Marti, 26 Noiembrie 2024
Constanţa, 4-12° C Cer în general noros | alte locaţii
Curs valutar
€ 4.9640 $ 4.6302
Căutam colaboratori

Căutam colaboratori!

Și tu poți fi reporter pe 101știri.ro. Trimite-ne ce ai auzit sau văzut interesant, foto, text sau video ori scrie un articol, două, zece și poți să fii reporter pentru o zi. Sau de ce nu... chiar mai mult! Aviz studenților la Jurnalism și tuturor celor care au ceva de spus. Contactați-ne pe office@101stiri.ro

FIICA PICURARLUI DE LA STEJARU, LA CEAS ANIVERSAR! LA MULȚI ANI, MIRABELA BURRICHTER MIGIT!

Articol publicat Vineri, 09 Octombrie 2020

de Grațiela GHEORGHE CARAGICU (gratiela.caragicu@101stiri.ro)

în Hot news, Culturale, Experiențe dobrogene

Mirabela Burrichter Migit, cunoscută și ca “fata cu capre” de la Stejaru, sat tulcean aflat la aprox. 90 km de Constanța, unde trăiește o importantă comunitate de aromâni, împlinește vineri, 9 octombrie, o frumoasă vârstă. Armâna de la Stejaru continuă să ducă mai departe tradiția familiei sale, cea a picurarlui Nicolae Migit, cioban din tată în fiu, ai cărui înaintași au venit din Cadrilater pe meleaguri nord-dobrogene. În zilele noastre, familia de aromâni crește peste 120 de căprițe din al căror lapte nutritiv și sănătos se produce brânza de capră de Stejaru, un produs atestat tradițional foarte apreciat de utilizatorii platformei online “Țăranii Dobrogeni”, prin intermediul căreia poate fi achiziționată, cât și din magazinele „Țăranii Dobrogeni”, Băcănia Câmpenească din Constanța sau de pe pagina oficială de Facebook, Picurarlu de la Stejaru.

Prezență îndrăgită și căutată, în ultimii ani, la târgurile naționale de produse tradiționale, Mirabela Burrichter Migit este o aromâncă autentică, promovând, în cadrul numeroaselor evenimente la care a participat, cu respect și prețuire față de tradițiile aromânilor bijduveni, nu doar savuroasa brânză de capră - care se degustă cel mai bine lângă o porție generoasă de piperchi țârgâsiti -, ci și costumul popular, rețetele și bucătăria tradițională aromână.

Tatăl său, Picurarlu de la Stejaru, Nicolae Migit, care face parte din proiectul de promovare a Dobrogei “Experiențe Dobrogene”, mărturisea, nu demult: “De ani buni mă ocup de păstoritul caprelor, munceșc din zori până-n noapte, iar ceea ce mă ține sănătos este laptele de capră proaspăt  băut seara și zerul pe care îl beau de dimineață, adevărate medicamente”.

La rândul său, Mirabela Burrichter Migit declara: „A fi țăran nu e o rușine, din contră, concentrează omenie, sârguință, naturalețe și multe valori de care „orașul” a uitat. Noi suntem o  familie de români dar de origine aromână și îmbinăm cu mândrie tradițiile. În gospodăria noastră producem bunătăți nenumărate, de la caprele noastre, lapte, iaurt și felurite brânzeturi, Suntem mândri că am reușit să atestăm brânza ca produs tradițional, făcută de părinții mei în mica noastră gospodărie. În felul nostru aducem un regal Dobrogei și mulțumiri tuturor acelora care au fost și sunt în continuare alături de noi”.

Pe pagina de Facebook a Mirabelei Burrichter au curs, astăzi, cele mai frumoase urări venite din partea prietenilor, familiei, colaboratorilor. “Dumnezeu să-ți lumineze calea, să fii sănătoasă și iubirea s-o dăruiești și s-o primești toată viața ta. La mulți ani frumoși și un "buchet" de piperchi copți și aromați în care stăruie toată istoria și toate tradițiile tale de "bijduveancă" iubită de la Stejaru!”, i-a urat și dr. Laura Stroe, inițiatoarea “Experiențelor Dobrogene”.

Și 101stiri.ro îi urează armânei cu capre de la Stejaru un “La mulți ani” cu prețuire și admirație pentru munca, inventivitatea și talentul cu care a reușit să ducă mai departe tradițiile, valorile și priceperea înaintașilor aromâni, concretizate în bunătăți de tot felul ce fac cinste comunității dobrogene!