Marti, 26 Noiembrie 2024
Constanţa, 4-12° C Cer în general noros | alte locaţii
Curs valutar
€ 4.9640 $ 4.6302
Căutam colaboratori

Căutam colaboratori!

Și tu poți fi reporter pe 101știri.ro. Trimite-ne ce ai auzit sau văzut interesant, foto, text sau video ori scrie un articol, două, zece și poți să fii reporter pentru o zi. Sau de ce nu... chiar mai mult! Aviz studenților la Jurnalism și tuturor celor care au ceva de spus. Contactați-ne pe office@101stiri.ro

Feerie cu roiuri de Perseide pe bolta cerească, în noaptea de 12 spre 13 august

Articol publicat Luni, 10 August 2015

de Grațiela GHEORGHE CARAGICU (gratiela.caragicu@101stiri.ro)

în Hot news, Inedit magazin

Sursa foto: a1.ro

Sursa foto: a1.ro
Sursa foto: a1.ro

Sursa foto: a1.ro

Pentru cei mai mulți dintre noi, așa-numitele „stele căzătoare” constituie mereu un prilej de mirare și de încântare, mai ales în lunile de vară când pot fi lesne observabile cu ochiul liber.

Este vorba, de fapt, despre Perseide, unul dintre numeroasele roiuri de meteori activi într-un an  și care vor avea, în 2015, punctul maxim de activitate în noaptea de 12 spre 13 august. Societatea Astronomică Română de Meteori (SARM) spune că, în perioada 10 - 15 august, curentul de meteori Perseide este foarte activ, iar momentul de activitate maximă va fi, anul acesta, între 12 august, ora 21.00 şi 13 august, ora 17.00.

Mai mult, SARM anunță pe site-ul său că acest moment de activitate maximă va fi foarte uşor de observat anul acesta, pentru că cerul va fi liber, fără lumina satelitului natural al Pământului, pe 14 august fiind Lună nouă.

Curentul de meteori Perseide, unul dintre cele mai strălucitoare fenomene de acest tip, are loc în fiecare an, între 17 iulie şi 24 august. Potrivit Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu" din Bucureşti, orice meteor a cărui traiectorie inversă ajunge în constelaţia Cassiopeia este o „perseidă".

Ce este fenomenul de „stea căzătoare”? Denumite după constelaţia din care par că vin, Perseus, Perseidele reprezintă unul dintre numeroasele roiuri de meteori activi într-un an. Fenomenul de stea căzătoare este arhicunoscut. Dâra luminoasă de pe cer este lăsată de o particulă sub 1 mm diametru ce arde în atmosfera Pământului, la frecarea cu aerul. Pentru o fracţiune de secundă, cei interesaţi pot vedea acest fenomen, denumit de astronomi meteor. Particula de praf cosmic care arde în atmosferă se numeşte „meteoroid", iar pietroiul care cade pe Pământ se numeşte „meteorit".

În cazul Perseidelor, toate aceste particule de praf vin de la cometa Swift-Tuttle, care, când trece pe lângă Soare, sublimează şi praful cosmic prins în nucleul îngheţat este eliberat în spaţiu.

Fenomenele astronomice de acest tip se urmăresc cel mai bine din locurile cu cer curat, lipsit de lumini parazite. Aşa că din oraşele mari nu se pot observa mulţi meteori. Cel mai bun este un loc la ţară sau la munte, dar este bun şi un loc de observaţii aflat la marginea oraşelor mari. Cei ce vor observa din zonele cu cer curat pot vedea în general între 60 şi maximum 100 de meteori pe oră. Cei ce observă din oraşe vor vedea în general 10-20 de meteori pe oră.