Pentru că ne aflăm deja în luna care celebrează feminitatea și, în același timp, în contextul unui an de pandemie, cu provocări care au adus mari schimbări în viețile tuturor, am dorit să aflăm direct de la psiholog care sunt problemele pentru care românii au apelat cel mai des la terapeut, cât și sfaturi despre cum să câștigăm lupta cu… dușmanul invizibil, despre cum să ne păstrăm sănătatea mentală, gestionând corespunzător fricile, anxietățile, izolarea socială, problemele familiale sau pierderea jobului.
Dar cum au reușit doamnele și domnișoarele - și nu doar ele - să controleze situația de criză, păstrându-și feminitatea și prețuindu-se pe ele însele? Ne spune, într-un amplu interviu acordat www.101stiri.ro, psiholog clinician și trainer pentru femei, Diana Pîrje, care este, totodată, autoarea unui manual practic pentru dezvoltare personală și evoluție feminină. Intitulată “Aripi de feminitate”, cartea dezvăluie secretele feminității în iubire, abundență și fericire, reunind afirmații și mesaje pozitive. “Cel mai frumos cadou pe care mi-l pot face este să mă iubesc necondiționat”, spune Diana Pîrje. Aceasta își împarte timpul între ședințele de psihoterapie online, cabinetul din București și Constanța, unde, nu demult, organiza workshop-uri interesante.
Iată câteva dintre afirmațiile psihologului Diane Pîrje făcute în cadrul interviului acordat www.101stiri.ro:
-
“Pandemia doar a amplificat anumite probleme deja existente în căsnicii și nicidecum nu le-a creat din senin.”
-
“Este foarte important că femeia să nu își reprime feminitatea și sexualitatea, dizolvându-se în carieră. Acest lucru nu o va face mai fericită.”
-
“Aspectul fizic este într-o foarte strânsă legătură cu stima de sine. Femeile care se îngrijesc de aspectul fizic denotă stimă și respect de sine.”
Reporter (R.): Cine sunt cei care v-au trecut cel mai des pragul cabinetului de psiholog, în ultima vreme: femeile sau bărbații?
Diana Pîrje (D.P.): Având în vedere că munca mea se adresează în special femeilor, ele sunt cele care m-au contactat pentru ședințe individuale. Mă bucură enorm deschiderea pe care o văd și faptul că acestea conștientizează că este timpul de o schimbare în viața lor. Întotdeauna conștientizarea aduce 50% din rezolvarea problemei.
R.: Care sunt problemele - reale sau imaginare - pentru care ați fost căutată în ultimele luni?
D.P.: Problemele care mi-au fost ridicate la fileu de către clienți au fost legate de încrederea în sine, anxietatea datorată Covid-ului și schimbarea stilului de viață, pierderea jobului, probleme în relațiile de cuplu, nevoia de a găsi o altă direcție în viață. Aș spune că sunt niște probleme reale, având în vedere contextul în care ne aflăm de mai bine de un an de zile. Însă, pentru orice problemă există o rezolvare si nu trebuie să ne plafonăm, ci să fim orientate către soluții.
R.: Cum credeți că au gestionat reprezentantele sexului frumos din Constanța - și nu numai - că tot ne aflăm în luna femeii, întreaga situație legată de pandemia de Covid-19, cu multitudinea de probleme pe care le-a generat: pierderea jobului, situația financiară instabilă, carantina și timpul petrecut uneori exclusiv în familie care au degenerat, în numeroase cazuri, în violență domestică și divorțuri?
