Laptele de vacă versus laptele de capră În ultimii ani, laptele de vacă a devenit un aliment care a suscitat numeroase controverse și tot mai mulți medici nutriționiști recomandă, dacă nu eliminarea lui totală din obișnuințele noastre alimentare zilnice, măcar un consum moderat sau găsirea unui înlocuitor. O serie de studii recente au demonstrat, dealtfel, riscurile la care se supun băutorii „înrăiți” de lapte de vacă, printre acestea numărându-se constipația, reacțiile alergice, durerile de cap, agravarea acneei și declanșarea unor tipuri de cancere, în principal din cauza hormonilor și a anumitor substanțe prezente în lapte, ca urmare a tehnicilor artificiale de creștere a animalelor.
BENEFICIILE CONSUMULUI LAPTELUI DE CAPRĂ Prin urmare, medicii îi sfătuiesc pe consumatorii de lapte să se îndrepte cu mult mai multă încredere către cel de capră, considerat, încă din cele mai vechi timpuri, un adevărat medicament natural, însă ocolit, o lungă perioadă, de omul modern.
Energizant, previne îmbătrânirea Un adevărat elixir pentru organism, laptele de capră este energizant, crește imunitatea, previne îmbătrânirea și menține nivelul tensiunii în limite normale. Spre deosebire de laptele de vacă, cel de capră are mult mai multe beneficii atât pentru copii, cât și pentru adulți, iar efectele secundare sunt mult mai puține.
Are gustul și compoziția apropiată de laptele matern Având gustul și compoziția cea mai apropiată de laptele matern, laptele de capră este dulce, gras și hrănitor.
Caprele se hrănesc sănătos Proprietățile sale miraculoase sunt date și de faptul că aceste animale se hrănesc mult mai sănătos decât vacile, consumând foarte multă scoarță de copaci, sare, cătină, măceșe și alegând cei mai fragezi lăstari și muguri de pe ramurile cele mai înalte ale copacilor și plantelor, loc în care pesticidele sunt rareori folosite.
Conținut scăzut de lactoză În plus, laptele de capră are un conținut de lactoză mai scăzut cu 0,2-0,5% față de cel de vacă. Laptele de capră contine cantități mai mari de acizi grași mono și polinesaturați, decât laptele de vacă. Datorită compoziției și structurii proteinelor din laptele de capră, acest tip de lapte și produsele obținute din el (produse acidofile și brânzeturile) sunt mult mai ușor de digerat și de tolerat chiar și de către persoanele alergice la compușii din laptele de vacă.
Calciu, fosfor, vitamine Laptele de capră are, totodată, un conținut ridicat de calciu. În compoziția lui mai intră fosforul, potasiul, magneziul și importante cantități de vitamina A, B1, B2, și C. Acest tip de lapte previne anemia și demineralizarea osoasă și redă organismului puterea de a lupta cu boala.
Oprește evoluția cancerului în stadiul incipient Spre deosebire de laptele de vacă, laptele de capră conține un acid organic puternic, care oprește evoluția cancerului în stadiul incipient.