“mAPP my Europe” reprezintă un proiect Erasmus+ ce dezvoltă concepte interesante despre patrimonial cultural european, cu implementare de doi ani, inițiat de Andreea Cosma, președinte al ONG-ului House of Education and Innovation - HEI, la care au aderat parteneri culturali din Romania, Bulgaria, Grecia și Spania. Din România, ONG-ului House of Education and Innovation - HEI i s-au alăturat Asociația Creative Human Development-ACHD, președinte Costin Șorici, Inomar Cluster, președinte Stănică Enache , Asociația Culturală Wild Art, președinte Laura Stroe și Asociația ARCHÉ, președinte Camelia Raluca Bărbulescu.
În perioada 12 aprilie-15 aprilie 2019, Constanța găzduiește o sesiune de training a proiectului „mAPP my Europe, unde vor veni participanți și experți ai patrimoniului cultural din Spania, Bulgaria și Grecia”.
Agenda evenimentului este dedicată istoriei, culturii și edificiilor constănțene din perspectiva antreprenoriatului cultural, iar multe din temele dedicate tinerilor se vor desfășura la Biblioteca Colorată din Tomis Mall. Pe agendă se mai regăsesc următoarele workshopuri:
- „From Flâneur to Entrepreneur: Treasure Hunt and Photo Voice’, sâmbătă, 13 aprilie 2019, începând cu ora 12.00,
- “World Café”, un eveniment ce se va desfășura la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie, Constanța, duminică, 14 aprilie 2019, cu începere de la ora 9.45, când se vor dezbate idei despre antreprenoriatul cultural,
- ziua de luni, 15 aprilie 2019, se va închide cu două evenimente interesante, “mAPP my Europe Expo” și “Living Library: Cultural Entrepreneurship” sau “Biblioteca Vie”.
“mAPP my Europe Expo” reprezintă o expoziție de fotografii realizate în toate țările participante ale proiectului “mAPP my Europe”, al cărui vernisaj se va desfășura luni, 15 aprilie 2019, la ora 15.00, la Galeria de Artă “Virgil Coman” din pasajul pietonal de pe strada Ștefan cel Mare. Tot aici va avea loc și un spectacol multietnic susținut de Ansamblul de Dansuri Tradiționale Armânești “Iholu”, condus de Mirela Goga și Ansamblul de Dansuri Tradiționale Tătărești “Canlar”. condus de Ailis Molamet.
La evenimentul final, “Living Library: Cultural Entrepreneurship” sau “Biblioteca Vie”, care este găzduit de librăria “Dorian Grey”, se va putea participa tot duminică, începând cu ora 17.00.
Potrivit organizatorilor, scopul proiectului “mAPP my Europe” este de a dezvolta instrumente interesante pentru tineri cu scopul de a facilita și promova accesul modern la educația patrimoniului cultural, stimulând interesul lor, concentrându-se pe dezvoltarea rezultatelor proiectului: cursuri de formare pentru lucratori de tineret, „mAPP” - o aplicație smartphone care va oferi diferite rute atractive pentru tineri, promovând astfel călătoriile educaționale între tineri, un site web care va oferi detalii despre proiect, o carte de educație non-formală privind patrimoniul cultural pentru formatori și profesori interesați de activități de patrimoniu cultural și activități lunare pentru publicul deschis, “Coolt Events” care stau la baza promovarii unor actvitati „culturale” si „cool”.
Anul 2019 a debutat cu două călătorii în Kalamata, Grecia și Granada, Spania ale echipei române, parte importantă a proiectului mAPP my Europe, formată din Andreea Cosma, Stănică Enache, Laura Stroe, Cristina Gioadă, Andrada Stan, Ana Maria Ravar, Roxana Claponea, Alexandru Mexi, Laura Verdeș și Raluca Bercea
Laura Stroe, președinte Asociația Culturală Wild Art crede că “Patrimoniul cultural reprezintă domeniul care îi ajută pe oameni să-și descopere originea și istoria, oferă detalii despre evoluția incluziunii sociale și cel mai important, modelează identitatea”.
Stănică Enache, președinte Asociația Inomar Cluster, consideră că “Recunoașterea, păstrarea și promovarea patrimoniului cultural a devenit o necesitate. Mai presus de toate, este necesară dezvoltarea unor instrumente educaționale utile, interesante și moderne pentru a spori interesul tinerilor de a explora și de a învăța mai multe despre cultura regionala. În prezent, acest domeniu al patrimoniului cultural pare a fi neglijat, mai ales în unele țări și comunități din UE, lipsite de instituții, ONG-uri și persoane instruite care ar putea să dezvolte dimensiunile acestei arii”.
Andreea Cosma, liderul grupului din România și președintele Asociației House of Education and Innovation - HEI spune despre experiența din Granada, Spania: „Granada este într-adevăr un oraș al simțurilor. Sunetul frumos al limbii spaniole, al fântânilor și al muzicienilor care încântau trecătorii cu cântecul lor, peisajele fermecătoare cu Sierra Nevada și măreața Alhambra care veghea peste căsuțele albe ce stăteau înghesuite pe dealuri, mirosul si gustul de tapas si portocale la fiecare colț de stradă, s-au unit oferindu-ne plăcerea unei experiențe minunate. Eu, împreună cu echipa Romaniei, am fost întâmpinați de o vreme caldă, dar si de căldura echipei de organizatori de la Caja Granada, coordonatorul cursului de formare și de la Celei, cel de-al doilea partener spaniol, două organizații care au colaborat si s-au dedicat nouă, asigurându-se ca toate nevoile noastre sunt indeplinite. Programul cursului de formare ne-a oferit posibilitatea de a învăța si de asemenea de a ne bucura de cultura Granadei. Metodologia folosită în cadrul activitaților ne-a încurajat sa intrăm in pielea unor adevărați „Ambasadori Regionali”. Mă voi asigura că și noi românii vom oferi experiențe autentice partenerilor din Spania, Grecia și Bulgaria și vom pune în valoare patimoniul nostru cultural local și național”.