Puţini sunt cei care rezistă tentaţiei de nu a se alătura reţelei sociale Facebook. E un fel de lifesyle sănătos, am putea spune. N-ai facebook, nu exişti! Şi dacă nu exişti, de ce trăieşti? Scăldaţi până peste cap într-un univers plin de senzaţii tari, ajungem să fim nemulţumiţi de ceea ce ne oferă realitatea, spun cercetătorii (nişte nătărăi). Capra vecinului e mult mai tunată, şi asta doare! Nu ştim cum şi nu ştim de ce, dar simţim invidia ăstora care fac studii de genul. Aici, în anticamera Edenului, totul este neprevăzut. Rolurile sunt distribuite în funcţie de preferinţe, dar scenariul e în mâna destinului. Eroi şi răufăcători. Unii ne validează periodic (like, share, comment), iar ceilalţi sunt doar nişte ticăloşi indolenţi. Ne îndrăgostim patologic de propria reflexie capturată într-un selfie însoţit de o reproducere plagiată, dar cine ne-ar putea judeca? Ăsta-i oracolul virtual al omenirii. Până la urmă, viaţa e „frumos" şi merită „trăit" din plin. Pesemne că, totuşi, nu există viaţă fără gândirea critică crescută-n braţele călduroase ale FB-ului. Se mai produc şi „mici" mutaţii la nivel comunicaţional, dar ăsta-i riscul meseriei de opinolog instruit la „school of life". Facebook-ul leagă şi dezleagă cele mai incitante basme pentru adulţi subtitrate în limbi nedescoperite încă. Dar nu-i asta problema... oameni fiind, absorbim emoţiile celorlalţi.
Dacă n-ai check-in, eşti rece Ăia „anormali”, oile negre, care nu-şi dau check-in de pe budă sau nu dau follow la tot felul de „valori” hipermediazate sunt aspru judecaţi. În universul ăsta, în care domneşte, într-o proporţie uriaşă, „înţelepciunea”, „posesorul” de Facebook care nu-şi exprimă zilnic cele mai intime gânduri e „ciudat”. Dacă nu-ţi expui pe wall „fericirea”, ai o viaţă de c…t, nu?! Asta-i întrebarea cea mai arzătoare a utilizatorului înrăit de Facebook. Întrebare ce-l macină zi şi noapte.
Facebook-ul, gazda personajelor desprinse din filmele pentru adulţi Oricât de cult ai fi, Facebook-ul îţi intersectează drumul vieţii, măcar o singură dată, cu un specimen care te „marchează”. Dive filozoafe XXX, barosani, vedete de carton, oameni care „ştie ce vor şi are ce vrea”. Vrei, nu vrei, asişti la postări de „bun gust”, ce-ţi „încântă” privirea.
Partea plină a paharului Facebook-ul este, fără doar şi poate, cea mai de preţ invenţie a omenirii, ce are puterea de a te purta pe tărâmuri de vis. Cu ajutorul lui îţi găseşti „sufletul pereche”, eşti la curent cu cele mai fierbinţi ştiri şi scapi de depresie. Când wall-ul îţi este bombardat cu tot felul de nemernicii, Facebook-ul îţi pune la dispoziţie câteva butoane magice care te scapă de violul vizual. Deşi ne place Facebook-ul, specialiştii spun că efectele acestuia sunt extrem de nocive. Dacă ne alimentăm cu doze mari, în curând ne vom „zombiniza”.