Gigi și Mihaela Dumbravă sunt o familie de constănțeni, economiști de profesie, oameni destoinici și cu renume în zona Dobrogei, unde au și dezvoltat câteva idei originale de afaceri, cum este, printre altele, și pepiniera pomicolă “Dumbrava”. Dealtfel, în timp ce “dădeau lovitura” pe piața locală cu plantația de trandafiri de Tunisia, aclimatizați în comuna constănțeană Cobadin și din care se produce o dulceață parfumată și aromată cum nu prea ai unde să mai găsești prin alte zone ale țării (vezi aici dulceata de trandafiri de la Cobadin), cei doi antreprenori au pus bazele unei pepiniere de pomi fructiferi. Au fost 10 ani de muncă intensă, de încercări și studiu continuu mai ales pe cont propriu - deoarece nu aveau pregătire și nici cunoștințe prea vaste în domeniu, doar pasiunea pentru horticultură. În prezent, dacă întrebi... google-ul despre pepiniera “Dumbrava”, motoarele de căutare te “aruncă” direct pe site-ul oficial fructifer.ro, locul de unde clienții fideli, câștigați de-a lungul timpului, cât și cei mai noi dintre beneficiari pot consulta speciile și soiurile de pomi fructiferi, pot afla sfaturi utile, pot comanda sau intra în legătură cu reprezentanții pepinierei de la Cobadin.
A devenit ideea familiei Dumbravă o afacere profitabilă în zona Dobrogei - și nu numai? Cu siguranță, da! Beneficiarii se declară extrem de mulțumiți de calitatea și varietatea de specii și soiuri din pepinieră (cais, cireș, gutui, măr, migdal, nectarin, nuc, păr, piersic, prun, vișin), iar comenzile vin de pretutindeni din țară și chiar de peste hotare. Pomii fructiferi de la Cobadin au ajuns, spre exemplu, și în Olanda, unde s-a înființat, de aprox. 2 ani, un lot demonstrativ, iar peste alți doi ani, se va vedea clar cum s-a făcut aclimatizarea.
Pepiniera „Dumbravă” este deja foarte cunoscută, are recomandări și clienți vechi, care culeg roadele din livezile înființate cu pomi cumpărați de acolo și care, văzând rezultatele, revin și recomandă mai departe.
DAR CUM A AJUNS IDEEA ÎNFIINȚĂRII UNEI PEPINIERE POMICOLE O INVESTIȚIE PROFITABILĂ? Ce ar trebui să știe cineva care își dorește să investească, de exemplu, în deschiderea unei pepiniere și care sunt ingredientele... secrete ale succesului?
Gigi Dumbravă ne spune că, pe lângă pasiunea pentru acest domeniu, probabil că o investiție corectă pentru înființarea unei pepiniere ar fi undeva în jurul sumei de jumătate de milion de euro. Mai mult, de luat în seamă este și un fenomen neplăcut cu care se confruntă un business de acest gen: lipsa personalului specializat, cu o pregătire temeinică în domeniu versus apariția pe piața muncii a absolvenților așa-numiți “purtători de diplome”, fără cunoștințe solide în domeniul pomiculturii, horticulturii, fără aptitudini, fără pasiune pentru ceea ce au încercat să studieze la facultățile de profil...
NEAJUNSUL OFERTEI FURNIZORILOR LOCALI: „AM AVUT SURPRIZA CĂ PE ETICHETĂ SCRIA CAIS ȘI EL ÎMI IEȘEA PRUN SAU CEREAM CIREȘ ȘI ÎMI IEȘEA VIȘIN SAU PIERSIC”
“Totul a plecat de la... hobby”, în urmă cu aproximativ 10 ani, ne mărturisește Gigi Dumbravă, cât și dintr-un neajuns constatat de către acesta atunci când a făcut câteva încercări de a cumpăra pomi fructiferi.
- Iată ce ne dezvăluie antreprenorul dobrogean: “Înainte de a mă apuca de pepinieră, de plantația de trandafiri și de zmeură, eu nu aveam cunoștințe și nici pregătire în domeniu, nu sunt horticultor. Am urmat niște cursuri, am citit, ne-am autorizat, în sfârșit. Dacă vorbim strict de pepinieră, totul a plecat dintr-un neajuns pe care l-am simțit nu neapărat pe piață, ci și pe pielea mea. Am vrut să îmi cumpăr niște pomi fructiferi pentru locația mea de la Cobadin, numai că am apelat la furnizori din zonă și am observat că una solicitam, așteptam câțiva ani, ca să rodească pomul și alta ieșea. De exemplu, am avut caz nu că fructul era alt soi decât mi-am dorit, ci era și altă specie. Adică am avut surpriza că aveam pe etichetă cais și el îmi ieșea prun sau ceream cireș și îmi ieșea vișin sau piersic. Am constatat acest neajuns și atunci am început să caut materiale să mă documentez, să înțeleg de ce așa și atunci, mi-am dat seama că problema era la furnizor, adică acea pepinieră de unde cumpăram. Am încercat să mai achiziționez, la vremea aceea, de la hypermarket, dar la fel, pomii nu s-au prins. Iarăși m-am documentat și am observat că este o mare diferență între a achiziționa pomul dintr-o pepinieră certificată și care își face treaba foarte bine, profesional și alta este să cumperi dintr-un hypermarket unde pomul stă acolo cu rădăcina într-o punguliță, mai multă vreme, el începe să intre și în vegetație - nu cunoșteam termenul acesta atunci. În final, am constatat că, de fapt, era vorba de calitatea materialului pomicol și așa m-am gândit eu să îmi produc pomii singur. La un moment dat, după ce am văzut că la mine au ieșit pomii foarte buni și alți cunoscători cu state vechi în domeniu m-au întrebat cum am făcut de au ieșit pomii așa de frumoși și sănătoși și au și fructe, am început să povestesc, am mai învățat și eu de la ei, pe parcurs, apoi m-am gândit că, dacă tot fac lucrul acesta bun, de ce să nu fac și business?!”.
