Sursa foto: iterestacojii.wordpress.com/ Dacă portretul contesei Elisabeta Bathory a ajuns până în zilele noastre, despre cealaltă faimoasă criminală medievală, Anna Bathory, nu știm decât că era una dintre cele mai frumoase femei din epocă
Sursa foto: iterestacojii.wordpress.com/ Dacă portretul contesei Elisabeta Bathory a ajuns până în zilele noastre, despre cealaltă faimoasă criminală medievală, Anna Bathory, nu știm decât că era una dintre cele mai frumoase femei din epocă
Strania poveste a contesei Elisabeta Bathory (vezi aici), care a stat și la baza thriller-ului „The Countess/ Contesa însângerată”, cu Julie Delpy în rolul principal și românca Anamaria Marinca în rolul temutei vrăjitoare Anna Darvulia, nu este chiar singulară în istorie. Un alt caz de „femeie-vampir”, care dorea să își păstreze veșnic tinerețea prin sacrificarea virginelor în al căror sânge se îmbăia, este cel al verișoarei sângeroasei contese Bathory. Este vorba despre Anna Bathory (1594-1636), protagonista unei alte legende medievale terifiante și despre care nu se știe dacă a fost inspirată chiar de exemplul oferit de ruda sa din... respectabila familie nobiliară Bathory. Totuși, crimele făcute de Anna Bathory în numele păstrării tinereții veșnice și al frumuseții au fost depășite cu mult de sadica sa verișoară, Elisabeta.
La fel ca Elisabeta Bathory, Anna era, de asemenea, atrasă de vrăjitorie și se spune că făcea baie în sângele fecioarelor nevinovate. Personaj misterios al anilor 1600, aceasta era numită de Gabriel Bethlen, un principe al Transilvaniei, din cauza practicilor vrăjitorești, „târfa criminală a diavolului“, acesta începând un proces împotriva ei. Istoricii spun că Anna a fost cercetată timp de șapte ani, în trei procese de vrăjitorie, iar în anul 1621, a fost condamnată la exil şi confiscarea integrală a averii. Pe de altă parte, alți istorici consideră că procesele de vrăjitorie ar fi fost un pretext pentru eliminarea ei din înalta societate transilvăneană și confiscarea averii, întrucât familia Bathory, cu reşedinţa principală la Alba Iulia, deținea case şi proprietăţi la Cluj, precum şi în toată Transilvania.
Cine era Anna Bathory? Chiar dacă nu au mai rămas portrete ale sale până în zilele noastre, se spune că Anna Bathory era una dintre cele mai frumoase femei ale vremii. Născută în 1594, Anna Bathory s-a căsătorit la Cluj, în 1608, cu Dionisie Banffy de Lasonc, dar a fost acuzată şi de relaţii incestuoase cu fratele ei, principele Gabriel Bathory, despre care se știa că este mare iubitor de femei. În 1613, adică la un an după moartea primului soț, s-a recăsătorit cu Sigismund Josika. La finalul proceselor în care a fost acuzată și, ulterior, condamnată pentru vrăjitorie, Anna Bathory a fost învinuită și pentru faptul că și-ar fi ucis primul soț. Ca și în cazul verișoarei sale, Elisabeta Bathory, controversele rămân până în zilele noastre, la fel și alte aspecte inexplicabile cu privire la sadismul și motivele comiterii atâtor atrocități de către unele dintre cele mai frumoase și bogate femei din perioada medievală.