Cunoscuta scriitoare și psihoterapeut Anca Mizumschi a dat startul, sâmbătă, 13 iunie, în clubul constățean Doors, suitei de 12 conferințe despre identitate „Tu cine ești”, un amplu și inedit proiect care îşi propune să aducă în discuție identitatea umană sub toate aspectele ei. Prima conferință interactivă din această serie, „Psihologie și astrologie”, a avut o temă vastă și incitantă, care a invitat la dezbateri, ipoteze, întrebări.
Incursiune fascinantă în universul astral, cât și al psihicului uman Invitata Ancăi Mizumschi a fost astrologul lect. univ. dr. Alexandra Coman, manager general Roastrolog, iar dialogul purtat de cele două specialiste în domenii aparent diferite, însă între care există o legătură fundamentală de de mii de ani, i-a făcut pe cei prezenți să participe activ cu numeroase întrebări. Cele două specialiste au răspuns curiozității publicului, după ce au lansat spre dezbatere o serie de subiecte menite, într-un final, să-i facă pe cei prezenți să se cunoască mai bine, să sondeze în adâncurile naturii umane. Astfel, s-a vorbit despre conștient, preconștient și inconștient, despre inconștientul colectiv și despre arhetipuri, ca discuția să ajungă într-un alt punct incitant: inconștientul cosmic și simbolurile cu care interacționăm zi de zi, cele mai comune, mai răspândite și mai accesibile fiind semnele astrologice. Indiferent de zodie - deși în clubul Doors și-au dovedit majoritatea zodiile de aer - cei din sală au manifestat un viu interes pentru ceea ce aflau, poate, pentru prima oară, despre natura umană, inconștientul cosmic, despre conștientizarea unor atitudini și comportamente care ne diferențiază sau care ne sunt comune ca popor, precum fatalismul mioritic specific nouă, românilor. De fapt, toate subiectele aduse în atenție de Anca Mizumschi și Alexandra Coman au condus, după inițierea și familiarizarea publicului cu câteva din noțiunile de bază din psihologie și astrologie, către tema principală a conferinței, și anume ce putem face pentru a schimba această atitudine fatalistă.
Dintre subiectele dezbătute pe parcursul atelierului amintim câteva dintre cele mai interesante informații oferite de cele două specialiste. Dacă Anca Mizumschi le-a făcut celor prezenți o introducere în sistemul psihic uman, Alexandra Coman le-a vorbit despre inconștientul cosmic. „Cu siguranță că există un inconștient cosmic. Cred că toți cei din această sală știu ce înseamnă să te trezești dimineața sau să petreci foarte multe ore în fața calculatorului și să îți promiți ca, la ora 22.00, să fii în pat, ca să ai o viață sănătoasă și un ritm de viață alert. Dar vedem că se face ora 23.00, 24.00, 01.00 și nu suntem OK, ne trezim dimineața, nu mai avem chef de viață, nu mai suntem în ordine... Universul transmite energii și atâta vreme cât există zi și noapte, ritmul acesta ar trebui respectat, ceea ce înseamnă să suntem, într-adevăr, influențați de univers, de vibrația sa. Ține de astrologia cabalistică”, a explicat Alexandra Coman.
Ce ore de somn ne recomandă astrele Aceasta a vorbit celor prezenți despre importanța somnului la orele potrivite. „Între 10.00 și 24.00, este momentul în care ne putem odihni, în care planetele sunt într-o formă de așteptare, se încarcă cu energie și apoi reîncepe viața. Între 24.00 - 02.00, ne conectăm la informația astrală, astfel încât toate activitățile de peste zi se structurează, se așează în sertărașele minții și mintea începe să formuleze răspunsuri la probleme cu care ne confruntăm. Dacă noi sărim peste aceste ore, avem nenorocul să ne confruntăm cu stereotipul zilnic „Nu știu ce vreau, nu știu ce să fac, mă aflu într-o problemă, dar nu știu cum să o soluționez” și asta pentru că nu am lăsat rotițele să se conecteze la materia centrală, universul. Între 02.00 - 04.00, din punct de vedere astrologic, organismul începe, încetul cu încetul, să se pregătească de următoarea zi și se trezesc vibrațiile plămânilor, urmate de vibrația ficatului. Între 04.00-06.00 dimineața, deja începem să dăm semne de luciditate, se spune că ora cea mai potrivită pentru trezire e 05.00. Urmează orele 06.00-08.00... Și un mare secret! Când ne trezim, recomandarea e să nu deschidem ochii imediat, să nu sărim din pat, ci să ne adaptăm la vibrația încăperii, a mediului în care ne aflăm și să ne programăm mental lucrurile cele mai importante din ziua respectivă, maximum trei direcții, trei obiective de atins”, a spus astrologul Alexandra Coman.
„Tu ce zodie ești?” Scriitoarea și psihoterapeutul Anca Mizumschi a declarat pentru www.101stiri.ro: „Eu sunt mulțumită cum a ieșit această primă conferință. Este pentru prima oară când experimentez acest tip de evenimente, care este o combinație între o conferință și un atelier de comunicare. Ideea din care s-au născut conferințele despre identitate a fost să facem ceva astfel încât să conștientizăm niște atitudini, niște comportamente care sunt la nivelul tuturor și în același timp, să încercăm să găsim niște semnale de schimbare, să vedem cum putem induce ideea că toți putem face lucruri și toți putem schimba câte ceva acolo unde suntem. Din punctul acesta de vedere, mi s-a părut că sala a reacționat pozitiv, a existat interacțiune, au existat discuții atât în timpul atelierului, cât și după și lucrul acesta m-a bucurat foarte mult”.
