Scorţişoara este un condiment obţinut prin uscarea scoarţei aromate a unor arbori din China, India şi Asia de Sud-Est. Specia cea mai importantӑ (Cinnamomum zeylanicum) este originarӑ din Ceylon (Sri Lanka), având o aromӑ bogatӑ şi mai dulce, mai rafinatӑ şi mai dificil de gӑsit în comerţ. Cealaltӑ, mai puţin apreciatӑ (Cinnamomum cassia), are o aromӑ mai puţin intensӑ şi gust mai puţin aromat şi este originarӑ din China.
Existӑ mai multe tipuri de scorţişoarӑ, însӑ doar aceste douӑ tipuri se comercializeazӑ în cantitate mare: Ceylon (scorţişoara adevӑratӑ) şi Cassia (scorţişoara chinezeascӑ, vietnamezӑ, indonezianӑ).
Scorţişoara de Ceylon (Cinnamomum verum) poate fi recunoscutӑ dupӑ culoarea maroniu deschis spre crem. Batoanele sunt formate din straturi subţiri de coajӑ, uşor flexibile.
Scorţişoara este unul dintre cele mai vechi condimente din lume, însӑ este folositӑ cu precӑdere în Asia şi India, la diverse mâncӑruri, iar în Europa, exclusiv la deserturi. A fost numitӑ şi condimentul zeilor, datoritӑ aromei puternice ce se ridicӑ din ceaiurile indiene.
Scorţişoara conţine diverse componente active, precum uleiurile esenţiale, taninuri şi carbohidraţi.
Constituie o sursӑ excelentӑ de minerale (fier, calciu, magneziu), la care se adaugӑ şi fibre.
Are efect antioxidant, antibacterian, antifungic, antiinflamator, antidiabetic, anticancerigen.
Beneficii pentru sӑnӑtate:
- reducerea nivelului de glucozӑ din sânge şi tratarea diabetului de tip 2;
- micşorarea nivelului de colesterol din sânge;
- reglarea digestiei;
- tratarea diareei;
- ameliorarea simptomelor de rӑcealӑ (uşoarӑ);
- remediu împotriva frigului, a extremitӑţilor reci, a crampelor musculare;
- regleazӑ menstruaţia şi reduce durerile din aceastӑ perioadӑ;
- reducerea durerii provocate de artritӑ;
- reducerea riscului de a suferi de afecţiuni cardiovasculare;
- calmarea durerilor reumatismale;
- îmbunӑtӑţirea memoriei şi a funcţiilor cognitive;
- tratarea durerilor de dinţi;
- împrospӑtarea respiraţiei;
- ameliorarea durerilor de cap şi a migrenelor;
- încetinirea cӑderii pӑrului;
- scӑderea poftei de mâncare.
Se considerӑ cӑ o cantitate de 3 - 6 g (nu mai mult) de scorţişoarӑ de Ceylon consumatӑ zilnic poate reduce concentraţia de glucozӑ, trigliceride, colesterolul LDL şi colesterolul total, dar şi nivelul glicemiei în cazul persoanelor cu diabet de tip 2.