Miercuri, 27 Noiembrie 2024
Constanţa, 4-12° C Cer în general noros | alte locaţii
Curs valutar
€ 4.9640 $ 4.6302
Căutam colaboratori

Căutam colaboratori!

Și tu poți fi reporter pe 101știri.ro. Trimite-ne ce ai auzit sau văzut interesant, foto, text sau video ori scrie un articol, două, zece și poți să fii reporter pentru o zi. Sau de ce nu... chiar mai mult! Aviz studenților la Jurnalism și tuturor celor care au ceva de spus. Contactați-ne pe office@101stiri.ro

În clubul Doors din Constanța

Despre cavalerismul interbelic, cu jurnalistul Liviu Mihaiu și scriitoarea Anca Mizumschi

A doua conferință despre identitate

Articol publicat Marti, 07 Iulie 2015

de Grațiela GHEORGHE CARAGICU (gratiela.caragicu@101stiri.ro)

în Hot news, Culturale

Sursa foto: Facebook Anca Mizumschi, scriitoare și psihoterapeut, inițiatoarea seriei de conferințe despre identitate

Sursa foto: Facebook  Anca Mizumschi, scriitoare și psihoterapeut, inițiatoarea seriei de conferințe despre identitate
Sursa foto: Facebook  Anca Mizumschi, scriitoare și psihoterapeut, inițiatoarea seriei de conferințe despre identitate

Sursa foto: Facebook Anca Mizumschi, scriitoare și psihoterapeut, inițiatoarea seriei de conferințe despre identitate

Cunoscutul jurnalist Liviu Mihaiu este invitatul scriitoarei Anca Mizumschi, într-o nouă conferință despre identitate intitulată „Unde sunt bărbații români” și organizată în clubul constănțean Doors, vineri, 10 iulie, de la ora 19.00. Publicul estival de la malul mării este așteptat la un dialog care se anunță a fi de-a dreptul incendiar prin tematica abordată și care îi va invita la opinii pe toți cei prezenți. Organizatoarea și moderatoarea evenimentului va fi poeta Amelia Stănescu. Prețul biletelor de intrare este de 25 de lei.

Sub... lupă: modelele masculine şi feminine, violența domestică, valorile morale Dar iată ce spun organizatorii acestui eveniment, într-un comunicat de presă: „Asistăm la o dinamică a societăţii care hiper-responsabilizează femeia şi duce la inversarea unei ponderi a responsabilităţii în familie? Din ce mai este constituit la ora actuală conceptul de „sex tare"? Mai există cavalerismul ca valoare morală, mai există raţiunea ca o femeie să fie protejată de un bărbat şi în ce fel se manifestă acest tip de protecţie?
Alături de Liviu Mihaiu, care şi-a făcut deseori vocea auzită ca apărător al valorilor tradiţionale ale societăţii româneşti, ne propunem să analizăm cât a mai rămas din cavalerismul interbelic în agresivitatea mitocanului cu jeep, de ce atâta violenţă domestică, cum arată feminismul în contextul anului 2015 şi ce se întâmplă cu familia modernă. Vom încerca să analizăm modelele masculine şi feminine într-o societate condusă de autoritatea de tip masculin, care este modelul balcanico-latin al bărbatului român şi care sunt la ora actuală graniţele dintre autoritate şi responsabilitate”.

Întâlnire interactivă din seria „Tu ştii cine eşti?” Întâlnirea interactivă cu publicul, de vineri, 10 iulie, de la ora 19.00, din clubul Doors, este cea de-a doua din seria „Tu ştii cine eşti? - 12 conferinţe despre identitate". Este vorba despre o serie de conferinţe lunare care fac parte dintr-o campanie mai largă iniţiată de Anca Mizumschi, scriitoare și psihoterapeut. Campania se numește „România - între demnitate şi abuz" și are ca scop organizarea de conferinţe, ateliere creative, tabere şi campanii media pentru conştientizarea ideii de demnitate naţională.

Liviu Mihaiu și drumul său de la Constanța la București Ca și scriitoarea Anca Mizumschi, jurnalistul Liviu Mihaiu s-a născut la Constanța, în anul 1963. Acesta este absolvent al Liceului „Mircea cel Bătrân”, precum și al Institutului Politehnic Bucureşti, unde a studiat electrotehnica.

Liviu Mihaiu este membru fondator al săptămânalului de moravuri grele „Caţavencu", acţionar al „Grupului de Presă Caţavencu”, redactor-şef adjunct „Academia Caţavencu" şi publisher Tabu, din 2004. Mai mult, acesta ocupă funcţia de director editorial al postului Radio Guerrilla.

Jurnalistul este preşedintele organizaţiei guvernamentale „Salvaţi Dunărea şi Delta-A.C", „Secolul XXI va fi ecologist sau nu va fi deloc!", realizator al emisiunii TVR1, „Între Bine şi Rău" şi „Asta la Revista Mesei, Nene" pentru Radio Guerrilla.
Liviu Mihaiu se poate mândri, totodată, cu premiul „Ion Raţiu" pentru cel mai bun editorial - 1992 şi premiul Galei Societăţii Civile în 2005 şi 2006. Este iniţiatorul „Lanţului uman în jurul Parlamentului pentru deconspirarea Securităţii" 2003, iniţiatorul protestelor naţionale şi internaţionale în cazul Bâstroe-Delta Dunării şi participant la delegaţia guvernamentală română, condusă de ministrul Mihai Răzvan Ungureanu - Kiev, 2005.

Anca Mizumschi, scriitoare și psihoterapeut Anca Mizumschi are dublă licenţă în Medicină şi Psihologie, o diplomă în HR Management şi un Master în Marketing de la Universitatea Kingston, Londra. Ca psihoterapeut, s-a format în Psihodrama Clasică Moreno şi susţine seminarii de terapie prin scris şi dezvoltare a creativităţii. Este membră a Colegiului Psihologilor din România şi a Uniunii Scriitorilor din România, având până în prezent opt volume publicate. Anca Mizumschi deţine mai multe premii naţionale şi traduceri în limbile suedeză, engleză, spaniolă, italiană, franceză, albaneză şi cehă.

În prezent, lucrează ca psihoterapeut şi este implicată în mai multe proiecte de luptă împotriva abuzului, „ARTELIER - atelierele de scris terapeutic şi story telling” fiind cel mai important dintre ele.

În cursul acestui an, Anca Mizumschi își va lansa cartea „Femei de unică folosinţă”, concepută ca un manifest împotriva violenţei.

Ariile principale de interes academic ale Ancăi Mizumschi sunt: gândirea creativă şi creativitatea, studiul emoţiilor în psihologia socială şi terapia prin scris.