Miercuri, 27 Noiembrie 2024
Constanţa, 4-12° C Cer în general noros | alte locaţii
Curs valutar
€ 4.9640 $ 4.6302
Căutam colaboratori

Căutam colaboratori!

Și tu poți fi reporter pe 101știri.ro. Trimite-ne ce ai auzit sau văzut interesant, foto, text sau video ori scrie un articol, două, zece și poți să fii reporter pentru o zi. Sau de ce nu... chiar mai mult! Aviz studenților la Jurnalism și tuturor celor care au ceva de spus. Contactați-ne pe office@101stiri.ro

Cuvioşii Simeon şi Amfilohie de la Pângărați, prăznuiţi pe 7 septembrie

Articol publicat Luni, 07 Septembrie 2015

de Mihaela SĂNDULOIU (office@101stiri.ro)

în Calendar religios

Sursa foto: mondonews.ro

Sursa foto: mondonews.ro
Sursa foto: mondonews.ro

Sursa foto: mondonews.ro

Sfinţii Cuvioşi Simeon şi Amfilohie de la Pângărați au fost canonizaţi de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în perioada 5-7 martie 2008.

Sfântul Cuvios Simeon a trăit în secolul al XV-lea Potrivit crestinortodox.ro, Sfântul Cuvios Simeon s-a născut la începutul secolului al XV-lea, într-un sat din apropierea oraşului Piatra Neamţ. Alături de doi ucenici, alege să se retragă în pustietate, în anul 1432, la poalele muntelui Păru (la 5 km de Mănăstirea Bistriţa).

Sfântul Voievod Ştefan cel Mare l-a ajutat să ridice o biserică în cinstea Sfântului Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir. Conform crestinortodox.ro, biserica a fost sfinţită de Mitropolitul Teoctist I. La acea slujbă, Simeon a fost hirotonit preot, devenind primul întemeietor şi egumen al Mănăstirii Pângărați. Din cauza invaziei otomane, Simeon este forţat să plece în Transilvania.  Acesta se stabileşte la Mănăstirea Cașva, unde va avea loc şi trecerea sa în nefiinţă, în anul 1476.

Sfântul Cuvios Amfilohie, de la Mănăstirea Pângărați la Moldovița Despre Sfântul Cuvios Amfilohie de la Pângărați ştim că s-a născut în anul 1487. Intrat în obştea mănăstirii de la Pângărați, acesta ajunge să o conducă vreme de 56 de ani. În urma unei descoperiri divine, domnitorul Alexandru Lăpușneanu zideşte la Pângărați o nouă biserică, în locul celei vechi de lemn, care fusese arsă de turci. Ea este sfinţită în anul 1560, de Mitropolitul Grigorie al Moldovei. Cunoscându-şi momentul în care va trece la cele veşnice, se retrage în anul 1566, la Mănăstirea Moldoviţa.

Sfântul Sozont, salvatorul săracilor Astăzi, 7 septembrie, este prăznuit și Sfântul Sozont, salvatorul săracilor. De asemenea, credincioșii îi pomenesc pe Sfinţii Apostoli Evod şi Onisifor, Sfântul Evpsihie, Sfântul Cuvios Luca, al treilea egumen al Mănăstirii Pârâul Adânc.