O expoziție de fotografie inedită va avea loc în Piața Ovidiu, în perioada 20 - 26 iulie, sub titulatura „Fețele ascunse ale violenței”. Prin această expoziție care include fotografii realizate de 300 de tineri, de la Colegiul de Marină „ Al. I. Cuza" din Constanța, Colegiul „Dobrogea" Castelu, Grup Școlar Cumpăna și Liceul Tehnologic „Ion Bănescu" din Mangalia, este atrasă atenția publicului asupra problemei toleranței și a discriminării. Manifestarea expozițională îndeamnă privitorii la reflecție asupra problemei violenței și a felului în care acești tineri o întrevăd.
„Tineri fără etichete” Expoziția face parte dintr-un proiect de promovare a diversității în școala românească, intitulat „Tineri fără etichete”, ai cărui parteneri sunt: Asociația Sigma Development Center Constanța, InterCultural Iceland, Inspectoratul Școlar Județean Constanța și Centrul de Resurse pentru ONG-uri CENTRAS Constanța. Este o inițiativă ce dorește să atragă atenția asupra problemelor de violență între elevi de liceu, oferind o abordare complexă și specifică ce implică metode de educație non-formală și mobilizare a cetățenilor.
Potrivit organizatorilor, „Tineri fără etichete este un program ce își propune implementarea unor măsuri ce vizează promovarea și creșterea gradului de conștientizare asupra importanței acceptării și toleranței în societate, înscrierea și educarea în domeniul toleranței, a drepturilor omului și a interculturalității, a 300 de elevi de liceu cu vârste cuprinse intre 15-18 ani, studiind în clasele a 9-a, a 10-a si a 11-a și provenind din licee care se confruntă cu o rată ridicată a cazurilor de violență și conflicte între elevi. În cadrul proiectului s-a urmărit dezvoltarea cunoștințelor despre interculturalitate prin realizarea unui program non-formal compus din opt module, în cadrul cărora aceștia să dezvolte aptitudini de cooperare și toleranță”.
Subtilități ale fenomenului violenței, surprinse de tineri În cadrul modulelor non-formale, tinerii au participat la un exercițiu de surprindere a violenței în arealul comunităților din care fac parte folosind camere foto digitale achiziționate în cadrul proiectului. Înțelegând deja cauzele și metodele de manifestare ale violenței, cei 300 de tineri din Constanța, Castelu, Cumpăna și Mangalia, nu au imortalizat momente de violență fizică directă, ci situații în care vom regăsi subtilități ale fenomenului violenței.
Finanţarea acestui proiect este asigurată prin granturile SEE 2009 - 2014, în cadrul Fondului ONG în România, componenta 1 „Implicare”, subcomponenta 1.3 „Încurajarea valorilor democratice”, cu o sumă nerambursabilă în valoare de 130769,48 euro.