Marti, 26 Noiembrie 2024
Constanţa, 4-12° C Cer în general noros | alte locaţii
Curs valutar
€ 4.9640 $ 4.6302
Căutam colaboratori

Căutam colaboratori!

Și tu poți fi reporter pe 101știri.ro. Trimite-ne ce ai auzit sau văzut interesant, foto, text sau video ori scrie un articol, două, zece și poți să fii reporter pentru o zi. Sau de ce nu... chiar mai mult! Aviz studenților la Jurnalism și tuturor celor care au ceva de spus. Contactați-ne pe office@101stiri.ro

FAMILIA DE MUZICIENI MANOLEANU, ÎN RECITAL EXTRAORDINAR LA MUZEUL DE ARTĂ CONSTANȚA

Articol publicat Marti, 15 Martie 2022

de Grațiela GHEORGHE CARAGICU (gratiela.caragicu@101stiri.ro)

în Hot news, Actualitate, Culturale

CELEBRA FAMILIE DE MUZICIENI MANOLEANU

CELEBRA FAMILIE DE MUZICIENI MANOLEANU

CELEBRA FAMILIE DE MUZICIENI MANOLEANU

CELEBRA FAMILIE DE MUZICIENI MANOLEANU

CELEBRA FAMILIE DE MUZICIENI MANOLEANU

CELEBRA FAMILIE DE MUZICIENI MANOLEANU
CELEBRA FAMILIE DE MUZICIENI MANOLEANU

CELEBRA FAMILIE DE MUZICIENI MANOLEANU

Constănțenii melomani au prilejul să întâlnească, la final de săptămână, o celebră familie de muzicieni români care va susține un Recital Extraordinar cu lieduri de Franz Schubert. Evenimentul muzical de la malul mării se va desfășura la Muzeul de Artă Constanța, sâmbătă, 19 martie 2022, de la ora 17.00, intrarea fiind liberă în limita locurilor disponibile.

Manifestarea organizată de Fundația culturală BIANCA îi va aduce pe aceeași scenă pe membrii familiei Manoleanu, artiști talentați și recunoscuți în țară și peste hotare: Bianca Luigia MANOLEANU - soprană, Stanca Maria MANOLEANU - soprană, Roman MANOLEANU - pian și Remus MANOLEANU - pian. Evenimentul va fi prezentat de către Roman Manoleanu.

MUZICA ÎN FAMILIE

Bianca Luigia MANOLEANU este absolventă a Academiei de Muzică din Bucuresti, perfecţionându-se în studiul vocal cu Emilia Petrescu și aprofundând repertoriul de lied universal şi românesc.

  • Soprana a absolvit, la Viena, un curs de măiestrie sub îndrumarea mezzosopranei Christa Ludwig, care a fost încântată să îi descopere ”arta și cântul suav”.   

  • Activitatea concertistică a Biancăi Luigia Manoleanu este impresionantă, aceasta colaborând cu orchestrele filarmonicilor din Bucureşti şi din ţară, susţinând numeroase concerte vocal-simfonice în compania unor prestigioase formaţii în Ungaria, Germania, Franţa, Belgia, Italia, Marea Britanie, Japonia etc.

  • În paralel, activează ca profesor universitar doctor la Departamentul de Canto şi Artele Spectacolului Muzical din cadrul Universităţii Naţionale de Muzică. Între 2008 și 2016, este Decan al Facultăţii de Interpretare de la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti.

  • A publicat cărțile: „Direcţii poetice în creaţia românească de lied a secolului XX” şi „Călătorie în lumea poetică a liedului românesc contemporan”.

  • Printre distincțiile primite se numără Premiul de Excelenţă în Interpretare al Forumului Muzical Român (2010), Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Ofiţer (2011) și „Premio alla cultura” în cadrul Festivalului de Muzică Sacră de la Novara, Italia (2013).

REMUS MANOLEANU - pian

  • Născut în 1949, la Alba Iulia, artistul a absolvit Liceul de Muzică din Cluj-Napoca, clasa de pian a doamnei Valeria Taban, iar ulterior, Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din Bucureşti, în 1972, unde a lucrat cu Ovidiu Drîmbă, Gabriel Amiraş şi Gheorghe Halmoş. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie a Universităţii din Bucureşti.

  • A câştigat, în 1972, bursa naţională „George Enescu”; doctor în muzică; conferenţiar universitar doctor la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti.

  • A înregistrat peste trei mii de minute pentru Radiodifuziunea Română și a participat la numeroase festivaluri din țară și străinătate - Basel, Oldenburg, Berlin, São Paulo, Londra sau Dublin.

  • I-au fost dedicate sau a cântat în primă audiţie absolută numeroase concerte pentru pian şi orchestră, piese pentru pian solo sau lieduri (cântece) pentru voce şi pian.

  • Este, printre altele, membru fondator al Festivalului şi Concursului Naţional de Interpretare a Liedului „Ionel Perlea”- Slobozia.

  • A fost distins, în 2010, cu Premiul de Excelenţă în Interpretare al Forumului Muzical Român.

STANCA MARIA MANOLEANU - soprană     

  • A început să studieze pianul la vârsta de șase ani, fiind născută într-o familie de muzicieni.

  • Debutul său în viața artistică s-a făcut alături de orchestrele Filarmonicilor din Timişoara şi Bacău, susținând recitaluri şi concerte.

  • Succesul nu întârzie să apară, talentul fiindu-i răsplătit cu numeroase premii la concursurile de specialitate.

  • Licenţiată în Interpretare Muzicală, specializarea pian. A absolvit masteratul în arta vocală la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti (cu prof. Eleonora Enăchescu) și la „Haute École de Musique de Genève”.

  • În prezent este solistă a Operei Naționale București.

ROMAN MANOLEANU - pian

  • Este absolvent al Liceului de muzică „George Enescu”, sub îndrumarea profesoarei Lucia Teodorescu, apoi al Universității Naţionale de Muzică din Bucureşti, la clasa conf. univ. dr. Viniciu Moroianu. A urmat un stagiu de doi ani la „Royal Conservatory” din Bruxelles, cu Michail Faerman.

  • A susţinut recitaluri la Universitatea Naţională de Muzică, la Ateneul Român din Bucureşti, la Ploieşti, Cluj-Napoca, Satu Mare, Baia Mare, Oradea, Bruxelles (Belgia) şi Haren (Olanda).

  • De asemenea, deține titlul de Doctor în muzică la Universitatea Naţională de Muzică, sub îndrumarea prof. univ. dr. Șerban Dimitrie Soreanu.

  • Pianist concertist, profesor de pian la Liceul Național de Muzică „George Enescu”, dar și actor și realizator de spectacol („Un bel di – Beldie”, 2018).

Într-un interviu acordat revistaartaiasi.ro de către talentații artiști Manoleanu, după ani de studiu, premii obținute și experiența scenelor din țară și străinătate, renumita soprană Bianca Manoleanu le oferă și un sfat tinerilor muzicieni aflați la început de carieră:Să nu pornească dacă au și alte opțiuni. Dacă în mintea lor nu există decât muzică și asta vor să facă și nu vor să devină vedete sau să câștige bani din asta, ci de bucuria pentru că altceva nu pot face, atunci să facă! Altfel nu, pentru că vor avea numai piedici pe care nu le poți trece, decât dacă ai această imensă pasiune și tenacitate”.

Așadar, melomanii de la malul mării au ocazia să se bucure de un recital cu totul special, în compania unor artiști de mare talent, membri ai aceleiași familii și uniți de pasiunea pentru lied, gen muzical despre care spun că este chintesența divină dintre cuvânt și melodie.