Preşedintele Asociaţiei Editorilor din România (AER), Grigore Arsene, a spus, marți, cu prilejul conferinței de presă care a prefațat apropiata deschidere a Salonului Internaţional de Carte Bookfest, de la Romexpo București (20-24 mai), că România se situează pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte industria de carte.
România, pe ultimul loc în UE la industria de carte „Din toate punctele de vedere, România este pe ultimul loc în Uniunea Europeană (UE) în ceea ce priveşte industria de carte, dacă ne uităm la cifre. Avem câteva lucruri la care suntem buni şi anume faptul că suntem sincron cu marile apariţii europene şi faptul că, din ce în ce mai mult, producem scriitori care se traduc în foarte multe limbi. Aici sunt câteva edituri importante, în principal Poliromul, care a creat o întreagă pleiadă de scriitori mai tineri sau mai puţin tineri care au obţinut succese internaţionale", a spus Grigore Arsene.
Preşedintele AER a afirmat, totodată, că sunt câteva „semne timide" că guvernanţii încearcă să ajute piaţa de carte. În acest sens, Grigore Arsene a menţionat propunerea de reducere a TVA-ului la carte şi revenirea la 2% din fondurile Loteriei la Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN). Acesta a mai precizat că astăzi, la ora 11.00, vor merge laAvocatul Poporului, Victor Ciorbea, pentru a-i preda acestuia o petiţie semnată de 12.604 persoane, în legătură cu taxele parafiscale care apasă asupra industriei de carte.
S-a dezvoltat distribuţia online de carte Mai mult, preşedintele AER a precizat, în contextul deschiderii ediției din 2015 a Bookfest, că organizarea târgurilor de carte este extrem de necesară în România, întrucât sunt zone în ţara noastră unde nu există librării. „De ce se fac târguri de carte în România? Se fac târguri de carte în toată lumea, pentru ca editorii şi autorii să fie aproape de public, într-un cadru organizat. În România, e un motiv în plus şi anume precaritatea difuzării. Dacă acum patru ani, în România, existau 550 librării propriu-zise, acum librării propriu-zise sunt 150, restul sunt, probabil, colţuri unde mai sunt câteva cărţi. Asta spune multe, spune faptul că, eu ştiu, cartea nu ajunge în o mulţime de zone. Sunt oraşe cu 70.000 de locuitori fără niciun magazin special de carte, sunt judeţe fără nicio librărie de carte. În acelaşi timp, s-a dezvoltat distribuţia online, cu toate aspectele pozitive, dar şi cu formarea unui public doritor de carte ieftină. Ceea ce e o altă discuţie, poate să fie bine, poate să fie rău, pentru editori sunt mai puţine resurse", a mai spus Grigore Arsene.
Bookfest, la a X-a ediție A zecea ediţie a Salonului Internaţional de Carte Bookfest va avea loc la complexul Romexpo din Bucureşti, iar cele aproximativ 200 de edituri participante se pregătesc să aducă publicului cititor peste un milion de volume, dintre care 4.000 de titluri noi. În cadrul târgului vor avea loc peste 300 de evenimente: lansări, dezbateri, colocvii, proiecţii cinematografice. Se aşteaptă ca ediţia din 2015 a Bookfest să fie vizitată de peste 100.000 de persoane. Ţara invitată de onoare la ediţia din acest an a târgului este Republica Cehă.
Accesul la Bookfest şi la toate evenimentele din cadrul acestuia va fi gratuit. Programul de vizitare va fi următorul: 20 mai - între orele 10.00 - 20.00; 21 mai - 10.00 - 20.00; 22 mai - 10.00 - 21.00; 23 mai - 10.00 - 21.00; 24 mai - 10.00 - 20.00.
Salonul Internaţional de Carte Bookfest 2015 este organizat de Asociaţia Editorilor din România, sub egida Federaţiei Editorilor din România şi cu sprijinul Centrului Ceh din Bucureşti.