Marti, 26 Noiembrie 2024
Constanţa, 4-12° C Cer în general noros | alte locaţii
Curs valutar
€ 4.9640 $ 4.6302
Căutam colaboratori

Căutam colaboratori!

Și tu poți fi reporter pe 101știri.ro. Trimite-ne ce ai auzit sau văzut interesant, foto, text sau video ori scrie un articol, două, zece și poți să fii reporter pentru o zi. Sau de ce nu... chiar mai mult! Aviz studenților la Jurnalism și tuturor celor care au ceva de spus. Contactați-ne pe office@101stiri.ro

Demers expozițional inedit al Centrului Cultural “Teodor T. Burada” (III)

DESPRE “CONSTANȚA PITOREASCĂ” A LUI IOAN ADAM, MONOGRAFIE CĂUTATĂ DE ANTICARII ONLINE ȘI READUSĂ ÎN CIRCUITUL PUBLIC

Articol publicat Vineri, 14 Octombrie 2022

de Grațiela GHEORGHE CARAGICU (gratiela.caragicu@101stiri.ro)

în Hot news, Actualitate, Culturale, Inedit magazin

Unul dintre evenimentele culturale importante ale toamnei 2022 la malul mării este, fără îndoială, expoziția itinerantă de cărți anastatice ce se înscrie într-un proiect inedit al Consiliului Județean Constanța (CJC), pus în practică de Centrul Cultural Județean “Teodor T. Burada”: „Book Impact - Cartea Dobrogeană”. 29 de volume rare, de o mare valoare documentară pentru zona Dobrogei, multe dintre ele pierdute prin biblioteci publice sau private, au reapărut în circuitul public sub forma edițiilor anastatice, grație acestui demers de amploare, materializat cu brio de oameni iubitori de cultură, istorie, legende și tradiții dobrogene.

Vernisată, recent, la Biblioteca Județeană “Ioan N. Roman” Constanța, dar și la Tulcea, expoziția de cărți anastatice pune în lumină una dintre monografiile de referință ale Constanței, realizată de un important scriitor, publicist și magistrat, fost secretar al Primăriei Constanța, un “dobrogean” prin adopție care, astăzi, dă și numele unei frumoase străzi din municipiu: Ioan Adam. Căutată ca pâinea caldă de anticariatele online, la prețuri începând de la 150 lei volumul, Constanța pitorească, cu împrejurimile ei. Călăuză descriptivă cu ilustrații, Editura Minerva, București, 1908, a reapărut (în ediție anastatică) în anul 2016, la Editura NEXT Book, parte a unui proiect finanțat de CJC și realizat de Centrul Cultural Județean “Teodor T. Burada”, ca un omagiu adus Dobrogei și dobrogenilor.

Ghid prețios și de o valoare excepțională pentru cunoașterea ținutului pontic, lucrarea semnată de Ioan Adam cuprinde o serie de texte însoțite de ilustrații, având trei mari capitole: „Din trecutul Constanței - Tomis”, „Constanța din zilele noastre” și „Împrejurimile Constanței”. Cartea se deschide cu “O Vorbă înainte” a scriitorului care sintetizează, în fapt, esența acestei monografii utile și captivante, cu pasaje descriptive pitorești și imagini sugestive ale epocii.

Ioan Adam spunea: „Dobrogea este copilul  cel  regăsit  al  ţărei  româneşti.  Coprinsurile  ei  ne  sunt  evocătoare prin trecut  şi  scumpe  prin jertfa  din  zilele noastre. În  privinţa  Constanţei,  i  se  poate  vedea  uşor însemnătatea:  E  primul  nostru  port  maritim, oraş  industrial  şi  staţiune  balneară - climaterică  marină.
Toate aceste manifestațiuni de viață, sunt prinse în cadrul măreţ al ruinilor, rămase pe urma  stăpânirei  strămoşilor  noştri”.

BABILON DE NAȚII ȘI DE LIMBI

Asociat cu semănătorismul, autorul “Constanței pitorești” reușește să transmită, la distanță de mai bine de un secol de la scrierile sale, freamătul vieții din orașul de lângă mare, cu multitudinea sa de obiceiuri, etnii, îndeletniciri, un adevărat babilon de nații și de limbi.

  • Iată ce remarca Ioan Adam, cu prilejul alergărilor de cai la hipodromul de la Anadalchioi: „Priveliștea celor veniți acolo e pitorească, formată de mulțimea fesurilor roșii, a turbanelor ori a hainelor largi și colorate, care se împestrițează cu costumele euripenești și cu portul țăranilor români, din împrejurimi. Ai în față două lumi: una închisă, mărginită în prejudecăți, cea orientală; alta largă, liberă poate mai mult decât s’ar cuveni, cea occidentală; amândouă se întâlnesc, se ating, dar nu se contopesc. Murmurul mulțimei care se mărește mereu devine tot mai puternic, E un freamăt neînțeles, un babilon de nații și de limbi. Aici îți sună în ureche, laolaltă, graiul tătarului și a grecului, a bulgarului și a evreului, a armeanului și a românului. Apoi, nu tocmai rar, auzi vorbindu-se nemțește, italienește și englezește... ”.

  • Premiată, la vremea respectivă, de Academia Română, această monografie a Constanței încântă cititorul nu doar prin descrierile pline de culoare, ce poartă patina unei epoci, cât și măiestria literară a autorului, un fin observator și comentator al realităților vremurilor sale în orașul de la malul mării. Constanței, oraș unde “vine lumea de hatârul mărei”, nu-i lipsește însă nici originalitatea, după cum observa Ioan Adam. “Mai întâi te lovește lupta în toate, dintre trecut și prezent”, remarca autorul la începutul capitolului “Constanța în zilele noastre”, continuând cu ample și savuroase descrieri ale vieții de la țărm de mare, într-un amalgam de oriental și occidental, cu străzi înguste și întortocheate, vechi case turcești lângă resturi de coloane antice. “Printre toate aceste ruini și case orientale se ridică trufaș și tânăr orașul cel renăscut, cu clădiri mari și sprintene, cu lumină multă și năzuință nouă”, mai spune Ioan Adam în a sa carte.  Fie și numai pentru aceste pasaje descriptive savuroase ce oglindesc Constanța anului 1908 merită să citiți lucrarea lui Ioan Adam, în ale cărei pagini vă veți delecta nu doar cu talentul literar al autorului, ci și cu ilustrații de epocă ce surprind marea, portul, Constanța, geamiile, Catedrala, în diverse ipostaze și anotimpuri.

Tot pentru o lectură captivantă vă mai recomandăm alte câteva lucrări de valoare incluse în expoziția de cărți anastatice “Book Impact - Cartea Dobrogeană”:

  • “Dobrogea românească”, lucrare îngrijită de ELSA și G. DIMITRIU-SEREA, apărută la Editura Acțiunea Românească, 1938, iar în ediție anastică în 2017, la Editura NEXT Book;

  • “Dobrogea. O țară din povești“, de I. Simionescu, Editura Cartea Românească, apărută în ediție anastatică în anul 2015, la Editura NEXT Book;

  • “Album arheologic”, de Ioan Micu, Editura “Lucrătorii asociați”, 1948, apărut în ediție anastatică în anul 2017, la Editura NEXT Book;

  • “Dobrogea”, de Dr. C. Brătescu, Editura Cartea Românească, apărută în ediție anastatică în anul 2017, la Editura NEXT Book;

  • Ghidul ilustrat “Constanța și Tekirghiolul”, 1924, Institutul Grafic “Albania” Constanța, apărut în ediție anastatică în anul 2016, la Editura NEXT Book. (va urma)