IV-a ediție a Festivalului Antic Tomis se va desfășura atât la Constanța, cât și la Mamaia, în weekend-ul 28 - 30 august, fiind una din atracțiile estivale de proporții de pe litoral. La fel ca și în anii precedenți, la acest eveniment cultural care se integrează perfect în atmosfera încărcată de istorie și mister a ținuturilor dobrogene și care este menit să reconstituie pagini fascinante din trecutul antic al Tomisului scăldat de apele Mării Negre, sunt așteptați mii și mii de vizitatori. Festivalul se bucură de participarea a cinci asociaţii de reconstituire istorică: Terra Dacica Aeterna (Cluj), Garda Apulum (Alba Iulia), România - Dacia Casa Noastră (Constanţa), Nimfele Dace (Zalău) și Scythia Minor (Dobrici, Bulgaria).
Record de... daci, romani, nimfe și celți Potrivit organizatorilor din partea ALDD, va fi un record de participanți (renactori) din partea asociațiilor de reconstituire istorică, adică nu mai puțin de 180 de... daci, romani, nimfe și celți, aceștia din urmă „aduși” la Constanța, în premieră, de Asociația Scythia Minor din Bulgaria. Tot ca noutate, aceeași asociație din țara vecină va participa și cu muzică antică... live.
Festivalul Antic Tomis, un fenomen de masă Dealtfel, Festivalul Antic Tomis a devenit deja un fenomen atât la Constanța, cât și în restul țării și chiar peste hotare, având numeroși simpatizanți care așteaptă cu nerăbdare startul unei noi ediții. Și pentru că a devenit tot mai căutat turismul cultural, în ultima vreme, chiar și în România, nu puțini sunt turiștii care își cumpără bilete de vacanță la mare, special pentru a participa la Festivalul Antic Tomis. O spune chiar președintele Asociației Litoral - Delta Dunării, Corina Martin, cea care s-a implicat și în organizarea ediției 2015 a evenimentului și care, luni, 24 august, în cadrul unei conferințe de presă organizată la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC), a anunțat noutățile festivalului de anul acesta. La conferință au mai participat președintele Asociației România - Dacia Casa Noastră (Constanţa), Octavian Manu, managerul proiectului DANAIS, alături de vicepreședintele aceleiași asociații, Radu Covaliu, care au dezvăluit amănunte inedite privind derularea noii ediții a festivalului. Nu au lipsit nici Cercetașii Marini, simpatizanți declarați și susținători ai Festivalului Antic.
Pasionații de istorie, fie că sunt turiști, fie că sunt constănțeni, sunt așteptați să se bucure de Săptămâna Antică, de la malul mării, care s-a deschis odată cu vernisarea unei inedite expoziții de fotografie, găzduită de City Park Mall, până pe data de 30 august. Expoziția poate fi vizitată gratuit de admiratorii Festivalului Antic Tomis în centrul comercial din zona Tomis III, fiind un prilej de rememorare a celor mai frumoase momente din timpul edițiilor precedente ale festivalului.
Programului festivalului pe zile Cei care vor să afle programul festivalului au motive de bucurie, pentru că îi așteaptă un weekend plin de surprize, cu o mulțime de evenimente organizate de dimineața până seara! Ateliere de reconstituire istorică, demonstrații militare, gastronomie antică, parade militare și teatru sunt doar o parte din momentele speciale pregătite de organizatori.
Vineri, 28 august Suita manifestărilor din cadrul Festivalului Antic Tomis debutează vineri, 28 august, în Parcul Tăbăcărie din Constanța. Conform programului, între orele 9.00 - 12.00, are loc amenajarea Taberei antice. De la ora 12.00 la 21.00, vizitatorii vor putea asista la ateliere de reconstituire istorică, demonstrații tactice și vor putea participa la antrenamente militare.
Între orele 15.00 - 16.00, publicul este invitat la teatru de păpuși cu tematică antică.
Cum se luptau dacii și romanii? În intervalul orar 19.00 - 20.00, vor avea loc demonstrații militare, publicul având prilejul unic de a afla cum se luptau dacii și romanii, într-o reconstituire de excepție a faimoaselor confruntări dintre bravii luptători.