„O INVESTIȚIE DE GENUL ACESTA, SERIOASĂ, NECESITĂ MĂCAR JUMĂTATE DE MILION DE EURO, DACĂ VREI SĂ O FACI BINE, NU TE APUCI CU UN HÂRLEȚ”
Gigi Dumbravă ne mai spune, referitor la momentul de început al afacerii sale cu pomi fructiferi:
- “Inițial, am avut 2,5 ha de teren la Cobadin. Noi am început cu pepiniera acum 10 ani, prin 2010. În 2014, ne-am autorizat. Bineînțeles că nu mi-am propus atunci un obiectiv anume, să vin cu o anumită investiție. Am dezvoltat câte puțin și investițiile vin pe parcurs, noi și acum investim. Eu cred că o investiție de genul acesta, serioasă, dacă vrea cineva să o facă - și aici vorbim fără să luăm în calcul laboratorul de micropropagare in vitro - trebuie să aibă măcar jumătate de milion de euro, ca să o facă bine. Nu te apuci să faci treaba asta cu un hârleț. Gândiți-vă că numai materialul genetic costă, nu poți să îl iei de oriunde, trebuie să îl iei certificat. De exemplu, noi avem foarte mult material de la Institutul de Cercetare de la Mărăcineni, cu care ținem aproape și ei ne urmăresc nouă activitatea, noi ținem aproape de dumnealor și vin cu know-how-ul, sunt o grămadă de autorizații de plătit, inspecții de făcut, de la Oficiul Fitosanitar, de la Institutul Teritorial pentru Calitatea Semințelor și Materialului Săditor (ITCSMS) Constanța, cei care răspund de calitatea soiurilor și verifică, practic, speciile și soiurile, dezvoltarea lor, nu producem ca la colț de stradă. Pe parcurs, tot aducem material genetic nou, pe care îl cumpărăm”.
„NE LOVIM DE LIPSA PERSONALULUI CALIFICAT: TINERII... PURTĂTORI DE DIPLOME ÎN DOMENIU NU AU NICI CUNOȘTINȚE, NICI APTITUDINI, NICI PASIUNE”
În afară de varietatea de specii și soiuri, anul acesta, antreprenorul s-a ocupat de finalizarea sistemului de irigare automată. „Am eliminat, pe cât se poate, elementul... om”, ne mai dezvăluie investitorul. Iată și de ce!
O provocare pentru investitorii în acest domeniu o constituie un fapt bizar: acela că nu au pe cine să angajeze! Dacă specialiștii cu state vechi în domeniu au ieșit deja la pensie, cei din tânăra generație sunt o... catastrofă. O spune Gigi Dumbravă, revoltat de slaba pregătire a absolvenților “purtători de diplome” care, pe lângă faptul că nu au habar nici de teorie și nici de practică, nici măcar înclinație nu au pentru acest domeniu.
- “Într-adevăr, este o mare problemă în a găsi specialiști. Ne lovim de un neplăcut fenomen și cred că nu numai noi: specialiștii cu diplomă, care nu pot să susțină valoarea acelor cursuri pe care le-au urmat. Practic, nu știm de unde să mai aducem personal calificat. În general, nu sunt nici tineri specialiști, nici nu vor să se specializeze, iar cei din generația veche de specialiști reali deja au ieșit la pensie. Ce a urmat după cei care au ieșit la pensie este catastrofă. Sunt doar purtători, deținători de diplomă, nu și de cunoștințe, nu și de aptitudini. Ei nici măcar nu au înclinație, ei se duc și obțin diploma că i-a trimis tata, mama. Pe de altă parte, am cunoscut absolvenți de facultate, pomicultură, dendrologie, horticultură, recomandați ca fiind studenți de valoare, am încercat să îi angajez în pepinieră și credeți-mă, le dădeau lecții angajații mei care nu sunt atât de valoroși “cu hârtii”, dar care sunt de valoare reală, chiar fac ceea ce trebuie. Lipsa personalului specializat, bine pregătit este cea mai mare problemă”, a conchis Gigi Dumbravă.
