Sunt mici, dulci şi... ne amintesc de perioada cea mai frumoasă din viaţa noastră: copilăria. Preţioasele fructe de pădure au fost simbolul iubirii dintre Piram şi Thisbe şi l-au cucerit chiar şi pe Van Gogh. După moartea tragică a celor doi îndrăgostiţi, se spune că zeii au decis să schimbe culoarea fructelor de dud în roşu, în onoarea legăturii interzise a celor doi iubiţi. Originare din China, dudele au un gust dulce fad și se cultivă în regiunile cu climat temperat.
Beneficii Fructele copilăriei, dudele, conţin fitonutrienţi indispensabili unui organism sănătos: polifenoli, minerale şi vitamine. Antocianina este substanţa care le dă dudelor culoare închisă, protejându-ne împotriva afecţiunilor neurologice. De asemenea, dudele sunt o sursă bogată de fier, calciu, vitaminele A, C, E şi K, vitamine din complexul B, folaţi şi fibre.
Dudele îţi protejează ochii Aceste fructe mici şi dulci mai conţin şi caratenoizi, ca luteina și zeaxantina, care protejează ochii de acțiunea radicalilor liberi.
„Murele” de copac sunt bogate în proteine Dudele negre (denumite de bătrâni „mure” de copac) sunt bogate în proteine, lecitine, au proprietăţi laxative şi tonice.
Energizante naturale Micuţele fructe sunt recomandate de nutriţionişti pentru micul dejun, datorită antioxidanților şi vitaminelor care ne vor asigura necesarul de energie pentru întreaga zi. Potrivit nutriţioniştilor, dudele sunt energizante naturale, ce ajută la creşterea rezistenţei la efort, dar şi la creşterea masei musculare.
Ce boli tratează Cu ajutorul acestor fructe delicioase poţi să scapi de bolile de ficat, de dureri reumatice, diabet, erupţii ale pielii, gastrită sau ulcer gastric.