Parada antică militară și civilă, pe străzile Constanței Tot vineri, în Centrul vechi al Constanței, între orele 17.00 - 17.30, se va desfășura parada antică militară și civilă, pe traseul: Parcul Arheologic Constanța (intrarea de pe Bd. Ferdinand) - Prefectura Constanța - Bd. Tomis - Statuia „Lupoaica cu pui” - Piața Ovidiu. În același spațiu al orașului de la țărm de mare, vegheat de statuia poetului exilat la Tomis, Ovidius, este programată, între orele 17.30 - 18.00, ceremonia de deschidere a festivalului.
De la ora 18.00, va începe retragerea spre tabăra festivalului, din Parcul Tăbăcărie.
Sâmbătă, 29 august Parcul Tăbăcărie revine în centrul atenției pasionaților de istorie și sâmbătă, 29 august, între orele 10.00 - 15.00, când vor avea loc ateliere de reconstituire istorică, demonstrații tactice și antrenamente militare cu public.
Care erau ritualurile antice de nuntă? Între orele 15.00 - 16.00, este programat din nou teatru de păpuși cu tematică antică, iar de la ora 17.00 la 21.00, au loc ateliere de reconstituire istorică, demonstrații tactice, antrenamente militare cu public. Mai mult, în același interval orar, publicul va putea afla și ritualurile antice de nuntă și de inițiere în arta vindecării.
Paradă antică la Mamaia! Tot sâmbătă, centrul de maxim interes se mută din Parcul Tăbăcărie la Mamaia unde, de la ora 20.00 la 21.00, se va desfășura parada antică pe traseul Piațeta Cazino - Promenadă - Piațeta Perla. De la ora 21.00 și până la 22.15, în Piațeta Perla va fi prezentat spectacolul de teatru antic „Antigona”, de Sofocle, în interpretarea studenților Universității „Ovidius”.
Duminică, 30 august Ultima zi de festival, duminică, 30 august, debutează, în Parcul Tăbăcărie, de la ora 10.00, cu ateliere de reconstituire istorică, demonstrații tactice, antrenamente militare cu public. De la ora 15.00 este programată ceremonia de închidere a festivalului.
Între orele 17.00 - 21.00 vor avea loc ateliere de reconstituire istorică, muzică și dans antic, ritualuri antice de nuntă și funerare. Seria evenimentelor din cadrul festivalului se va încheia cu un spectacol de teatru antic, programat de la ora 20.00.
Corina Martin: „Dedicăm nu doar un weekend acestui festival, ci o săptămână întreagă unei serii de evenimente care evocă din nou istoria antică a Dobrogei și a orașului Constanța” Iată ce a declarat președintele Asociației Litoral - Delta Dunării, Corina Martin, în cadrul conferinței de luni, 24 august, de la sediul MINAC: „Festivalul Antic este cel mai așteptat eveniment pentru noi, membrii Asociației Litoral-Delta Dunării, dar mai ales - și asta este cel mai important - pentru fanii, susținătorii, simpatizanții acestui festival și desigur, pentru constănțeni în general, pentru că dedicăm acest eveniment, în primul rând, cetății Tomis, orașului Constanța și tomitanilor, constănțenilor. Este un eveniment așteptat și de turiști, mulți dintre ei știu deja de acest eveniment, foarte mulți dintre ei ne scriu cu mult timp înainte, la Asociația Litoral - Delta Dunării, pentru a întreba când anume va avea loc festivalul și pot să spun că sunt turiști care își cumpără biletul de vacanță și în funcție de acest festival. Vom începe de astăzi (n.r. luni, 24 august) ceea ce noi vom numi, pentru prima dată, Săptămâna Antică. Dedicăm nu doar un weekend acestui festival, ci o săptămână întreagă unei serii de evenimente care evocă din nou istoria antică a Dobrogei și a orașului Constanța”. Corina Martin a adăugat: „Pentru ALDD, care este organizator și la aceasta a IV-a ediție, este un moment de mândrie și de bucurie. Nu vă ascund că noi lucrăm de anul trecut, cred că am început în noiembrie. Pregătirea pentru acest eveniment durează un timp îndelungat, atât efortul de a găsi finanțare, cât și efortul de a reuni mai multe asociații de reconstituire istorică într-un eveniment care să aibă amploare, vizibilitate, o imagine cu adevărat de cel mai mare eveniment istoric din România, așa cum a decretat TVR, la emisiunea lui Moise Guran. Pentrut noi au fost câteva luni de eforturi, în primul rând pentru a găsi finanțare, pentru că niciun eveniment nu se face fără un buget, fără resurse finanicare. Numai cheltuieile de cazare, masă și transport pentru renactorii care vin de la Cluj, de la Alba Iulia, din Bulgaria și de la Zalău cred că înseamnă cel puțin 80% din bugetul festivalului, o sumă consistentă pentru organizarea unui eveniment care ține trei zile - începe vineri și se încheie duminică. Pe parcursul celor trei zile avem un programat foarte încărcat în evenimente și momente pe care le oferim fanilor, simpatizanților, vizitatorilor festivalului. Este vorba, din nou, de tabere de reconstituire istorică, cele care atrag un public foarte numeros și cele care implică publicul în momente interactive. Este vorba și de parade, de demonstrații militare, de reconstituirile de lupte și de toate momentele pe care noi le introducem în festival pentru toate categoriile de vârstă din rândul vizitatorilor noștri”.