“UN POM NU DOAR SE PLANTEAZĂ ȘI SE LASĂ ACOLO”
- “Fructele le arătăm potențialilor clienți: uitați cum vor fi fructele voastre din pomii pe care îi luați de la noi, bineînțeles, dacă respectați procedura de plantare, tot ce înseamnă după plantare, tratamente, îngrijiri. Un pom nu doar se plantează și se lasă acolo. Am avut surpriza să avem clienți care au venit și au cumpărat pomi - nu puțini, sute - că aveau moștenire un teren, au făcut o groapă în pământ și gata. Și mai departe? Și se mirau că în pădure cum crește... Păi ăla e în pădure și e sălbatic. Pomii nobili au nevoie de mult mai multă îngrijire decât un pom sălbatic.
PE FRUCTIFER.RO, SOIURI AUTENTICE CERTIFICATE
Pepiniera pomicolă “Dumbrava”, din localitatea Cobadin, județul Constanța, a mizat, încă de la început, pe garanția calității, autenticitatea soiurilor și sănătatea pomilor fiind garantate prin emiterea de certificat de conformitate, buletine de analiză și pașaport fitosanitar.
- “Ne lăudăm cu vaietatea de soiuri, cu faptul că pomii sunt sănătoși, ceea ce puțini înțeleg. A cumpăra un pom sănătos, adică fără boli, fără viruși înseamnă că, pe parcurs, ai toate șansele să ai un pom bine dezvoltat, chiar dacă îți faci o plantație cu o producție foarte mare. Beneficiarii noștri apreciază la noi, pe lângă varietate, faptul că atunci când plantează, ei au încredere că, dacă acesta este cireșul Van, îl cumperi Van, tu nu scrii pe coaja lui, dar el știe că peste 4-5 ani, când începe să aibă producție, toată plantația lui e Van. Nu poți să îi dai marfă amestecată (n.r. alte soiuri), dacă eu îi am amestecați, asta înseamnă că eu acum dau un tratament aici, am flori la unii și la alții nu sau culeg doi pomi și trei nu. Nu se poate... Și ni s-a dus vestea pe partea asta: dacă te-ai dus la pepinieră la Dumbravă și ai luat 500 de cireși Van, apoi toți 500 sunt cireși Van, nu ai între ei și cireș Stella (alt soi), de exemplu, pentru că este o problemă. Sau dacă ți-a dat cireși, nu înseamnă că găsești între ei și 10 caiși. Deci mizăm pe calitate, pe varietatea de soiuri și mai avem un lucru interesant. Dacă clientul are un soi anume pe care noi nu îl avem, iar el și-l dorește foarte tare, noi putem, la comanda lui, să recoltăm material genetic din plantația lui și să-i clonăm, practic, pomii. Avem pe cineva care a dorit lucrul acesta și își face o plantație de cireși. Beneficiarii noștri sunt atât agenți economici, cât și persoane fizice. Vin din Dobrogea, dar și din țară și chiar de peste hotare. Noi vindem la nivel național, dar am vândut și în Olanda mai multe specii, este un român care locuiește acolo și a luat diferit, între 5 și 10 bucăți din fiecare, ca să vadă ce se dezvoltă acolo, și-a făcut un lot demonstrativ. Să vedem acum dacă clima de acolo permite, să vedem ce se adaptează din tot ce a luat de la noi”, a mai spus investitorul constănțean.
Se știe că toamna, pe la mijlocul lunii octombrie, în pepinieră are loc și campania de stratificare. Tot familia Dumbravă ne explică procedura: “Acum avem perioada în care scoatem pomii și îi punem la stratificat. Există un echipament special pentru așa ceva, cu care scoatem pomii, apoi se leagă în formă de mănunchi de câte 10 bucăți, după care se pun la stratificat. Este o replantare cumva și de acolo luăm noi pomul și îl distribuim mai departe. Durează două zile, este campanie, suntem și foarte mulți, utilajele lucrează în plin, terenul este pregătit pentru că, din momentul în care scoatem pomul din pământ până la stratificare, nu durează decât până într-o oră”.
În ceea ce îl privește pe Gigi Dumbravă, antreprenorul care a reușit să pună pe roate pepiniera, acesta explică secretul care a stat la baza succesului său: “Pasiunea. Dacă ai pasiune și vrei... se poate! Nu am diplomă în domeniu, dar cred că am citit mult mai mult decât un doctorand din domeniu. Eu chiar am învățat foarte mult, nu am nevoie de hârtie, eu transpun valoarea în teren. La bază sunt economist, e clar, cu cifrele mă joc, un avantaj în afaceri”. Fiind absolvent al Facultății de Electrotehnică, acesta s-a ocupat de generatoare electrice pe vremea vechiului regim, apoi a urmat și o facultate economică, pentru a-și putea conduce afacerea, așa cum spune. Totodată, absolvirea unui MBA l-a făcut să aibă o viziune mai clară asupra ideii de business, pe o piață concurențială acerbă. Mărturisește că ajutor de nădejde în business-urile sale îi este soția sa, Mihaela Dumbravă. Fără îndoială că familia Dumbravă este un model reprezentativ în zona Dobrogei pentru reușita în afaceri, cu atât mai mult cu cât ideile de afaceri sunt absolut originale, izvorâte din pasiune, dar puse în practică într-o manieră competitivă.