În fiecare zi mâncăm în grabă, de cele mai multe ori, produse nu tocmai sănătoase, la ore nepotrivite și în locuri care nu au nicio legătură cu o alimentație corectă. Pe termen lung, acest lucru poate avea efecte nocive asupra organismului nostru. De aceea, este bine să știm că avem de partea noastră un aliat pe cât de accesibil, pe atât de puternic: pătrunjelul.
Elixir al frumuseții Această plantă, despre care anticii greci credeau că unește lumea viilor cu cea a morților, face parte din miracolele create de natură. Dacii o foloseau ca elixir al frumuseții, iar romanii consumau o cantitate mare de pătrunjel înainte de a lupta în arenă, fiind convinși că acesta le va da curaj și le va învinge teama de moarte.
Utilizat în tratarea unor boli grave În zilele noastre, această plantă atât de comună este utilizată în tratarea unor boli grave precum cancerul pulmonar sau a afecțiunilor digestive și cerebrale, datorită cantității mari de vitamina B12 pe care o conține. De asemenea, pătrunjelul are de patru ori mai multă vitamina C decât portocalele, mai mult fier decât spanacul și de două ori mai multe proteine decât un ou. De aceea, este folosit cu succes în stimularea activității glandelor endocrine, a digestiei și în tratarea unor afecțiuni ca hipoglicemia, osteoporoza, cistita, precum și a diferitelor alergii.
Recomandat și în detoxifiere, cure de slăbire, depresie Pe lângă aceste beneficii extraordinare aduse organismului, pătrunjelul ajută la eliminarea efectelor negative ale consumului de alcool și tutun, reîmprospătează respirația și este un adevărat tonifiant pentru păr. O mască aplicată periodic va da strălucire și suplețe podoabei capilare, efectul fiind de șase ori mai puternic decât al ginsengului. Miraculoasa plantă verde este utilizată și în detoxifierea organismului, a curelor de slăbire, combate depresia și înlătură durerile premenstruale.
Contraindicații Există, totuși, două contraindicații: nu este recomandată femeilor însărcinate și mamelor care alăptează, deoarece poate induce contracții și diminua lactația. Un lucru este, însă, cert: consumat sub formă de salată, suc sau ceai, pătrunjelul nu trebuie să lipsească din alimentația zilnică a fiecărei persoane.