D.P. Problemele pe care le-ați menționat mai sus sunt, din păcate, unele reale și destul de des întâlnite. Sunt de părere că această pandemie doar a amplificat anumite probleme deja existente în căsnicii și nicidecum nu le-a creat din senin. Mai exact, a fost picătura care a umplut paharul. Știu și cazuri în care cuplurile și-au descoperit foarte multe hobby-uri și au combătut astfel rutina datorită izolării sociale. De aceea, e important să fim sinceri cu noi în orice moment și să nu fugim de probleme, deoarece, oricât le-am ascunde, se vor amplifica, pe principiul bulgărelui de zăpadă. M-aș bucura din suflet să știu că femeile care simt că nu mai pot controla o situație să apeleze la sfatul specialistului. Acest lucru te ajută să conștientizezi ce nu merge în viața ta și unde ai de lucrat. Adesea, când simțim că lucrurile ne scapă de sub control, este din cauză că s-au adunat atât de multe probleme, încât nu mai știm cum să le gestionăm. Nu mai avem energia și puterea necesară pentru a ne ocupa de fiecare în parte, ajungând astfel să ne simțim depășiți. De aceea, recomand apelarea la un psiholog sau terapeut, care să te ajute să preiei controlul vieții tale și să transformi problemele (obstacolele) în cărămizi cu care să îți construiești propriul palat J Femeia întotdeauna se șlefuiește din încercări.
R.: Ce le-ați sfătuit pe doamnele și domnișoarele care au apelat la dvs. în ultima perioadă?
D.P.: Le-am sfătuit să fie conștiente în permanență de ele însele, de alegerile pe care le fac, să se iubească necondiționat (acesta este unul dintre cele mai mari secrete ale fericirii și al succesului), să își descopere calitățile unice prin care să își reconstruiască încrederea în sine, dar și prin care să își dezvolte propria unicitate, să se respecte în orice moment al vieții (de aici vine și respectul din partea bărbatului), să se prețuiască pe ele însele și să devină o prioritate pentru ele. Atunci când tu însemni mult pentru ține, vei însemna mult și pentru ceilalți. Acest lucru nu înseamnă egoism, ci în acest fel îți descoperi puterea interioară, resursele interioare și în acest fel îi vei putea ajuta și pe ceilalți, vei deveni o inspirație pentru toți cei din jur: familie, prieteni, iubit/soț, copii, etc. Oamenii au nevoie de modele de inspirație, așadar, focusează-te pe ține și devino o inspirație! J Vei fi, cu siguranță, mândră de ține!
R.: A reușit femeia zilelor noastre să își păstreze ceea ce a câștigat în cele peste trei decenii de la căderea comunismului: independența, feminitatea, abilitatea de a lupta pentru o carieră bine remunerată?
D.P.: Raportându-ne la societatea zilelor noastre, eu zic că a reușit. Poziția femeii în societate s-a schimbat enorm. Ea ocupă același statut ca și bărbatul, ocupă posturi înalte, ea poate fi director, antreprenor, poate manageria cu succes afaceri, poate găsi strategii și soluții la probleme, etc. În trecut, toate acestea erau atributele bărbatului, însă iată că și femeia a demonstrat că poate.
Ceea ce însă îi pune foarte mult în pericol feminitatea este tocmai responsabilitatea enormă pe care ea și-o asumă pentru a îndeplini toate aceste sarcini. Stresul, acțiunea, îndeplinirea deadline-urilor reprezintă energia masculină. Femeia automat intră în această energie masculină pentru a putea face față acestor probleme. Însă, de multe ori, se simte depășită și se epuizează în tot acest stil de viață. Este foarte important să știm să menținem un echilibru între ceea ce trebuie și ceea ce ne place. Nu trebuie să demonstrăm nimic nimănui, important este să fim fericite și să dobândim acel echilibru care care ne aduce atât succes, dar și fericire. Anume să îmbinăm abilitățile noastre, hobby-urile noastre cu acțiunea și să le transformăm într-o muncă plăcută, care să ne umple de satisfacție.
R.: Pe de altă parte, multe femei se plâng de lipsa echilibrului între carieră și viața de familie, mai ales că mariajul, aducerea pe lume a unui copil sunt amânate periculos de mult, spre vârsta de 40 de ani, în favoarea vieții profesionale.
