Miercuri, 27 Noiembrie 2024
Constanţa, 4-12° C Cer în general noros | alte locaţii
Curs valutar
€ 4.9640 $ 4.6302
Căutam colaboratori

Căutam colaboratori!

Și tu poți fi reporter pe 101știri.ro. Trimite-ne ce ai auzit sau văzut interesant, foto, text sau video ori scrie un articol, două, zece și poți să fii reporter pentru o zi. Sau de ce nu... chiar mai mult! Aviz studenților la Jurnalism și tuturor celor care au ceva de spus. Contactați-ne pe office@101stiri.ro

Eveniment editorial

„Dragoste și Război", la Muzeul Marinei Române

Articol publicat Marti, 23 Februarie 2016

de Grațiela GHEORGHE CARAGICU (gratiela.caragicu@101stiri.ro)

în Hot news, Culturale

Sursa foto: Diana Dobrița Bîlea

Sursa foto: Diana Dobrița Bîlea
Sursa foto: Diana Dobrița Bîlea

Sursa foto: Diana Dobrița Bîlea

Pasionații de lectură de la malul mării sunt invitați, miercuri, 24 februarie, de la ora 17.00, în sala „Clio” a Muzeului Marinei Române, la evenimentul de lansare a romanului „Dragoste și Război", semnat de Diana Dobrița Bîlea. Autoarea cărții este membră a Ligii Navale Române și a Cenaclului literar „Mihail Sadoveanu" din cadrul Cercului Militar Constanța.

Volumul Dianei Dobrița Bîlea aduce în atenție povestea unui tânăr ofițer al Marinei Regale Române, care a participat la eroicele lupte pe mare în cel de-al Doilea Război Mondial. Autoarea romanului anunță că amiralul Petre Zamfir, veteran de război ajuns la venerabila vârstă de 93 de ani și totodată, principala sursă de inspirație, va fi prezent la festivitate. 

Romanul „Dragoste și Război" va fi prezentat de scriitotarea Güner Akmolla, comandor (r) dr. Ioan Damaschin și lector. univ. dr. EnacheTușa.          

Omagiu adus Marinei Române și eroilor marinari Iată ce ne-a declarat Diana Dobrița Bîlea, referitor la cartea sa: „Prin romanul „Dragoste și război“ am dorit să aduc un omagiu Marinei Române și eroilor marinari care au luptat și, mulți dintre ei, și-au dat viața pentru apărarea neamului românesc.  Doar în cărțile științifice, în memorii și în reportajele de război s-a mai scris despre faptele de eroism ale  marinarilor români în cel de-al Doilea Război Mondial. Poetul american Ralph Waldo Emerson spunea foarte înțelept: „Nu merge unde te duce drumul, mergi pe unde nu există un drum și lasă o urmă“. Ca scriitoare de la malul mării, m-am simțit datoare să completez beletristica românească cu acest segment foarte important. Ideea unui roman în care acțiunea să aibă loc în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și care să prezinte evoluția Marinei Regale Române pe scena acestei conflagrații mi-a venit ascultându-l, la o lansare de carte, pe domnul amiral Petre Zamfir, participant activ la acest război, ajuns acum la 93 de ani, care a acceptat să devină personajul principal al acestei cărți (Savin Gheorghiu). M-am documentat cu seriozitate, am avut îndelungi discuții cu domnul amiral, a trebuit să mă familiarizez cu termenii marinăresti și militari specifici. Nu spun că a fost ușor, dar nici că mi-a fost foarte greu. A fost o provocare extraordinară pentru mine să scriu acest roman, care are la bază istoria României, a Marinei Române. În cartea mea, navele poartă numele reale și am descris bătăliile navale care au avut loc în realitate. Am avut și un consultant științific care mi-a dat O.K.-ul după ce a citit romanul în manuscris: domnul comandor (r) dr. Ioan Damaschin, istoric de marină militară, căruia îi mulțumesc. De asemenea, îi mulțumesc domnului Ovidiu Dunăreanu, care, după ce a citit cartea, a conceput întreaga copertă și a scris un comentariu pentru coperta a IV-a.

Bineînțeles, din roman nu putea să lipsească iubirea, eu fiind o scriitoare a iubirii. 

Fascinanta poveste de război a domnului amiral Petre Zamfir, dar și frânturile de viață și de dragoste trăite de marinarii români în acele vremuri tulburi sper să provoace curiozitate  și să-i îndemne pe cititori la lectură”.