Marti, 26 Noiembrie 2024
Constanţa, 4-12° C Cer în general noros | alte locaţii
Curs valutar
€ 4.9640 $ 4.6302
Căutam colaboratori

Căutam colaboratori!

Și tu poți fi reporter pe 101știri.ro. Trimite-ne ce ai auzit sau văzut interesant, foto, text sau video ori scrie un articol, două, zece și poți să fii reporter pentru o zi. Sau de ce nu... chiar mai mult! Aviz studenților la Jurnalism și tuturor celor care au ceva de spus. Contactați-ne pe office@101stiri.ro

De ce să bem ceaiul Rooibos?

Articol publicat Sambata, 30 Mai 2015

de Grațiela GHEORGHE CARAGICU (gratiela.caragicu@101stiri.ro)

în Nutriţie & Sănătate

Sursa foto: greenlifediary.com

Sursa foto: greenlifediary.com
Sursa foto: greenlifediary.com

Sursa foto: greenlifediary.com

Ceaiul Rooibos sau ceaiul roșu, de proveniență din regiunea de nord-vest a Africii de Sud, este relativ recent apărut pe piața autohtonă și încă destul de puțin folosit la noi în țară. De secole, însă, ceaiul rooibos a fost consumat de membrii tribului Khoisan, din Africa de Sud, care-l foloseau şi ca remediu naturist. În 1904, emigrantul rus Benjamin Ginsberg a început să îl comercializeze pe pieţele din întreaga lume, numindu-l „ceaiul de munte”. Datorită succesului înregistrat, localnicii africani au început să cultive în mod organizat planta, care a căpătat o mare popularitate, în special în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, când ceaiul negru, care se aducea în mod normal din Asia, era foarte greu de procurat.

Dar care sunt calitățile acestui ceai mai puțin utilizat în România? Rooibos este un ceai natural, fără cofeină, care se obţine din arbustul Aspalathus linearis. Acesta este benefic pentru sănătatea sistemului imunitar, pentru durerile de cap, pentru crampele stomacale, pentru insomnie, alergii sau astm.

Sănătatea digestivă Deoarece ceaiul roșu conține tanină, are un efect antiinflamator al tractului digestiv.

Previne artrita În urma unui studiu efectuat pe femei de vârsta a treia, consumatoare de ceai Rooibos, s-a constatat că riscul acestora de a face artrită a scăzut cu până la 60%.

Sănătatea aparatului respirator Ceaiul Rooibos conține teofilină, care este folosită de medici pentru a ajuta la combaterea bolilor respiratorii, cum ar fi astmul. Această substanță extinde căile respiratorii facilitând astfel respirația.

Sănătatea dentară Fluorura din ceaiul roșu întărește smalțul dinților și astfel previne apariția cariilor.

Nutrienți Ceaiul Rooibos conține: fier, potasiu, sodiu, calciu, magneziu, zinc, fluor și cupru.

Este un ceai ideal pentru persoanele cu un ritm de viață alert, dar poate fi consumat și seara, la culcare, în ceașcă putându-se adăuga și lapte, pentru un plus de savoare, scorțișoară sau vanilie. Are o aromă plăcută și nu necesită zahăr.