„Există un liber arbitru și există alegeri” Specialista a adăugat: „Legătura dintre psihologie și astrologie este foarte strânsă și nu aparține acestei conferințe, este o legătură despre care psihologii au discutat întotdeauna. Ea pornește de la faptul că noi suntem dotați cu ceea ce se cheamă gândire simbolică, gândim în simboluri, iar simbolurile astrologice sunt cele mai comune și mai banale simboluri pe care le întâlnim în viața noastră de zi cu zi. „Tu ce zodie ești?” este o întrebare aproape la fel de banală ca întrebările „Cum te cheamă?” sau „Câți ani ai?”. Ceea ce am vrut eu să fac în această conferință, dincolo de această legătură care este una clasică, a fost să atrag atenția că avem o tendință spre fatalism, credem în toate lucrurile care duc spre un anumit tip de fatalism și lucrul acesta n-ar trebui să se întâmple, pentru că toți avem puterea de a schimba ceva, există un liber arbitru și există alegeri”.
Referitor la ideea acestor conferințe, Anca Mizumschi a mai spus: „Ideea a plecat de la munca de psihoterapeut pe care o fac zi de zi, la mine în cabinet. Am observat că marea parte a celor care apelează la mine, dincolo de experiența traumatică ce te face să apelezi la un psihoterapeut, auprobleme de confuzie legate de persoana lor, de familia lor, de starea în care sunt. Mi-am dat seama că există un numitor comun și probabil că noi toți, în această post-tranziție de 25 de ani, tranziție care nu se mai termină, avem un grad de confuzie și mi-am dorit să organizez aceste dezbateri publice care, poate că vor ridica niște semne de întrebare și vor clarifica mai multe lucruri la nivel de individualitate a unei persoane, a unui grup sau apropo de individualitatea noastră națională”.
Prezentatoarea evenimentului, direct implicată în organizare, poeta Amelia Stănescu, a vorbit despre debutul seriei de conferințe inițiate de Anca Mizumschi. „Astăzi (n.r. sâmbătă, 13 iunie) debutează seria celor 12 conferințe despre identitate, „Tu știi cine ești?”, coordonate și susținute de Anca Mizumschi și invitații săi. La fiecare dintre acestea, Anca Mizumschi și-a ales cu grijă și cu pricepere câte un invitat de marcă, de data aceasta, pe astrolog dr. Alexandra Coman. Pe Anca Mizumschi, publicul din Constanța a avut prilejul să o cunoască în special în calitate de scriitor. Am descoperit faptul că Anca Mizumschi conferă valență tămăduitoare cuvintelor. Acest har al ei de a vindeca sufletul, apoi trupul, prin intermediul cuvântului scris sau al psihoterapiei este, în bună măsură, moștenit din familie: tatăl Ancăi Mizumschi este reputat medic, directorul Spitalului Municipal din Constanța, mama - medic, de asemenea, bunicii tot așa, trei generații de medici. Licențiată în Medicină și Psihologie, cu un master în Marketing la Londra, Anca Mizumschi este, în prezent, medic psihoterapeut, membră a Colegiului Psihologilor din România și a Uniunii Scriitorilor din România. A publicat opt volume, a fost recompensată cu numeroase premii internaționale”, este descrierea făcută de Amelia Stănescu inițiatoarei ineditului proiect.
În cursul acestui an, Anca Mizumschi își va lansa cartea „Femei de unică folosinţă”, concepută ca un manifest împotriva violenţei.
Lect. univ. dr. Alexandra Coman este membră a ISAR - Societatea Internaţională pentru Studii Astrologice, a Asociaţiei Astrologilor din Marea Britanie și a Lojei Astrologilor din Londra. Are la activ studii de astrologie și în România, fiind absolventă a Şcolii de Astrologie sub patronajul Editurii Fidelia. De asemenea, are studii de astrologie în străinătate, la Centre For Psychological Astrology - Londra, Marea Britanie și Avalon School of Astrology - Florida Department of Education, SUA.
În prezent, Alexandra Coman este realizator şi moderator al emisiunii Ceasul Astrologic - 6TV.
„România - între demnitate şi abuz" „Tu ştii cine eşti? - 12 conferinţe despre identitate" este titlul unei serii de conferinţe lunare care fac parte dintr-o campanie mai largă iniţiată de Anca Mizumschi, campanie denumită „România - între demnitate şi abuz". Campania are ca scop organizarea de conferinţe, ateliere creative, tabere şi campanii media pentru conştientizarea ideii de demnitate naţională.
„Unde sunt bărbații români” Următoarea conferință a Ancăi Mizumschi îl va avea ca invitat pe Liviu Mihaiu, care a publicat o serie întreagă de articole legate de modul în care arăta societatea românească interbelică, precum și relațiile sociale, relațiile dintre bărbați și femei și ce ar trebui noi să recuperăm din acest punct de vedere. Potrivit Ancăi Mizumschi, conferința se va numi „Unde sunt bărbații români?”, „nu unde sunt ei fizic, ci unde sunt ei ca noțiune de cavalerism, politețe, asumare și responsabilitate”. Locul și ziua în care se va desfășura cea de-a doua conferință din seria „Tu ştii cine eşti?” vor fi anunțate în perioada următoare.