În ceea ce privește alegerea ultimului weekend din august, pentru organizarea festivalului, Corina Martin a precizat: „Și de această dată, păstrăm ca și moment calendaristic ultimul weekend din luna august. Știm cu toții că am început cu patru ani în urmă (n.r. prima ediție a festivalului), la mijlocul lunii august, dar atunci aveam, de obicei, mai multe evenimente în același weekend și atunci noi, Festivalul Antic Tomis, ne-am asumat această misiune și o provocare, în același timp, de a vedea dacă, odată ce mutăm data evenimentului aproape de finalul verii, publicul, simpatizanții acestui festival, vor veni după noi, indiferent de dată. Se întâmplă, într-adevăr, acest lucru și mă bucură că acest eveniment crește ca și imagine, ca amploare, ca impact pentru constănțeni și turiști”.
Buget de 30.000 de euro pentru festival Referitor la bugetul festivalului, Corina Martin a menționat că ALDD a beneficiat pentru organizarea festivalului de cofinanțare din partea Primăriei Constanța de 100.000 lei. „Această cofinanțare presupune contribuție proprie din partea ALDD de 10.000 lei, adică de 10% și am reușit să mai atragem câteva sponsorizări, cea mai importantă fiind cea care vine de la Banca Transilvania, aprobată chiar săptămâna trecută. În general, bugetul se cifrează undeva între 25.000 de euro pe hârtie și până spre 30.000 de euro cu surse atrase, parteneriate media, cu contribuții pe care le primim în produse. Iată, de exemplu, supermarketul Cora ne-a pus la dispoziție câteva produse care ne sunt necesare pentru taberele de reconstituire istorice, pentru atelierele de gastronomie”, a precizat Corina Martin. „Acest oraș are nevoie de un eveniment istoric de o asemenea ținută, Constanța are nevoie de o viață culturală din ce în ce mai bogată și mă bucur că și noi contribuim la asta”, a conchis președintele ALDD.
Vara antică de la Neptun Iată ce a declarat și președintele Asociației România - Dacia Casa Noastră, managerul proiectului Danais, Octavian Manu: „Împreună cu Radu Covaliu, vicepreședintele asociației, formăm proiectul Danais. Avem aprox 70 de membri, o să venim cu o bună parte din ei la festival. O să venim ca daci, romani, gladiatori, vor fi și dansatoare. Suntem destul de dezvoltați, creștem destul de repede. Ne bucurăm că am apucat să facem o campanie în primăvară, în școlile din județul Constanța, am făcut peste 30 de prezentări pe ce înseamnă istoria locală și inclusiv acest festival. Ne bucurăm că intrăm în acest festival cu un număr mare de oameni, cu echipamente frumoase, cu foarte mulți tineri, majoritatea voluntari din liceele din Constanța și nu numai. Este un lucru bun, pentru că tineretul învață istorie, promovează istorie. Ne bucurăm că se întâmplă Săptămâna Antică, pentru că și noi, la Neptun, am apucat să facem două luni de festival antic, deci a fost o Vară antică. Înseamnă că acest fenomen prinde, ia amploare. Pentru noi, este o culminare a verii, o sărbătoare a orașului în care m-am născut și am crescut...”.
www.101stiri.ro, printre partenerii media Festivalul este organizat de Asociaţia pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului Litoral-Delta Dunării, cu sprijinul Primăriei Municipiului Constanţa. Printre partenerii media ai evenimentului se numără și www.101stiri.ro.