D.P.: Da, este foarte important ca femeia să își seteze prioritățile. Nu este niciodată prea târziu pentru ceea ce nu ai făcut, atunci când îți dorești cu adevărat un lucru. Fiecare are procesul său de evoluție și lecțiile sale de viață. Nu trebuie să ne comparăm cu nimeni. Știu femei care au avut un copil și o familie până în 25 de ani, urmând ca mai târziu să se axeze pe partea profesională, dar știu și femei care întâi s-au dezvoltat pe plan profesional, urmând ca mai apoi să-și întemeieze o familie. Nu există o regulă aici…
Însă este foarte important că femeia să nu își reprime feminitatea și sexualitatea, dizolvându-se în carieră. Acest lucru nu o va face mai fericită. Este important ca ea să înțeleagă faptul că feminitatea este tot timpul prezentă în interiorul său, trebuie doar să o trezească și să își dea voie să se deschidă. Femeile adesea trăiesc închise…dar dacă nu te deschizi, cum să faci loc să intre în viața ta tot ceea ce îți doreșți? Doar prin deschiderea sufletului vei atrage un partener potrivit cu care să îți întemeiezi o familie și să fii fericită. Niciodată nu e prea târziu…trebuie doar să fii sinceră cu ține și cu dorințele tale. Tot ceea ce femeia își poate imagina, are puterea de a și crea. Dă-ți voie să te vizualizezi în detalii și să pășești curajoasă spre această versiune a ta. Totul este posibil atunci când vrei.
R.: Cât de importantă mai este exploatarea aspectului fizic, mediatizarea succesului prin înfățișarea fizică?
D.P.: Aspectul fizic este într-o foarte strânsă legătură cu stima de sine. Femeile care se îngrijesc de aspectul fizic denotă stimă și respect de sine. Este demonstrat științific că oamenii care au o imagine prezentabilă au mai mult succes în a fi admiși la interviuri pentru a ocupa diferite posturi. Înfățișarea joacă un rol foarte important și în relațiile de cuplu. Se spune că bărbatul este atras de fizicul femeii, iubind peste 50% cu ochii. Însă, adesea, femeile devin superficiale, pierzându-se în acest miraj al frumuseții estetice, uitând cu desăvârșire de frumusețea interioară. Și aici este important să existe un echilibru. Frumusețea fizică adevărată vine din fericirea interioară adevărată. Atunci când femeia este fericită, ochii ei strălucesc, zâmbetul său este sincer și dulce, trăsăturile ei se armonizează… consider că acest lucru este vital. Atunci când ai grijă în egală măsură atât de frumusețea interioară, construindu-ți o viață fericită, însă fără a neglija latura estetică, vei reuși să menții un echilibru armonios, prin care să trezești sufletul la viață, după cum spune Dante Alighieri.
R.: Revenind la situația din anul pandemic, din perspectiva dvs., ca psiholog, aveți o recomandare despre cum ar trebui să procedăm pentru a ieși învingători din lupta cu… dușmanul invizibil, despre cum să ne depășim anxietățile, dar și stresul, izolarea, plictiseala, posibila pierdere a locului de muncă, lupta cu kilogramele în plus, neînțelegerile din familie? Și mai ales, ce le urați constănțencelor - și nu doar lor - în luna martie, luna cadourilor, a feminității și a frumuseții?
D.P.: Ca și sugestii și recomandări prețioase, ar fi următoarele: în primul rând, aceea de a ne focusa cât mai mult pe noi, pe ceea ce ne face plăcere, să ne demonstrăm în fiecare clipă că ne iubim și că ne prețuim, prin a ne pune pe primul loc în viață noastră. La fel de important este să ne dezvoltăm cât mai multe hobby-uri (acestea țîn departe anxietatea și ne pot da o nouă direcție legată de viață noastră), dar și să încercăm lucruri noi (sau să găsim modalități noi și inventive prin care să facem lucrurile obișnuite), reușind să combatem rutină mai ușor. Este esențial să facem sport, măcar acasă (minim 15 minute), căci în acest fel, creierul se oxigenează și eliberează endorfine, simțindu-ne mai energici și fericiți. Și nu în ultimul rând, ne-ar ajuta foarte mult să devenim mai empatici… să ne înțelegem, în primul rând pe noi, nevoile noastre, dar și nevoile partenerului, astfel încât comunicarea să devină armonioasă și plăcută, fără reproșuri și certuri inutile. Când tu devii femeia asumată, totul se schimbă în realitatea ta!
Le urez tuturor femeilor să se iubească pe deplin, să descopere în ele acele daruri și calități unice, să își manifeste personalitatea și autenticitatea, fiindcă fiecare dintre noi este un diamant ce merită să strălucească în propria viață!