Publicul meloman de la malul mării este invitat sâmbătă, 06 aprilie 2024, ora 15:00, la Muzeul de Artă din Constanța, să petreacă o după-amiază agreabilă în acordurile muzicale ale perioadei Belle Epoque. În ambientul vizual evocator al sălii ,,Nicolae Grigorescu" din cadrul muzeului constănțean se va desfășura Recitalul cameral vocal - instrumental și pianistic „Les Chemins de l’Amour”, ale cărui soliste sunt: lect. univ. dr. Mirela Voicu – soprană și lect. univ. dr. Andreea Bratu - pian solo și acompaniament pianistic. Prezentarea evenimentului muzical este asigurată de asist. univ. dr. Titiana Miriță.
Recitalul cameral este organizat prin Centrul de Cercetare Științifică și Creație Artistică ,,Euxin" și susținut în cadrul Festivalului ,,Primăvara Artelor (15 martie - 31 mai 2024) al Facultății de Arte, Universitatea Ovidius din Constanța.
Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile, cu participarea în public a studenților Facultății de Arte, specializările Muzică, Studii Muzicale Aplicate și a tuturor iubitorilor de muzică de cameră, în limita locurilor disponibile.
Programul evenimentului se constituie într-o selecție muzicală specială, menită să (re)creeze atmosfera intimă, plină de senzualitate, pasiune și rafinament a perioadei Belle Epoque franceze/ Liberty italiene /Secession vieneze. Astfel, în program se vor regăsi lucrări pentru voce și pian și piano solo - capodopere miniaturale din creația compozitorilor: Claude Debussy, Gabriel Fauré, Reynaldo Hahn, Gustav Mahler, Jules Massenet, Francis Poulenc, Francesco Paolo Tosti, Ermanno Wolf-Ferrari.
Recitalul este dedicat celebrării Centenarului marelui compozitor francez, Gabriel Fauré (1845-1924).
Referitor la alegerea tematicii muzicale a acestui recital de primăvară, apreciata pianistă constănțeană Andreea Bratu, o prezență admirată și aplaudată pe scenele concertistice naționale și internaționale, ne-a declarat: ,,Dragostea și Primăvara, un tandem firesc, doar sunt simboluri ale Renașterii... făpturilor vii și ale Naturii! Perioada muzicală Belle Epoque sau Liberty sau Secession, cu precădere, perioada ultimilor două decenii ale secolului al XIX bineînțeles cu o mică extindere peste pragul 1900, este una prolifică, inedit aspectată timbral (coloristic), printr-o varietate de evoluții post-wagneriene ale limbajului muzical, evoluții fie conduse pe căi intelectualizat-simboliste, fie verist accentuate. Senzualitate, accente și contraste dinamice și agogice, intimism, rafinament, într-un cuvânt, avem o radiografie a fenomenului muzical din ce în ce mai ancorat în efortul de a surprinde incandescența simțirii, de cele mai multe ori printr- o exprimare aproape pasională, dar și sublimat nostalgică, serenă, lipsită de emfază declamativ - romantică.
Les Chemins de l’Amour sau în traducere liberă... pe Căile Dragostei se dorește a fi un recital cameral care îmbină o derulare narativă, susținută prin muzica vocală a celor mai importanți compozitori francezi, italieni și austrieci ai perioadei, compusă pe textul poeților simboliști căreia i se alătură comentariul la fel de relevant, sans paroles, a muzicii instrumentale pentru pian solo din aceeași perioadă, pornind de la imaginarea unei călătorii interioare gradual dezvăluită, și anume cea a experienței sentimentale: de la fazele contemplative, de adorație, la cele de pasiune și senzualitate, trecând prin explorarea dezamăgirilor și a durerii provocate de conflict și tensiuni relaționale și atingând spre final, etapa consumării acesteia, prin stingerea treptată a sentimentului și perceperea conștientizărilor lucide ulterioare, specifice acestui tip de parcurs.
Cu siguranță va fi un recital cu o atmosferă emoțională intensă, la care îî invităm pe toți iubitorii de experiențe artistice, chiar dacă au frecventat mai rar, sau deloc, experiențe muzicale camerale’’.
De asemenea, solista Andreea Bratu, care este și lect. univ. dr. în cadrul Facultății de Arte a Universității Ovidius din Constanța, a mai precizat că acest program muzical face parte din agenda Festivalului „Primăvara Artelor”, un festival universitar de tradiție al Facultății de Arte a Universității Ovidius din Constanța, care prin intermediul protocolului pe care această instituție îl are încheiat cu Muzeul de Artă din Constanța, în mod excepțional va avea loc într-un ambient - și istoric adecvat (!), prin prezența capodoperelor plastice ale pictorilor Nicolae Grigorescu, Ștefan Luchian etc. ,,În cadrul Festivalului, activitate a Centrului nostru, al Facultății de Cercetare Științifică și Artistică „Euxin”, susținem prin forțe proprii sau găzduim în fiecare an, vreme de aproape trei luni, invitați care derulează ateliere, seminarii, conferințe, dar și expoziții, spectacole de teatru, concerte, atât ale studenților noștri cât și ale cadrelor didactice’’, a adăugat artista.
Referitor la colaborarea scenică cu pianista Andreea Bratu, îndrăgita soprană Mirela Voicu, lect. univ. dr. în cadrul Facultății de Arte a Universității Ovidius din Constanța, a făcut câteva mențiuni: ,,De aproape două decenii suntem cadre didactice universitare ale Universității Ovidius din Constanţa, la Facultatea de Arte, iar colaborarea cu colega mea, pianista Andreea Bratu, a început din momentul în care am realizat că avem același ,,dor de a cânta", fiind absolvente ale specializărilor de Interpretare Muzicală ale unor prestigioase universități de muzică din țară: Universitatea de Arte George Enescu din Iași și Universitatea Națională de Muzică din București. Cu trecerea timpului, fiecare am evoluat individual din punct de vedere profesional și interpretativ, iar repertoriul cameral pe care l-am abordat împreună, a fost unul variat, atât ca și tematică, cât și din perspectiva dificultății tehnice- interpretative. Recunosc faptul că, deseori, Andreea Bratu m-a provocat să abordez lucrări muzicale inedite, care s-au cântat destul de puțin în România... Revenind la colaborarea noastră, trebuie să menționez că o văd ca pe una prolifică, valoroasă, atât în plan individual – interpretativ, cât și în contextul activităților pe care le desfășurăm cu studenții, în cadrul specializărilor Facultății de Arte’’.
Artista Mirela Voicu are și un mesaj pentru constănțeni: ,,Știu că publicul constănțean poate fi și un consumator de muzică bună și mi-aș dori să guste puțin din rafinamentul și subtilitatea muzicii perioadei Belle Epoque, pe care ne dorim să o expunem cu această ocazie în propria versiune, puternic amprentată de potențialul nostru interpretativ’’.
Mai multe amănunte despre eveniment puteți găsi și pe pagina oficială de Facebook a recitalului, https://www.facebook.com/events/915747290239368?ref=newsfeed