Marti, 26 Noiembrie 2024
Constanţa, 4-12° C Cer în general noros | alte locaţii
Curs valutar
€ 4.9640 $ 4.6302
Căutam colaboratori

Căutam colaboratori!

Și tu poți fi reporter pe 101știri.ro. Trimite-ne ce ai auzit sau văzut interesant, foto, text sau video ori scrie un articol, două, zece și poți să fii reporter pentru o zi. Sau de ce nu... chiar mai mult! Aviz studenților la Jurnalism și tuturor celor care au ceva de spus. Contactați-ne pe office@101stiri.ro

Chef vegan Tania Bordianu, instructor de fitness și aerobic

„Dădeam vina pe anotimp, polen sau praf, nu mă gândeam că laptele era cauza alergiilor de care sufeream”

Articol publicat Marti, 11 August 2015

de Grațiela GHEORGHE CARAGICU (gratiela.caragicu@101stiri.ro)

în Hot news, De vorbă cu ...

Sursa foto: www.101stiri.ro-Daniel TITIRICĂ

Sursa foto: www.101stiri.ro-Daniel TITIRICĂ

Sursa foto: www.101stiri.ro-Daniel TITIRICĂ

Sursa foto: www.101stiri.ro-Daniel TITIRICĂ

Sursa foto: www.101stiri.ro-Daniel TITIRICĂ

Sursa foto: www.101stiri.ro-Daniel TITIRICĂ

Sursa foto: www.101stiri.ro-Daniel TITIRICĂ

Sursa foto: www.101stiri.ro-Daniel TITIRICĂ
Sursa foto: www.101stiri.ro-Daniel TITIRICĂ

Sursa foto: www.101stiri.ro-Daniel TITIRICĂ

Tonică, veselă, frumoasă, cu o siluetă de invidiat și mai ales, o adevărată enciclopedie în materie de nutriție, Tania Bordianu, instructor de fitness și aerobic și Chef vegan în timpul liber, este model de inspirație pentru oricine dorește să fie în formă și să accepte provocarea unui stil de viață sănătos, alegând alimentația vegetariană în detrimentul vechilor obișnuințe culinare care pun pe primul plan carnea și produsele lactate. La finele acestei săptămâni, Tania Bordianu se va afla pentru a treia oară la Cămara cu Merinde din Constanța, unde va susține un nou atelier culinar, ca urmare a succesului avut la precedentele întâlniri cu publicul constănțean, avid de noutăți și sfaturi privind o nutriție sănătoasă. Astfel, Kool Media anunță că vineri, 14 august, de la ora 19.00, Tania va fi din nou în mijlocul constănțenilor, la cea de-a III-a ediție a atelierului culinar raw vegan, pentru a le dezvălui din secretele sale. Intrarea va fi, ca de obicei, gratuită și întrucât locurile sunt limitate, organizatorii așteaptă confirmările de participare la adresa de e-mail office@koolmedia.ro.

Cu prilejul recentei sale prezențe în orașul de la malul mării, din luna iulie, când i-a inițiat pe numeroșii participanți la demonstrația de gătit vegan în tainele acestui tip de alimentație, Tania a găsit răgazul să stea de vorbă și cu www.101stiri.ro. A fost un dialog interesant care, pe lângă răspunsurile bine documentate ale Taniei Bordianu, a ridicat numeroase alte întrebări ce conduc, de fapt, spre o imagine de ansamblu asupra a ceea ce înseamnă, cu adevărat, o alimentație sănătoasă. De ce ar trebui să renunțăm la carne și produsele lactate? De ce a decis Tania Bordianu să devină vegetariană? Cum i-a schimbat viața faimosul „Studiu China” sau… Biblia nutriționiștilor? Vom reuși să slăbim doar cu acest tip de dietă? Aflați răspunsurile în amplul interviu oferit de Tania Bordianu www.101stiri.ro.

Reporter (R.): Poți relua și pentru cititorii www.101stiri.ro câteva din trucurile pe care le-ai dezvăluit participanților la workshop-ul „Despre sport și alimentație vegană”, găzduit de Cămara cu Merinde din Constanța, la finele lunii iulie?  

Tania Bordianu (T.B.): Am vorbit despre modul de a te hrăni sănătos și despre sport, aceasta a fost și tema evenimentului. Am accentuat importanța micului dejun, a gustărilor între mese, a prânzului, care este cea mai importantă masă a zilei. Am vorbit și despre dulciuri, despre ce mâncăm înainte și după sport, cum să ne alegem forma de mișcare care ne place cel mai mult și să rămânem constanți în asta și cum putem să facem mici schimbări în viața noastră astfel încât să ajungem să ne hrănim sănătos.

R.: Ce părere ai despre reacția publicului constănțean cu privire la workshop-urile și atelierele raw vegane susținute aici, la malul mării? Te așteptai ca aceste evenimente să se bucure de un asemenea succes?   

T.B.: Nu mă așteptam să fie atât de multe persoane la aceste ateliere. Sunt oameni foarte deschiși și dornici să afle informații noi, iar asta mă bucură foarte mult. Deși nu sunt foarte mulți vegetarieni printre acei oameni care vin să asiste la atelier, participanții au, cu siguranță, o dorință foarte mare să facă o schimbare. Am primit feedback, poze și mesaje, că oamenii au început, încet, încet, să facă schimbări și să mai adauge ceva sănătos în viața lor.

R.: Ce îi sfătuiești pe cei care vor să facă această schimbare în stilul de alimentație?

