O minunată expoziție dedicată iubitorilor de pictură, grafică, goblen și tapiserie s-a deschis, ieri, 25 iunie, la Cercul Militar Constanța, unde funcționează Careul Artelor „Amfora”. Dăruiți penelului sau acului de cusut, membrii Careului „Amfora” dedică artei cea mai mare parte a timpului lor liber, iar dragostea lor pentru frumos și pasiunea cu care își aștern pe pânză universul sentimentelor și al imaginației a dat naștere la o nouă expoziție colectivă. Având o temă pe cât de generoasă, pe atât de dificil de abordat, „Chipuri și nuduri”, manifestarea expozițională este deschisă publicului estival până pe 29 iulie, de luni până vineri,între orele 10.00-16.00. Artiștii au mărturisit, și la vernisaj, că dorința lor cea mai mare este ca iubitorii de artă să treacă mai des pragul Cercului Militar și să descopere că într-una din sălile de la etaj, în fiecare lună, pot admira o nouă expoziție.
Nudul, eterna fascinație Vernisajul a avut loc în prezența expozanților, precum și a invitatului special, maestrul grafician și caricaturist Leonte Năstase, cel care nu a ezitat, altădată, să își expună creațiile în spații cât se poate de neconvenționale, precum cel oferit, spre exemplu, de un autobuz. Leonte Năstase a făcut o istorie a nudului în artă, ca și „amforistul” Radu Horobăț, cei prezenți afând despre fascinația pe care a exercitat-o nudul asupra creatorilor din cele mai vechi timpuri. Abordat în fresce încă din perioada artei etrusce, apoi în perioada egipteană, greacă, romană sau florentină, nudul a fost preferat de marii pictori ai lumii fie că erau impresioniști, foviști sau cubiști, fie că se numeau Rafael, Michelangelo, Tiziano, Tintoretto, Goya, Dali sau Grigorescu, Tonitza, Pallady, Petrașcu... Interzis în perioada comunistă, nudul, cât și portretul rămân eterna fascinație a creatorilor până în zilele noastre. Membrii Careului Artelor „Amfora” au creionat cu sensibilitate stări, reacții, expresii, atitudini, realizând portrete și nuduri de mare expresivitate.
Poveștile din spatele lucrărilor Au atras atenția portretele semnate de Nina Vizireanu, noul președinte al Careului Artelor, care a surprins chipurile feminității la vârste diferite, cât și cele realizate de Gheorghe Caraiman, artist care a avut-o ca sursă de inspirație pe nepoțica sa. Impresionant este și portretul realizat de Vasilica Pop, membră a Careului Artelor „Amfora”, în amintirea soțului său, Aurel Pop. Acesta, pilot de profesie, și-a pierdut viața într-un tragic accident de avion, în anul 1975. „Avea doar 44 de ani... Era aviator, a fost pilot pe avioane de turism, apoi a devenit pilot pe avioane supersonice, la Mihail Kogălniceanu, regimentul 17 Vânători. S-a întâmplat în ‘75”, ne-a spus Vasilica Pop cu acea resemnare pe care numai timpul poate să o aștearnă peste suferință. Artista l-a imortalizat pe soțul său la vârsta de 23 de ani, așa cum și-l amintea cu drag din tinerețe, când nimic nu prevestea ceea ce urma să se întâmple...
Tânăra expozantă Camelia Dediu a impresionat, de asemenea, cu portretul surorii sale creionat cu multă măiestrie artistică și expresivitate, conferindu-i o notă de mister și religiozitate, portret vegheat de pe simeze de chipul părintelui Arsenie Boca, semnat de aceeași artistă talentată.
Lucrările, diferite ca tehnică, dar unite sub aceeași temă, au fiecare în parte câte o poveste care merită de aflat, dacă veți ajunge de acum înainte, timp de o lună, la Cercul Militar Constanța, pentru a vizita noua expoziție a amforiștilor. Iar publicul iubitor de artă care dorește să facă o pauză de... respiro din agitația cotidiană își poate „reîncărca bateriile” admirând frumoase goblenuri care par... pictate, chiar și privite de aproape, tapiseria, portretul părintelui Arsenie Boca sau nudurile cu forme unduitoare.
Expozanții sunt: Gheorghe Caraiman, Claudia Chirmiciu, Liviu Baițel, Mihaela Cojocaru, Camelia Dediu, Magda Dogaru, Aurelia Gavril, Maria Goșoiu, Radu Horobăț, Chirică Ivanof, Alexandrina Macarov, Lavinia Păduraru, Valentin Popa, Vasilica Pop, Marinela Pușcașu, Ecaterina Topor, Silvia Vartolomei, Tina Milea, Vasile Munteanu și Niculina Vizireanu.
„Noi nu suntem mulțumiți numai să le facem și să le vedem noi, ci să le vadă cât mai mulți oameni și să aprecieze valoarea, dăruirea pentru artă și timpul îndelungat de când noi expunem, de aproape 30 de ani...”, ne-a mărturisit Vasilica Pop.
Nina Vizireanu: „Ne-am dori ca publicul să ne aprecieze efortul și dragostea pentru artă” La rândul său, președintele Careului Artelor „Amfora”, Nina Vizireanu, a declarat pentru www.101stiri.ro: „Am organizat această expoziție împreună cu colegii. Am încercat să fie o expoziție cât mai variată din punct de vedere tehnic și cred că am reușit. Fiecare dintre noi și-a pus sufletul, pasiunea, nu știu dacă au fost mulți cei care au avut și modele, la mulți este... imaginație. Ne-am dori foarte tare ca publicul să mai vină și pe aici, pentru că se muncește, se pune pasiune la fiecare expoziție pe care o organizăm lunar. Suntem un colectiv atât de unit încât ne-am dori ca cineva să ne aprecieze efortul și dragostea pentru artă”.