Mamografia nu prezintă niciun factor de risc şi este recomandată de către specialişti femeilor cu vârste între 39 şi 60 de ani. Potrivit medicilor, acest examen de depistare poate fi extins şi la paciente cu vârsta sub 39 de ani, pentru a depista în stadiu incipient orice afecţiune la nivelul sânilor, afecţiune ce poate duce la deces.
Ce este mamografia? Mamografia este radiografia specială a sânului, care se face la nivel bilateral, în două incidente şi care nu prezintă, din punct de vedere al iradierii, niciun fel de risc pentru pacientă. După vârsta de 35 de ani, se recomandă ca femeile să-şi facă o astfel de radiografie a sânului cel puţin o dată pe an.
Când este bine să efectuaţi mamografia? Medicii recomandă să nu vă programaţi mamografia cu o săptămână înaintea ciclului menstrual, cel mai indicat fiind să fie efectuată la o săptămână după această perioadă.
Cât durează mamografia? Timpul de realizare a mamografiei este variabil, dar fiecare expunere durează câteva secunde, efectuându-se minim două imagini pentru fiecare san.
Tumoarea de natură beningă sau malignă, greu de identificat Limitele dintre cele două tumori sunt destul de puţin tranşante, de aceea când există o supoziţie de malignitate, medicul cere un control de certitudine, cum ar fi examenul histopatologic. Deseori, în proporţie de 8-10 %, în funcţie şi de experienţa medicului care interpretează mamografia, examenul histopatologic furnizeză date inverse privind un rezultat benign/malign. Acest aspect este extrem de delicat , căci un rezultat interpretat greşit poate duce la decesul pacientei. Este recomandat să efectuăm mamografia în mai multe centre medicale, pentru a fi sigure că rezultatul este corect.