T.B.: Să o ia treptat, să nu se arunce „din prima” și să renunțe la tot dintr-odată, să o ia ușor, pentru că avântul este foarte mare la început. Apoi îți dai seama că nu este chiar așa, entuziasmul scade pe parcurs, îți dai seama că mai ai niște piedici pe drum și cel mai bine e să renunți treptat la un aliment, apoi să fii atent la starea ta și la cum te simți. Când o să vezi că ai rezultate, nu o să te mai abați (n.r. de la acest stil de alimentație).

R.: Cum și-a descoperit Tania Bordianu preferința pentru acest stil de alimentație?

T.B.: Dintotdeauna am fost atentă la ce mănânc. Într-adevăr, nu am fost nici vegetariană, nici vegană dintotdeauna, dar mi-am dat seama că aveam alergii și atunci, ușor, am încercat să fac schimbări în alimentație, să înțeleg care este cauza. De exemplu, eram înnebunită după lactate, mâncam zilnic, mai ales dimineața preferam laptele proaspăt, era micul meu dejun și mi-am dat seama că aveam nasul înfundat și o stare ca și cum eram răcită, în orice anotimp, fie că era primăvară, vară sau iarnă. Dădeam vina pe anotimp, pe alergiile la polen, praf sau orice altceva, nu mă gândeam în niciun caz la mâncare, la un aliment anume. Corpul meu, însă, a cerut să mânânc mai rar lactate, până am dat peste o carte care se numește „Studiul China” (n.r. carte de nutriție scrisă de biochimistul american T. Colin Campbell și considerată punctul de cotitură al medicinei viitorului), pe care o recomand. În acea carte am descoperit că lactatele sunt un aliment acid, provoacă aciditate foarte mare în corp și mulți oameni sunt alergici la ele fără să își dea seama. Alergiile nu apar neapărat imediat, ci pe parcurs și fiind alimente acide, provoacă aciditate mare în corp și mucus și atunci, acesta era răspunsul pentru problema pe care o aveam: nasul înfundat și o stare permanentă de răceală. După ce am renunțat la lactate, rezultatele au apărut. Au trecut de atunci patru ani, dar am luat-o ușor, treptat. Eu sunt vegană, nu raw vegană, mănânc și alimente preparate termic, nu doar crude.

R.: Probabil că mulți dintre noi sunt curioși să știe dacă și kilogramele în plus încep să dispară rapid, nu doar anumite alergii, odată cu adoptarea dietei vegane.

T.B.: Într-adevăr, slăbești la început, întrucât corpul nostru începe să se adapteze la noul regim, până se obișnuiește. Din acel moment, stagnezi, rămâi la aceleași kilograme, ba chiar te poți îngrășa, dacă nu ești atent la numărul de porții. Odată ce ai devenit vegan, ai impresia că poți să mănânci oricât. Cam așa este, dar mai trebuie și gestionat modul de a mânca, adică regulile rămân la fel: ore fixe pentru mese, gustări mici între mesele principale, dulciuri mai puține, deși cele vegane sunt fără zahăr și foarte gustoase.

R.: Cum începe o zi din viața ta, pentru a fi în formă pe tot parcursul ei?

T.B.: Foarte simplu! Deși aș fi vrut să înceapă mult mai devreme - sunt somnoroasă de fel - dar de când mănânc în stil vegetarian sau vegan, iar asta au observat mulți oameni, nu mai ai nevoie de atâtea ore de somn. Și într-adevăr, eu nu dorm foarte mult. Dimineața, la prima oră, mă hidratez și acesta este cel mai important lucru, adică un litru de apă cu lămâie, pentru alcalinizarea corpului. Urmează un mic dejun foarte lejer, cât mai ușor. Acum, pentru vară, mănânc dimineața pepene roșu, chiar și trei felii, iar până la prânz, „mă tine”. Corpul meu, însă, s-a obișnuit, de asta nici nu pledez pentru foarte multă mâncare. Dacă nu există pepene, atunci smoothie, în special masă lichidă, dimineața. Eu sunt și instructor de fitness și aerobic, predau și Pilates, fac de toate, și tonifiere, Yoga, îmi place să le alternez, dar merg și la sala de forță. Toate au un rol și sunt importante, de asta și recomand tuturor să meargă la orele de sport, pentru că toate sunt utile. Nu alerg, în schimb, nu îmi place (râde)… deși îi admir pe cei care aleargă la maraton și au curajul acesta. Sportul trebuie să facă parte din viața fiecăruia dintre noi.

R.: Te-ai născut la Chișinău. Care a fost contextul în care ai decis să părăsești Republica Moldova pentru România?

T.B.:  Am venit la facultate în România, mi-a plăcut și am rămas aici. Se întâmpla acum 11 ani. Eu am absolvit  Academia de Studii Economice, am profesat în domeniu o perioadă, dar mi-am dat seama că munca de birou, sedentară, nu este pentru mine. Atunci am renunțat la asta și am mers pe drumul care m-a pasionat cel mai mult.

R.: Pentru că ne confruntăm cu zile foarte călduroase, ai și câteva sfaturi care ne-ar ajuta să trecem cu bine peste perioada de caniculă?

T.B.: Da. Pe caniculă, multă lume bea apă rece. Eu nu recomand apa rece și dau și un exemplu pentru asta: când speli vasele cu apă rece, toată grăsimea se solidifică. Exact asta se întâmplă și în corpul nostru. În momentul în care bem apă rece, toată grăsimea din corpul nostru, mai ales din stomac, dacă am și mâncat, se solidifică și atunci se îngreunează digestia. Nu recomand apa rece, ci hidratarea cu apă călduță și mâncare cât mai lejeră, pentru că digestia îți consumă foarte mult din energie. Recomand și fructe multe, care ne oferă apă enzimatică, pură și să fugim de razele solare la orele prânzului.