ELEVII, PRINTRE CARE ȘI CEI DIN CONSTANȚA, CER GUVERNULUI LĂMURIRI PRIVIND ÎNCEPEREA NOULUI AN ȘCOLAR
Sursa foto: a1.ro
Sursa foto: a1.ro
Mai multe asociaţii de elevi au solicitat Guvernului, luni, 3 august 2020, lămuriri în privinţa modului în care se va desfăşura noul an şcolar. În timp ce Asociaţia Elevilor din Bucureşti a protestat în faţa Guvernului, reprezentanţii Asociaţiei Elevilor din Constanţa (AEC) au trimis un colet către Guvernul României, în care se află un ceas şi o listă cu revendicările asociaţilor.
“Am depus un colet care conţine un ceas, care simbolizează că nu mai avem timp de alte amânări şi avem nevoie de măsuri reale privind începerea anului şcola şi o listă cu revendicările asociaţiilor. Mai exact, noi ne dorim să fim consultaţi cu privire la deciziile din educaţie, să se asigure laptopuri conectate la internet pentru fiecare elev în parte fără niciun fel de discriminare, ghiduri pentru recuperarea materiei pentru că în semestrul al doilea au fost 900.000 de elevi fără acces la un dispozitiv şi implicit la educaţie, formarea continuă a profesorilor pentru a putea preda online şi reglementarea şcolii online astfel încât să nu existe nicio problemă din punct de vedere legislativ”, a declarat preşedintele Asociaţiei Elevilor din Constanţa, Sabina Spătariu.
AEC mai propune ca în mediul rural, în zonele unde nu sunt cazuri de COVID-19, elevii să meargă la şcoală, iar în zonele urbane în care unde sunt multe infectări, şcoala să se desfăşoare exclusiv online.
"Acolo unde nu sunt cazuri, în mediul rural, unde sunt sate izolate, să se meargă la şcoală, fizic, pentru că ar fi mult mai bine pentru elevi, iar acolo unde există cazuri foarte multe, în municipii sau oraşe precum Suceava, să se lucreze exclusiv în sistem online, pentru că sălile sunt prea mici pentru numărul mare de elevi, iar condiţiile sanitare din şcoli nu sunt cele mai bune, motiv pentru care solicităm şi măşti, dezinfectant şi asigurarea hârtiei igienice şi a săpunului, la toaletă", a precizat preşedintele AEC. Sabina Spătariu a adăugat: "Nu avem foarte multe detalii despre scenariile avansate de Guvern. Fizic, 100% la şcoală nu ne putem întoarce, iar scenariul hibrid este neclar, pentru că nu se specifică dacă lecţiile se vor transmite live în timpul orele de curs, pentru cei de acasă, sau dacă profesorii vor fi nevoiţi să predea de doua ori, o data în sala de clasă şi apoi să reia pe platformele de învăţare la distanţă".
RĂSPUNSUL GUVERNULUI
Premierul Ludovic Orban a fost întrebat, luni, într-o conferință de presă, când va da Guvernul un răspuns privind deschiderea şcolilor.
“Şcoala va începe. Va începe în condiţiile pe care ni le va permite evoluţia epidemiei. Există un grup de lucru interministerial coordonat de vicepremierul Raluca Turcan, care face analize extrem de serioase, evaluarea infrastructurii, evaluarea cadrelor didactice, distribuţia posibilă a elevilor în clase, studiază inclusiv sistemul mixt, suntem într-o analiză foarte serioasă pentru că nu poţi să creezi o previziune astăzi care previziune care să fie modificată în funcţie de evoluţia epidemiei. Noi pregătim deschiderea şcolii pentru orice scenariu posibil”, a spus premierul, potrivit a1.ro.
Întrebat cu cât timp înainte de începerea anului şcolar va fi anunţată în ce variantă va debuta, Ludovic Orban a răspuns: ”Atunci când vom avea toate datele necesare pentru a furniza o informaţie corectă, o informaţie care să permită elevilor, profesorilor, cadrelor didactice, părinţilor să se pregătească pentru deschiderea anului şcolar”.