Miercuri, 27 Noiembrie 2024
Constanţa, 4-12° C Cer în general noros | alte locaţii
Curs valutar
€ 4.9640 $ 4.6302
Căutam colaboratori

Căutam colaboratori!

Și tu poți fi reporter pe 101știri.ro. Trimite-ne ce ai auzit sau văzut interesant, foto, text sau video ori scrie un articol, două, zece și poți să fii reporter pentru o zi. Sau de ce nu... chiar mai mult! Aviz studenților la Jurnalism și tuturor celor care au ceva de spus. Contactați-ne pe office@101stiri.ro

Psihologul Mihaela Nicolaev

„Este bine ca părinții să se adapteze la noile tehnologii, pentru a putea verifica comportamentul online al copiilor”

Articol publicat Miercuri, 26 August 2015

de Mihaela SĂNDULOIU (office@101stiri.ro)

în Hot news, Nutriţie & Sănătate

Sursa foto: asianlite.com

Sursa foto: asianlite.com
Sursa foto: asianlite.com

Sursa foto: asianlite.com

Utilizarea excesivă a calculatorului, internetului și telefonului mobil este cea mai nouă provocare pentru părinții zilelor noastre. Unii dintre ei se simt depășiți de această problemă, în sensul că nu reușesc să se impună în fața copiilor și să îi determine să-și folosescă timpul cu măsură, în contact cu această sursă de informare şi de socializare. Alţi părinți nu se preocupă de acest aspect, pentru că, la rândul lor, folosesc frecvent și fără limită mediul virtual.

Internetul, cea mai mare provocare a părinţilor „Este bine ca părinții să se adapteze la noile tehnologii, pentru a putea verifica/ monitoriza comportamentul online al copiilor. În multe situații, copiii nu vor ca părinții să le fie prieteni virtuali pe site-urile de socializare, să le facă comentarii la fotografii sau să-i eticheteze în acestea. E ca în unele situații din viața reală, atunci când copilul nu dorește să vorbească cu părinții despre el și despre prietenii lui, pentru a evita  să fie criticat. În lumea reală, negocierea utilizării acestor tehnologii se realizează foarte greu, dacă nici în alte probleme părinții nu sunt consecvenți în a fi responsabili - dacă nu stabilesc, împreună cu copiii, cum să-și organizeze timpul liber, cât timp să petreacă cu prietenii, la ce oră să se întoarcă acasă“, a declarat, pentru www.101stiri.ro, psihologul Mihaela Nicolaev.

Stilul parental democratic are întotdeauna de câştigat Aceasta a mai precizat: „Este recomandat ca părintele să aibă un stil parental democratic și să stabilească regulile în viața reală, dar și din cea virtuală, în așa fel încât copilul să nu simtă nevoia de a se ascunde. Pe parcursul săptămânii, dar și sâmbăta și duminica, timpul petrecut pe calculator, telefon și internet  trebuie  să fie limitat - maxim două ore pe zi, în cursul săptămânii, maxim patru ore pe zi, în weekend. Pentru copiii de învățământ primar, nu aș recomanda deloc navigarea pe internet fără supraveghere și accesul la site-urile de socializare - a se vedea și condițiile puse utilizatorilor! (Pe Facebook, ei trebuie să aibă peste 13 ani, pentru a-și crea cont). La fel, un telefon ultradotat și cu acces la internet nu sunt potrivite pentru vârsta școlară mică. În timpul realizării temelor acasă, recomand ca reţelele de socializare şi calculatorul să fie închise, pentru a nu-i distrage și întrerupe din ceea ce au de făcut, aceasta alterând capacitatea proprie de concentrare”.

Părinţii trebuie să evite restricţionări excesive şi nejustificate  Conform psihologului Mihaela Nicolaev, părinţii îşi pot îmbunătăţii relaţia cu copilul lor pe această problemă, dacă ţin cont de câteva sugestii: stabilirea de comun acord a duratei zilnice a accesului la calculator, internet, telefon; discuție liberă despre avantajele și dezavantajele utilizării internetului; discuție liberă despre tipurile de site-uri și activități premise în familie, precum și cele interzise; evitarea interzicerii sau restricționării excesive și fără justificare a accesului la calculator și internet. De asemenea, părinţii trebuie să le amintescă copiilor cât mai des că nu tot ceea ce citesc sau văd pe internet este adevărat.

Dezavantajele internetului Internetul este cea mai rapidă formă de a avea acces la diverse informaţii, ce îi pune la dispoziţie copilului tău diverse resurse educaţionale, de divertisment sau de socializare. Totodată, acesta vine la „pachet” şi cu o mulţime de dezavantaje de care un părinte responsabil trebuie să ţină cont: expunere la conţinut ilegal/ dăunător, dependenţa, hărţuirea, grooming-ul (ademenirea copiilor sau adolescenților pentru a fi supuși unor abuzuri sexuale) şi întâlnirea cu persoanele necunoscute.