Marti, 26 Noiembrie 2024
Constanţa, 4-12° C Cer în general noros | alte locaţii
Curs valutar
€ 4.9640 $ 4.6302
Căutam colaboratori

Căutam colaboratori!

Și tu poți fi reporter pe 101știri.ro. Trimite-ne ce ai auzit sau văzut interesant, foto, text sau video ori scrie un articol, două, zece și poți să fii reporter pentru o zi. Sau de ce nu... chiar mai mult! Aviz studenților la Jurnalism și tuturor celor care au ceva de spus. Contactați-ne pe office@101stiri.ro

TABLETA ZILEI

Detoxifiere digitală

Articol publicat Luni, 07 Septembrie 2015

în Infoghid turistic

Sursa foto: Facebook Text de Corina Apostoleanu, director interimar al Bibliotecii Judeţene „Ioan N. Roman“ Constanţa

Sursa foto: Facebook  Text de Corina Apostoleanu, director interimar al Bibliotecii Judeţene „Ioan N. Roman“ Constanţa
Sursa foto: Facebook  Text de Corina Apostoleanu, director interimar al Bibliotecii Judeţene „Ioan N. Roman“ Constanţa

Sursa foto: Facebook Text de Corina Apostoleanu, director interimar al Bibliotecii Judeţene „Ioan N. Roman“ Constanţa

Cu toate că a început luna septembrie şi gândul se îndreaptă deja spre următorul anotimp, turismul de vară nu şi-a spus ultimul cuvânt. Astfel că plajele sunt încă pline, muntele este la fel de atrăgător şi agenţiile îşi continuă reclama la vacanţele cu preţuri accesibile.

Frumoasa Transilvanie, preferată şi de Casa Regală britanică, intră din nou în atenţie, când ni se recomandă ca fiind un loc atât de atrăgător pentru vizitatori, încât poate fi inclusă în planul de… detoxifiere digitală a fiecăruia dintre noi. Mărturisesc faptul că, având anual drum în Transilvania, mă gândesc la tot felul de motive, care ţin de peisaj, de păduri, de alternanţa plăcută a dealurilor, frumuseţea oraşelor etc., pentru a vizita acest ţinut. Iată, însă, că putem adăuga cel puţin încă o motivaţie. Dar, aceasta înseamnă că ne recunoaştem dependenţele şi, după cum este cunoscut, nu e prea simplu. Îmi şi imaginez personaje ocupate până peste cap, în birouri, cu maldăre de documente dintre cele mai diferite, oameni stresaţi de termene şi semnături importante, oameni de afaceri care nu mai pot trăi fără gadget-urile moderne, recunoscându-şi dependenţele digitale.

În esenţă, fiecare dintre noi am putea face gestul acesta, căci puţini mai sunt cei care să nu fi intrat în mrejele dependenţei mai sus anunţate. „Detoxifierea” prin întoarcerea la natură este soluţia atât de firească, încât recomandarea ei pare, câteodată, uşor amuzantă. Face parte din categoria acelor „descoperiri” ale unui grup de cercetători, despre care se face mult haz, căci pare că se irosesc bani şi timp, spre a ne întoarce la cunoştinţe transmise, în fapt, din generaţie, în generaţie, dar care sunt uitate brusc. Una dintre acestea îmi vine în această clipă în minte: un grup de cercetători, nu mai contează din ce ţară, a descoperit că lectura pune în mişcare gândirea şi că abandonarea ei va pune în inferioritate generaţiile viitoare.

Dacă tot suntem îndemnaţi să ne detoxifiem organismul de tot felul de impurităţi alimentare, de ce nu am fi îndemnaţi să aducem  procesul şi la nivelul mental, spre a scăpa de toate „impurităţile” digitale, care se strecoară între avantajele utilizării mediilor respective?

Eu am apreciat această construcţie lingvistică - detoxifiere digitală - şi sincer, abia aştept următorul moment petrecut în natură, pentru a beneficia de efectele pozitive ale tratamentului. 

PS. Oare să  închid telefonul şi calculatorul? Şi cum mai aflu dacă acest text are vreun feed-back ori nu?